Παιδικός καρκίνος σε έξαρση στον Βόλο

Τέσσερα νέα περιστατικά καρκίνου σε παιδιά εκδηλώθηκαν στη Μαγνησία το διάστημα από τον Αύγουστο έως σήμερα. Τέσσερις οικογένειες, τρεις από τον Βόλο και μία από τον Αλμυρό, ζουν τον τρόμο που δημιουργεί στο ξεκίνημά της η νόσος, που όμως δεν είναι ανίκητη. Η αύξηση των περιστατικών καρκίνου σε παιδιά σε τοπικό επίπεδο χαρακτηρίστηκε συγκυριακό φαινόμενο, σε κάθε όμως περίπτωση σήμανε συναγερμό στη «Φλόγα» Μαγνησίας, που καλείται να στηρίξει τις οικογένειες στον δύσκολο δρόμο που έχουν μπροστά τους.

Το παραπάνω έγινε γνωστό χθες, από την εκπρόσωπο της «Φλόγας» Μαγνησίας, Ντίνα Τριανταφύλλου, στο περιθώριο της 12ης Ετήσιας Επιστημονικής Συνάντησης της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, που ξεκίνησε χθες στο ξενοδοχείο Ξενία Βόλου και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή.

Από τις βασικές ομιλήτριες της συνάντησης, η παιδίατρος αιματολόγος ογκολόγος – Διευθύντρια της Ογκολογικής Κλινικής Παιδιών και Εφήβων στο Νοσοκομείο Παίδων «Μητέρα», κ. Ελένη Βασιλάτου-Κοσμίδη, η οποία έχει αγκαλιάσει ως επιστήμονας-μητέρα, εκατοντάδες οικογένειες με παιδιά με καρκίνο και από την επαρχία.

Σύμφωνα με την κ. Κοσμίδη, ο Σεπτέμβριος είναι μήνας επαγρύπνησης για τον καρκίνο στην παιδική ηλικία, που όπως τόνισε δεν είναι ανίκητος.

Η ίδια εκτιμά ότι κάθε χρόνο διεθνώς, ανά 100.000 παιδιά στα 14 γίνεται διάγνωση καρκίνου, κάτι που σημαίνει περίπου 300-320 παιδιά τον χρόνο νοσούν από καρκίνο.

Η πιο συχνή μορφή καρκίνου στην παιδική ηλικία είναι η λευχαιμία και μάλιστα η λεμφοβλαστική λευχαιμία, που όπως ανέφερε η κ. Κοσμίδη εκδηλώνεται συνήθως σε παιδιά ηλικίας 3 έως 7 ετών. Εκείνο όμως που προκαλεί εντύπωση είναι το στοιχείο της εμφάνισης «ενήλικου» καρκίνου στα παιδιά, όπως είναι ο καρκίνος του δέρματος ή του θυρεοειδούς.

Το θετικό ωστόσο είναι ότι το 80% των περιπτώσεων είναι πλήρως ιάσιμες. «Είναι μία νόσος που μπορούμε να πούμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι γιατρεύεται», δήλωσε η κ. Κοσμίδη. «Τέσσερα στα πέντε παιδιά που νοσούν από καρκίνο παιδικής ηλικίας, θεραπεύονται τελείως. Ανάμεσά μας, ανά 700-800 άτομα υπάρχει κι ένας άνθρωπος που ως παιδί πέρασε καρκίνο και ιάθηκε. Και αυτό το ποσοστό τείνει να γίνει ανά 600 άτομα, ίσως να φθάσει και τα 200», πρόσθεσε η κ. Κοσμίδη και τόνισε ότι «αυτό σημαίνει ότι δεν βαράμε στο κενό». «Έχουμε κάθε λόγο να λέμε σήμερα ότι τα περισσότερα παιδιά με καρκίνο γίνονται καλά. Και αυτό που μετράει είναι ό,τι κάνουμε σήμερα να μην επηρεάζει την ποιότητα της ζωής των παιδιών αύριο», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν θέλω να εξωραΐσω μια δύσκολη κατάσταση. Υπάρχει πολύς πόνος και καημός για τις οικογένειες. Είναι δύσκολες αρρώστιες και δεν αρκεί μόνο ο γιατρός. Χρειάζεται ολόκληρη ομάδα, ιατρική, νοσηλευτική, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, άτομο να παίζει με τα παιδιά τα οποία πρέπει να συνεχίζουν να πηγαίνουν στο σχολείο, αλλά και σύλλογοι όπως η Φλόγα για να στηρίζουν τις οικογένειες και να τους δίνουν κουράγιο στον αγώνα τους», κατέληξε η ίδια.

ΠΗΓΗ: taxydromos.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*