Οι 10 καλύτερες χώρες για να ζει ένα κορίτσι – Και όχι, η Ελλάδα δεν είναι ανάμεσα τους

10xores
Της Ελένης Μάνου
Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία αγαπάμε την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα μας, κυρίως τα τελευταία χρόνια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα αναφερθούμε στα παιδιά και ειδικότερα στα κορίτσια, καθώς ο οργανισμός Save the Children, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού (11 Οκτωβρίου), ανακοίνωσε τις 10 καλύτερες χώρες παγκοσμίως, όπου τα κορίτσια μπορούν να ευημερήσουν. Και βέβαια η χώρα μας δεν περιλαμβάνεται σε αυτές!
Για την κατάρτιση της λίστας, ο οργανισμός έλαβε υπόψη του μία σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών γάμων σε παιδική ηλικία, της συμπεριφοράς των εφήβων, της ολοκλήρωσης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, του αριθμού των γυναικών που νομοθετούν σε μία χώρα αλλά και του βαθμού θνησιμότητας στις μητέρες. Κάθε ένας από τους παράγοντες αυτούς αποτελεί μέρος των στόχων ανάπτυξης που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να βάλουν τέλος σε μία σειρά άδικων καταστάσεων και πρακτικών παγκοσμίως, μέχρι το 2030.
Στη  πρώτη θέση της λίστας με τα καλύτερα μέρη για να ζήσουν γυναίκες και κορίτσια, βρίσκεται η Σουηδία, μία χώρα με χαμηλό κόστος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όπου επικρατεί ισότητα μεταξύ των δύο φύλων και έχουν θεσπιστεί οι καλύτεροι νόμοι για την άδεια μητρότητας.
Εκτός από τη Σουηδία, στις υπόλοιπες θέσεις της λίστας βρίσκονται οι χώρες: Φινλανδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Ελβετία και Ιταλία. 
Μία από τις σημαντικότερες διαφορές που κάνουν τις χώρες αυτές να ξεχωρίζουν, είναι το υψηλό ποσοστό γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις, όπως αυτές των νομοθετών. Ενθαρρύνοντας τα κορίτσια να επιδιώξουν και να κατακτήσουν ηγετικές θέσεις, γεφυρώνεται το μεγάλο αριθμητικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών νομοθετών. Σύμφωνα με τη μελέτη «τα κορίτσια συχνά περιθωριοποιούνται και καταλήγουν στα οικιακά ενώ υποεκπροσωπούνται στην κυβέρνηση, η οποία παίρνει αποφάσεις για τις δικές τους ανάγκες. Έτσι, τα κορίτσια συχνά νιώθουν άβολα να εκφράσουν την άποψη τους, και όταν το κάνουν, συχνά δεν τους δίνουν σημασία και δεν την λαμβάνουν υπόψη».
Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει ότι η προσπάθεια για την ισχυροποίηση της φωνής των γυναικών είναι σημαντικό να γίνεται κατά τα καθοριστικά εφηβικά τους χρόνια, όταν αλλάζουν και αυξάνονται οι αρμοδιότητες τους και αυτό συχνά συνοδεύεται από περισσότερες ευκαιρίες για να πάρουν μέρος στη λήψη αποφάσεων είτε στο σπίτι, είτε στο σχολείο, είτε και μερικές φορές σε δημόσια μέρη. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η έλλειψη δικαιωμάτων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων συχνά μπορεί να οδηγήσει στη χαμηλή αυτοεκτίμηση του ατόμου και στην έλλειψη των εφοδίων που θα το βοηθήσουν αργότερα να έχει ισχυρή παρουσία και συμμετοχή στα κοινά.
Μία άλλη σημαντική διαφορά των χωρών που περιλαμβάνονται στη λίστα σε σχέση με τις υπόλοιπες είναι το ποσοστό εφηβικής εγκυμοσύνης. Η απόκτηση παιδιού σε τόσο μικρή ηλικία συχνά αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια της έφηβης να σπουδάσει και να αναρριχηθεί επαγγελματικά σε υψηλές θέσεις. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν τα κορίτσια έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που αφορούν τη σεξουαλική αναπαραγωγή, συμπεριλαμβανομένης και της δωρεάν αντισύλληψης, θα μπορέσει να περιοριστεί το ποσοστό εγκυμοσύνης κατά την εφηβεία και κατ” επέκταση θα αυξηθούν οι μορφωτικές και επαγγελματικές επιλογές μία γυναίκας.
   

Άφησε ένα σχόλιο

*