«Ποτέ μην αφήνεις το παιδί στο αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα όταν κάνει ζέστη»: Μια αβλεψία που μπορεί να του κοστίσει τη ζωή

Το καλοκαίρι λόγω της έντονης αύξησης της θερμοκρασίας, ο κίνδυνος θερμοπληξίας ελλοχεύει όταν αφήνουμε το παιδί στο αυτοκίνητο ακόμα για λίγα λεπτά προκειμένου να κάνουμε τις αγορές ή να διευθετήσουμε κάποιες υποχρεώσεις μας.

Μέσα από ένα βίντεο που δημιουργήθηκε από μια διαφημιστική εταιρεία, οι ειδικοί προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν τους γονείς αλλά και να ενημερώσουν τους πολίτες για τους κινδύνους θερμοπληξίας, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που αντιμετωπίζουν τα μικρά παιδιά. Τα στατιστικά στοιχεία είναι τραγικά, μετρώντας εκατοντάδες περιστατικά θερμοπληξίας αλλά και θανάτους παιδιών που παρέμειναν έστω και λίγα λεπτά μόνα τους στο αυτοκίνητο χωρίς επίβλεψη.

Το βίντεο ξεκινάει με μια μητέρα που σταθμεύει στο πάρκινγκ ενός σούπερ μάρκετ, μέρα μεσημέρι με τον ήλιο έξω, να τσουρουφλίζει. Σαν να μην τρέχει τίποτε βγαίνει και κλειδώνει το αυτοκίνητο. Στο πίσω κάθισμα όμως υπάρχει ένας μικρός μπόμπιρας, δεμένος στο καρεκλάκι του. Η μητέρα τον αφήνει εκεί, με τα παράθυρα κλειστά. Ο ήλιος καίει το αυτοκίνητο υπερθερμένεται και σιγά σιγά το παιδάκι αρχίζει να ιδρώνει. Η μητέρα στο μεταξύ με το πάσο της κάνει τα ψώνια της στο σούπερ μάρκετ, μιλάει στο κινητό, στέλνει μηνύματα, και το παιδί αρχίζει να ψήνεται μέσα στο αυτοκίνητο. Μάλιστα περνάνε διάφοροι άνθρωποι οι οποίοι το βλέπουν σε τραγική κατάσταση και δεν ευαισθητοποιούνται. Μέχρι που ένας καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν αρχίζει να χτυπάει το τζάμι του αμαξιού και το παιδί δεν αντιδρά. Έχει λιποθυμήσει. Δείτε τη συνέχεια του τραγικού βίντεο, το οποίο γύρισαν οι αρχές στις ΗΠΑ για να ευαισθητοποιήσουν τους γονείς να μην αφήνουν τα παιδιά τους στο αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αρκούν 15 λεπτά να μείνει ένα μικρό παιδί έτσι μέσα στο αυτοκίνητο για να δημιουργηθούν ανεπανόρθωτες βλάβες στα νεφρά και τον εγκέφαλο του, και λίγα περισσότερα για να επέλθει το μοιραίο.

Πηγή: infokids.com.cy

   

Άφησε ένα σχόλιο

*