Ένας Βαν Γκογκ… από την Κρήτη!

enas_van-gogh_apo-thn_kriti

Άκρως εντυπωσιακές είναι οι δημιουργίες μικρών μαθητών σε τοίχο εγκαταλελειμμένου κτιρίου, πίσω από την εκκλησία της Παναγίας στις Αρχάνες κάνοντας όσους τις βλέπουν να μένουν με το στόμα ανοιχτό.

Κινητήριος μοχλός στην σκέψη, την προσπάθεια και την παρακίνηση ο δάσκαλός ζωγραφικής τους κ. Κωστής Γριβάκης, ο οποίος έχει βάλει στόχο να αλλάξει μαζί με τους μαθητές του την συνολική εικόνα του χωριού και των γύρω περιοχών.

Ζωγραφιές σε μπλοκ, σε τοίχους, σε κτίρια με κάθε τρόπο και τεχνική αλλά με βασικά όπλα την αγάπη για την τέχνη και την ομαδική προσπάθεια, χαρακτηρίζουν τα δημιουργήματα των παιδιών.

Τελευταίο τους κατόρθωμα, η αποτύπωση με ζωντανά χρώματα ενός τεράστιου πορτραίτου του πασίγνωστου και ιδιαίτερου Ολλανδού ζωγράφου Βαν Γκογκ στους «άλαλους» γκρι τοίχους του παλιού οινοποιείου στο κέντρο των Αρχανών.

Ο κ. Γριβάκης, μιλώντας στο Νeakriti.gr αναφέρθηκε στην προσπάθεια των παιδιών, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο τους γεμίζει με κίνητρα: «Κάνουμε μαθήματα για τους μεγάλους ζωγράφους και ειδικά για αυτούς που είχαν μια »πιπεράτη» ζωή. Μαθαίνοντας τις ιστορίες των ζωγράφων αυτών, τα παιδιά ενδιαφέρονται περισσότερο για τα έργα τους και γενικότερα για την ζωγραφική. Έχουμε κάνει πολλές διάσημες δημιουργίες, όπως πορτραίτα, την Έναστρη Νύχτα και άλλα. Ο τρόπος που δούλευε ο Βαν Γκογκ είχε μια τρέλα, μια παιδικότητα και είναι από μόνο του σπουδαίο για τα παιδιά».

«Οι αξίες της ζωής». Ζωγραφιά σε τοίχο 3×3 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρχανών

Ρωτώντας τονκ. Γριβάκη για το πώς ολοκληρώθηκε η μεγαλεπήβολη προσωπογραφία, μας απάντησε: «Είναι φτιαγμένη από δύο γκρουπ παιδιών. Στο πρώτο ήταν 3 παιδιά Δευτέρας, Τρίτης και Πέμπτης Δημοτικού, ενώ στο δεύτερο ήταν 5 παιδιά Δευτέρας και Τετάρτης. Συνολικά μας πήρε περίπου 8 ημέρες για να ολοκληρωθεί και δουλεύαμε ανά δίωρα μέσα στις προηγούμενες εβδομάδες».

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να κάνει έκκληση σε όποιον το επιθυμεί να στηρίξει την προσπάθειά τους, λέγοντας ότι «το παλιό οινοποιείο στις Αρχάνες, είναι στο κέντρο του χωριού και είναι ένας χώρος γεμάτος σκουπίδια. Αλλιώς είναι να αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος για μικρούς και μεγάλους, γεμάτο ζωγραφιές κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε το επόμενο διάστημα και θέλουμε την στήριξη όσων ενδιαφέρονται».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πέραν του εγκαταλελειμμένου κτιρίου, σκοπός του κου Γριβάκη και της ομάδας του είναι να επεκταθεί η προσπάθειά τους και σε άλλες περιοχές, αρκεί κάποιος να τους το ζητήσει. Σύμφωνα με τον ίδιο μια καλή ιδέα είναι να αλλάξει μορφή η γέφυρα του Αγίου Σώζωντα στους Πατσίδες, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για το λόγο ότι είναι πολύ κοντά στο δρόμο και αποτελεί επικίνδυνο σημείο για τα παιδιά.

Ζωγραφιά σε τοίχο 3×5,50 στο 1ο Δημοτικό σχολείο Αρχανών

Όπως μάθαμε από τον ίδιο, τα μαθήματα θα συνεχιστούν μέχρι να κλείσουν τα σχολεία τον Ιούνιο, όμως κάτι τέτοιο δεν θα σταθεί εμπόδια στα σχέδια μικρών και μεγάλων παιδιών, που επιθυούν να αλλάξουν μια για πάντα τον τοπικό καμβά και την όψη της περιοχής τους.

Πηγή: neakriti.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*