Επιστήμονας προτρέπει τους 18χρονους να καταψύξουν το σπέρμα τους

sperma katapsixi

Της Ελένης Μάνου

Όταν είσαι 18 χρονών η απόκτηση ενός παιδιού είναι το τελευταίο πράγμα που περνά από το μυαλό σου, πόσο μάλλον η ιδέα να καταψύξεις το σπέρμα σου. Ωστόσο, ένα Βρετανός καθηγητής βιοϊατρικής έχει φέρει το θέμα αυτό στην επικαιρότητα με τις απόψεις του.

Πρόκειται για το Δρ Κέβιν Σμιθ (φωτό), ο οποίος προτρέπει τους 18χρονους να καταψύξουν το σπέρμα τους για ενδεχόμενη χρήση του στο μέλλον, λόγω των αυξανόμενων κινδύνων για την υγεία που συνεπάγεται η απόκτηση παιδιών σε μεγάλη ηλικία, πρακτική που παγιώνεται στις μέρες μας.

kevin smith

Σχετική μελέτη αποδεικνύει ότι οι άνδρες αποκτούν παιδιά σε ολοένα και μεγαλύτερη ηλικία στη ζωή τους, με το μέσο όρο να έχει αυξηθεί από τα 31 χρόνια που ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90, στα 33 χρόνια. Ο Σμιθ μιλώντας στο BBC υποστήριξε ότι «είναι η ώρα να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας το θέμα της ηλικίας κατά την οποία ένας άνδρας γίνεται πατέρας, καθώς και τις επιδράσεις που έχει η ηλικία του πατέρα στην επόμενη γενιά».

Η τεχνολογία δεν εγγυάται την απόκτηση παιδιού

Παρά την επιμονή του Δρ Σμιθ για μία τέτοια ενέργεια και για την ανάγκη δημιουργίας παγκόσμιας τράπεζας σπέρματος, ο καθηγητής Άνταμ Μπάλεν, Πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρίας Γονιμότητας, υποστηρίζει ότι οι παραπάνω αντιλήψεις είναι λανθασμένες.

«Η άποψη αυτή προσφέρει μία τεχνητή προσέγγιση για την αναπαραγωγή και ταυτόχρονα μία λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας, καθώς η τεχνολογία δεν μπορεί να εγγυηθεί την απόκτηση ενός παιδιού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μπάλεν. Επίσης, τονίζει ότι το κατεψυγμένο σπέρμα είναι λιγότερο γόνιμο από το φρέσκο. Σύμφωνα με τον καθηγητή θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τους νέους ανθρώπους να κάνουν καριέρα και παράλληλα να έχουν στο μυαλό τους το ενδεχόμενο απόκτησης παιδιών.

Μάλιστα, αναφέρθηκε σε ορισμένες χώρες, κυρίως της Σκανδιναβίας, οι οποίες είναι καλύτερες από τη Βρετανία στην κρατική παροχή φροντίδας για τα μικρά παιδιά αλλά και τους νέους γονείς, μέσω επιδομάτων και μακροχρόνιων γονικών αδειών.

   

Άφησε ένα σχόλιο

*