Χάρβαρντ: Τα παιδιά που πίνουν τυποποιημένους χυμούς κινδυνεύουν από άσθμα

Τον ίδιο κίνδυνο, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, διατρέχουν και τα παιδιά, των οποίων οι μητέρες τους έπιναν σόδα ή ζαχαρούχα ποτά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους
Ενδιαφέρον προκαλούν τα ευρήματα μιας καινούριας έρευνας από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, που αναφέρουν ότι όσα παιδιά πίνουν συσκευασμένους χυμούς φρούτων έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα.

Τον ίδιο κίνδυνο, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, διατρέχουν και τα παιδιά, των οποίων οι μητέρες τους έπιναν σόδα ή ζαχαρούχα ποτά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα παιδιά λάμβαναν φρουκτόζη από πολύ μικρή ηλικία, είχαν 79% (!) περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα, από τα παιδιά που κατανάλωναν σπάνια ή ποτέ, ζαχαρούχα ποτά.
Όσο αναφορά τις εγκυμονούσες, όσες επέλεγαν να καταναλώσουν σόδα ή ζαχαρούχα ποτά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες, το παιδί τους να διαγνωστεί με άσθμα, σε σύγκριση με τις μέλλουσες μανούλες που δεν περιελάμβαναν τέτοιου είδους ποτά και αναψυκτικά στη διατροφή τους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ εξέτασαν στοιχεία σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες 1.000 ζευγών μητέρων-παιδιών, ενώ στη συνέχεια συγκέντρωσαν διάφορες πληροφορίες για την υγεία των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της διάγνωσης του άσθματος.
Χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ άσθματος παιδικής ηλικίας, σόδας και άλλων ζαχαρούχων ποτών.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών με παχυσαρκία και την παχυσαρκία με το άσθμα», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Sheryl Rifas-Shiman.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με την υψηλότερη κατανάλωση φρουκτόζης είχαν 79% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν άσθμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Annals of the American Thoracic Society και μεταξύ άλλων έδειξε ότι οι γυναίκες που επιλέγουν να καταναλώσουν ζαχαρούχα ποτά και αναψυκτικά τείνουν να είναι πιο παχιές, με μικρότερο εισόδημα και χαμηλή εκπαίδευση.

Πηγή: protothema.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*