Συμβουλές για πρόωρα μωράκια

premature

Της Έλλης Πάντα

Καμία γυναίκα δεν πιστεύει ότι θα γεννήσει πρόωρα, όμως είναι αρκετές οι περιπτώσεις που μωρά γεννιούνται πριν από την 37η βδομάδα της εγκυμοσύνης. Από τη στιγμή που γεννιούνται τα μωρά αυτά έχουν και παραπάνω ανάγκη για φροντίδα, οι γονείς όμως συνήθως δεν είναι προετοιμασμένοι για μια τέτοια κατάσταση. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για πρόωρα μωράκια.

Θηλάστε το μωράκι αν μπορείτε.

Επειδή τα πρόωρα μωρά μεγαλώνουν με πιο γρήγορους ρυθμούς από ότι τα μωρά που γεννιούνται στην ώρα τους, έχουν και μεγαλύτερες διατροφικές ανάγκες. Τα ειδικά γάλατα του εμπορίου είναι μεν εμπλουτισμένα με όλα τα στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός τους, όμως το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα, που θα βοηθήσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα να ενισχυθεί. Μόλις το μωρό γεννηθεί, η μητέρα αρχίζει να παράγει αμέσως γάλα. Οπότε, ακόμα κι αν γεννηθεί πριν από τις 32 με 34 βδομάδες, που συνήθως δεν μπορεί ακόμα να ρουφήξει γάλα από το στήθος, το μητρικό γάλα παρέχεται στο μωρό με ειδικό σωληνάκι από το στόμα ή τη μύτη του.

Αυτός βέβαια ο τρόπος ταΐσματος μπορεί να σας κάνει να νιώθετε άσχημα. Νοσοκόμες παραδέχονται ότι πολλές μητέρες νιώθουν αβοήθητες όταν το μωρό τους βρίσκεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών. Όμως, ο θηλασμός δίνει θάρρος και δύναμη στις μητέρες, καθώς αντιλαμβάνονται ότι είναι τα μόνα άτομα που μπορούν να βοηθήσουν το μωράκι τους να δυναμώσει.

Να είστε κοντά στο μωράκι σας.

Όταν το μωρό είναι στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών είναι δύσκολο για τους γονείς να είναι κοντά του. Ειδικά όταν το μωρό βρίσκεται στη θερμοκοιτίδα και είναι συνδεδεμένο με διάφορα σωληνάκια. Όταν όμως σταθεροποιηθεί, πρέπει να αναπτύξετε μαζί του δεσμούς σώμα με σώμα, ακουμπώντας το απευθείας πάνω στο δέρμα σας. Η επαφή αυτή, εκτός από τη χαρά που δίνει σε εσάς, βοηθά το μωρό (σύμφωνα με μελέτες) να είναι ζεστό, να παίρνει βάρος, να κοιμάται βαθιά και να μειώσει το στρες του.

Φροντίστε σωστά τον ύπνο και τη διατροφή του.

Τα πρόωρα μωράκια αντιμετωπίζουν συχνά υπνική άπνοια, δηλαδή σταματάει η αναπνοή τους στον ύπνο τους για 20 δευτερόλεπτα ή και παραπάνω. Στο νοσοκομείο ρυθμίζεται η κατάσταση αυτή και τα μωράκια επιτρέπεται να πάνε στο σπίτι τους μόνο όταν δεν παρατηρηθεί καθόλου άπνοια για μια ολόκληρη βδομάδα. Στο σπίτι όμως, πρέπει να βάζετε το μωρό να κοιμάται ανάσκελα. Επιπλέον, πρέπει να το ξυπνάτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να το ταΐσετε. Τα πρόωρα μωρά δεν έχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, κι έτσι χρειάζεται να τρώνε πιο συχνά στην αρχή.

Μεγάλη προσοχή όταν το πάρετε στο σπίτι.

Συνήθως ένα πρόωρο μωρό πηγαίνει στο σπίτι όταν συμπληρώσει τις 36 με 38 βδομάδες του, ανάλογα και με το πόσο πρόωρο γεννήθηκε. Ακόμα κι αν είναι εντελώς υγιές και δε χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός στο σπίτι, χρειάζονται κάποιες προφυλάξεις, αφού είναι ακόμα επιρρεπές σε ασθένειες που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και κατά συνέπεια, σε επιστροφή στο νοσοκομείο. Για αυτό, χρησιμοποιείστε ένα αλκοολούχο τζελ χεριών και επιβάλλετε σε όλους να το χρησιμοποιούν. Μην επιτρέπετε σε κανέναν άρρωστο να πλησιάζει το μωρό. Μια άλλη λύση είναι να κάνουν όλα τα μέλη της οικογένειας το εμβόλιο της γρίπης.

Επίσης, διατηρείστε το σπίτι ήρεμο. Η δυνατή μουσική, τα έντονα φώτα και γενικώς η αναστάτωση στο σπίτι είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικά για τα πρόωρα μωρά.

   

Άφησε ένα σχόλιο

*