Ιός ΖΙΚΑ. Τρόμος για τα μωρά της Βραζιλίας

zika

Όλο και περισσότερα μωρά στη Βραζιλία γεννιούνται με γενετικές ανωμαλίες λόγω του ιού Ζίκα

 Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, από τον περασμένο Οκτώβριο έχει αυξηθεί ο αριθμός των νεογέννητων με συμπτώματα μικροκεφαλίας στη Βραζιλία.

Οι Αρχές της Βραζιλίας πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στη ραγδαία εξάπλωση του ιού Ζίκα, που μεταδίδεται με τα κουνούπια-τίγρεις. Ως τώρα, ο αριθμός των προσβεβλημένων νεογέννητων έχει φτάσει σχεδόν τις 4000, ενώ μέσα στο 2014 οι περιπτώσεις ήταν μόνο 150. Ο υπουργός υγείας της Κολομβίας συμβουλεύει τις γυναίκες να καθυστερήσουν μια πιθανή εγκυμοσύνη έως ότου η εξάπλωση του ιού καταπολεμηθεί.

zika2

Ο ιός επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία και μπορεί να προκαλέσει διανοητική βλάβη, καθυστέρηση της σωματικής ανάπτυξης ή ακόμη και θάνατο. Οι επιστήμονες εργάζονται πυρετωδώς και η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τη διαδικασία, ώστε σύντομα να καταφέρουν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του ιού Ζίκα. Συνεπώς, ο μόνος τρόπος για την καταπολέμησή του προς το παρόν είναι ο συνεχής καθαρισμός των στάσιμων νερών όπου το κουνούπι αναπαράγεται και η προστασία από τσιμπήματα κουνουπιών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ταχεία μετάδοση του ιού οφείλεται στο ότι ο πληθυσμός δεν είχε εκτεθεί προηγουμένως στον ιό κι έτσι στερείται ανοσίας, ενώ το κουνούπι που τον μεταδίδει υπάρχει σε ολόκληρη, σχεδόν, την αμερικανική ήπειρο.

   

Άφησε ένα σχόλιο

*