Πρόγραμμα «ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ»

anoixta_sxoleia

Ο δήμος Αθηναίων συνεχίζει την πρωτοβουλία «ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» με δράσεις που υλοποιεί στις εγκαταστάσεις των σχολικών συγκροτημάτων και παιδικών σταθμών καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα, για όλους τους πολίτες των τοπικών κοινοτήτων. Στα σχολικά κτίρια πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες σε επίπεδο γειτονιάς.

Το πρόγραμμα «Ανοιχτά σχολεία» έχει ήδη εφαρμοσθεί με επιτυχία τους τελευταίους μήνες σε 46 σχολεία του δήμου Αθηναίων, όπου έχουν διεξαχθεί 21 επαναλαμβανόμενες δράσεις με τη συμμετοχή πλέον των 1.500 μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και πολιτών του δήμου.

Τα σχολικά κτίρια ανήκουν στο Δήμο και οι χώροι τους, μετά τις ώρες λειτουργίας των σχολικών μονάδων, δύνανται να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, καθιστώντας τα σχολεία κέντρα εκπαίδευσης και πολιτισμού.

Ο δήμος Αθηναίων συνεχίζει την υλοποίηση και την ποιοτική αναβάθμιση αυτών των δράσεων, τον εμπλουτισμό τους, την παροχή επιλογών και εναλλακτικών προτάσεων, προκειμένου να ενδυναμώσει τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και πολιτών σε αυτές. Το πρόγραμμα «Ανοιχτά σχολεία» θα είναι μόνιμα ανοικτό σε προτάσεις και θα προωθεί το σύνολο των δράσεων συστηματικά σε όλες τις σχολικές μονάδες, δίνοντας κίνητρα και διευκολύνοντας με όποιους τρόπους μπορεί τη συμμετοχή παιδιών, εκπαιδευτικών, γονέων και πολιτών σε αυτές.

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: η πρώτη φάση αφορά στη διεξαγωγή δράσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού 2016 [Ιούνιος – Ιούλιος], ενώ η δεύτερη φάση αφορά στις δράσεις για τη σχολική χρονιά 2016 – 2017 [Σεπτέμβριος 2016 – Ιούνιος 2017].

Οι στόχοι του προγράμματος «Ανοιχτά σχολεία» είναι:

  1.  Ο εμπλουτισμός του καταλόγου προσφερόμενων δράσεων δημιουργικής απασχόλησης, εναλλακτικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για παιδιά, οι οποίες θα μπορούν να προσφερθούν μέσα στον ήδη οικείο χώρο του σχολείου τους.
  2. Η λειτουργία των χώρων και των προαυλίων των σχολείων προκειμένου τα παιδιά να συναντιούνται, να πραγματοποιούν δικές τους δράσεις ή απλά να συνυπάρχουν με τους δικούς τους τρόπους.
  3.  Η παροχή κλιματιζόμενης σχολικής αίθουσας, όπου οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να μελετούν σε έναν οικείο, ευχάριστο και κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο και όλοι οι πολίτες να τη χρησιμοποιούν σε περιόδους καύσωνα.
  4. Η δυνατότητα προς τους ενήλικες –γονείς, εκπαιδευτικούς, κατοίκους της τοπικής κοινότητας– να έχουν ευκαιρίες συνάντησης, ψυχαγωγίας, οργάνωσης δράσεων για τους ίδιους [π.χ. εκμάθηση γλωσσών, σεμινάρια, συναντήσεις με ειδικούς] αλλά και μαζί με τα παιδιά [π.χ. γιορτές, εργαστήρια].

Πηγή: athensopenschools.weebly.com

   

Άφησε ένα σχόλιο

*