Μαθήματα ανώδυνου τοκετού

anodinos

 Της Αντιγόνης Παφίλη

Αυτό το “με ένα πόνο” πρέπει να μετρήσω πόσες φορές το ακούει κατά μέσο όρο μια έγκυος στις μέρες μας. Κορίτσια μπαίνω στην 31η εβδομάδα και πλέον είμαι σίγουρη ότι δεν θα είναι με ένα πόνο και ναι…καθόλου δεν με νοιάζει.

Δεν θυμάμαι αν σας το έχω πει αλλά γεννάμε στο Έλενα, σε πανεπιστημιακό δημόσιο μαιευτήριο και εκεί αποφάσισα να παρακολουθήσω και μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Υπάρχει ειδικό τμήμα ψυχοπροστατευτικής όπως λέγεται, στελεχωμένο από μαίες του μαιευτηρίου, οι οποίες είναι εκεί για να στα εξηγήσουν όλα και να σου λύσουν τις απορίες σου. Τα μαθήματα κράτησαν 4 μέρες και μπορώ να πω ότι τα ευχαριστήθηκα και με βοήθησαν πολύ! Τα δύο μάλιστα από αυτά ήταν και υποχρεωτικά για το σύντροφο, αν θέλει να παρευρίσκεται στην αίθουσα τοκετών την επίμαχη ώρα. Στα μαθήματα ήμαστε όχι μόνο κοπέλες που γεννάμε στο Έλενα, αλλά και σε άλλα μαιευτήρια, ιδιωτικά και δημόσια.

Τί δεν θα ξεχάσω από τα μαθήματα:

1. Θα ήθελα πολύ να γεννήσω με φυσικό φυσιολογικό τοκετό. Δηλαδή, χωρίς καμία χρήση φαρμάκου και με μόνο “οδηγό” το σώμα μου. Όταν η φύση σε καθοδηγεί δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις το σώμα σου και τότε αυτό θα σου δείξει το σωστό δρόμο.

2. Αν τελικά χρειαστώ επισκληρίδιο ή ακόμη και καισαρική…(ο μη γενοιτο),  και πάλι δεν έχει μεγάλη σημασία. Αυτό που προέχει είναι το μωρό και θα κάνω ό,τι είναι καλύτερο για αυτό. Φυσικά και δεν παραδίνομαι στις διαθέσεις των γιατρών, απλά αναγνωρίζω τις προτεραιότητες μου. Άλλωστε όπως λέει και ο γιατρός μου  “εσύ βγάζεις δόντι χωρίς αναισθησία δηλαδή;”

3. Οι οδύνες του τοκετού, όταν ξεκινούν είναι πιο μικρές σε διάρκεια και έχουν περιοδικότητα, η οποία σταδιακά μειώνεται ενώ παράλληλα αυξάνεται και ο χρόνος της οδύνης. Ο μέγιστος χρόνος της κάθες οδύνης ξεκινά από μόλις λίγα δευτερόλεπτα, ενώ δεν ξεπερνά τα 55 δεύτερα, προς το τέλος του τοκετού.

4. Σε αυτά τα 55 δεύτερα έχεις δύο επιλογές: Ή να είσαι συγκεντρωμένη και να αναπνέεις σωστά ή να ουρλιάζεις και να σφίγγεσαι λάθος. Διαλέγεις και παίρνεις. Αυτό θα προσπαθήσω να έχω συνεχώς στο νου μου, γιατί είναι αλήθεια ότι η ψυχραιμία δεν είναι και το ατού μου. Τόσα χρόνια γιόγκα πρέπει να τα “εξαργυρώσω” με κάποιο τρόπο.

5. Αν έχεις κάνει γιόγκα οι αναπνοές (οι διαφραγματικές) που σου μαθαίνουν είναι για σένα παιχνιδάκι. Το ηθικό σου ανεβαίνει κατακόρυφα! Επίσης οι μπάλες του Πιλάτες είναι μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων. Προσφέρουν απίστευτη ανακούφιση στη μέση μας! Το βάζω στην ίδια κατηγορία με το στεγνωτήριο ρούχων. Άσχετο αλλά τουλάχιστον κατάλαβες τί εννοώ!

6. Την ώρα που σε πιάνουν οι πόνοι προλαβαίνεις να κάνεις ντουζ και να ετοιμαστείς. Καμία πρωτότοκη μάνα δεν γέννησε σε 2 ώρες! Θα έλεγα μην μπεις στον κόπο να ξυριστείς, θα το κάνουν οι μαίες! Ασε που δεν νομίζω ότι θα βλέπεις να το κάνεις, όπως έχουμε αναλύσει σε άλλο ποστ.

7. Βάψου, βάλε ρουζ και ένα ωραίο κραγιόν. Μα καλά πώς θα υποδεχτείς το παιδί σου σε αυτό το χάλι; Ετοιμάσου για την πιο ωραιά στιγμή της ζωής σου! Όχι δεν την ψώνισα! Δεν σου είπε κανείς να κάνεις γωνία με τη σκιά στο μάτι. Μπορείς όμως να περιποιηθείς στοιχειωδώς και όχι να φτάσεις έντρομη και με το μαλλί σαν να σε έπιασαν στον ύπνο! Είναι σίγουρο ότι προλαβαίνεις, το είπαμε αυτό και επίσης είναι σίγουρο ότι θα σε βοηθήσει ψυχολογικά! Μας το εκμυστηρεύτηκε μαία που έχει ξεγεννήσει 3000 μωρά! Κάτι παράπάνω θα ξέρει.

8. Σε όλη τη διάρκεια των μαθημάτων, το δάκρυ ήταν έτοιμο να κυλήσει ανά πάσα στιγμή. Αν θες κι εσύ να τα παρακολουθήσεις προτείνω, εκτός από μολύβι και χαρτί ή τάμπλετ ως απαραίτητο αξεσουάρ τα χαρτομάντηλα, θα φορεθούν πολύ.

9.Και ενώ δεν είχα δει -επι τούτου- βίντεο με τοκετό στο you tube, εκεί δεν τη γλύτωσα και είδα. Και όχι επειδή δεν αντέχω τα αίματα, απλά ήθελα να μην έχω πλήρη εικόνα για να αφεθώ στο συναίσθημα μου. Ε, λοιπόν και το είδα και έκλαψα βλέποντας το και ομολογώ ότι αντίστοιχο, δεν υπάρχει στο ίντερνετ. Το περίμενα περισσότερο σπλάτερ, όμως δεν ήταν όσο φανταζόμουν.

10. Αυτές οι αναπνοές που βλέπεις ότι κάνουν στις αμερικάνικες ταινίες την ώρα που γεννούν, υπάρχουν και μάλιστα είναι και σωστές. Εφαρμόζονται, λέει στο τελευταίο στάδιο της εξώθησης, για όσες έχουν κουραστεί από τις πολλές διαφραγματικές. Εμένα, να πω την αλήθεια, μου φαίνονταν τόσο ανούσιες και κάθε φορά τις κορόιδευα στις ταινίες.

11. Ο σύντροφος μου είναι αυτός που θέλω να έχω, οπωσδήποτε, μαζί μου την ώρα του τοκετού. Και αν κάποια στιγμή, κάπου, κάποτε είχα σκεφτεί το αντίθετο, τώρα νομίζω ότι χωρίς αυτόν δεν μπορώ να σκεφτώ να γεννάω. Άσε που έχουμε ήδη μοιράσει και ρόλους. Το λώρο παρακαλώ ποιός θα τον κόψει; Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι ο πατέρας 9 μήνες δεν το ζει, όσο εμείς. Τη στιγμή που ακούγεται η πρώτη ανάσα του μωρού και το πρώτο του κλάμα, αξίζει να τη ζήσουμε μαζί!

12. Υπάρχουν και άλλες χρήσιμες ασκήσεις πέρα από τις αναπνοές, για τώρα, για μετά την εγκυμοσύνη και για πάντα. Σου θυμίζουν κάτι οι ασκήσεις Kegel; Θυμάσαι τη Σαμάνθα του Sex and the city που μάθαινε στις άλλες ασκήσεις εκγύμνασης της ευαίσθητης περιοχής; Ε λοιπόν αυτές οι ασκήσεις βοηθούν στην ελαστικότητα της περιοχής και είναι χρήσιμες σε κάθε περίπτωση! Πόσω μάλλον στην ώρα του τοκετού! Προσοχή στις εγκυούλες! Πρέπει να γίνονται με άδεια ουροδόχο κύστη. Και να ξεκαθαρίσω και μια φήμη που κυκλοφορεί ακόμη και στις μέρες μας. Είναι μύθος, λοιπόν, ότι ο φυσιολογικός τοκετός οδηγεί σε χαλαρότητα της περιοχής και άρα σε χειρότερο σεξ και αργότερα σε ακράτεια. Η φύση έχει φροντίσει για όλα και αυτή η περιοχή είναι η πιο ελαστική του σώματος μας. Απλά παλαιότερα- πολύ παλαιότερα- οι παρεμβάσεις των γιατρών ήταν πολύ μεγαλύτερες και τα αποτελέσματα ήταν αυτά που καλλιέργησαν τέτοιους μύθους.

13. Υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε με τους συντρόφους μας, όταν τους πετυχαίνουμε στο σπίτι! Το καλύτερο από όλα όμως είναι να τους ζητήσουμε να μας κάνουν ένα καλό μασαζάκι στην πλάτη που αρχίζει να πονά αλλά και στα πόδια που πρήζονται!

14. Γνωρίζοντας και άλλες πρωτότοκες μανούλες κατάλαβα ότι όλες έχουμε πολλές απορίες και τις περισσότερες φορές είναι οι ίδιες. Το άγνωστο που έρχεται μας κάνει ανυπόμονες.

15. Δεν φοβάμαι καθόλου, έχω έναν ωραίο ενθουσιασμό και περιμένω με τόση αγωνία να δω το μωρό μας που έρχεται, τη ζωή μου που θα αλλάξει.

16. Με κάθε γέννα δεν γεννιέται μόνο ένα μωρό…γεννιέται μια μανούλα και ένας μπαμπάς.

Υ.Γ. Τη λίστα αυτή θα την κρεμάσω στο ψυγείο για να τη βλέπω κι εγώ κάθε μέρα μέχρι να γεννήσω! Τα γράφω για να τα διαβάζω κι εγώ…μη νομίζεις!

Πηγή: antoulastories.com

   

Άφησε ένα σχόλιο

*