Σχολική τσάντα: Πόσο βάρος αντέχει ένα παιδί;

sxolikitsanta
Της Ελένης Μάνου,
Πολλοί μαθητές, κυρίως στις μικρές τάξεις του σχολείου, κουβαλούν στην πλάτη τους σχολικές τσάντες οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ το επιτρεπτό όριο βάρους σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ αρκετοί γονείς δεν ελέγχουν αν η σάκα των παιδιών τους είναι υπερβολικά βαριά.
Τουλάχιστον 14.000 παιδιά ετησίως πραγματοποιούν θεραπείες που σχετίζονται με τραυματισμούς στην πλάτη, σύμφωνα με το Safe Kids Worldwide.
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η σχολικά τσάντα-σακίδιο δεν πρέπει να ξεπερνά το 10%-15% του συνολικού βάρους του παιδιού.
Πόσο όμως είναι αυτό; Λοιπόν, αν το μέσο βάρος για ένα παιδί 6 ετών είναι περίπου 22,5 κιλά, τότε η τσάντα του δεν θα πρέπει να ζυγίζει πάνω από 3,5 κιλά.
Επίσης, οι γονείς θα πρέπει όταν αγοράζουν τσάντα να λαμβάνουν υπόψη τους ότι κάθε σακίδιο δεν ταιριάζει σε όλα τα παιδιά το ίδιο. Πιο σωστό είναι να ελέγχουμε πόσο ταιριάζει στην πλάτη του παιδιού και λιγότερο αν είναι μοντέρνο.
Οι άγκυρες από τα λουράκια θα πρέπει να είναι 1-2 ίντσες χαμηλότερα από τους ώμους του παιδιού και η κάτω άκρη της τσάντας να φτάνει μέχρι το τέλος της πλάτης, εκεί που ξεκινάσει η μέση.
Ωστόσο, εκτός από τη σωστή τοποθέτηση της τσάντας, πολύ σημαντικό είναι και το πόσο φορτωμένη είναι.
Τα λουριά πρέπει να είναι άνετα και να θυμάστε ότι ο ρόλος τους είναι να μοιράζουν σωστά το βάρος και όχι να πιέζουν τους ώμους και την πλάτη.
Για τα μεγαλύτερα παιδιά που πιθανόν να κουβαλούν πιο βαριά βιβλία, η χρήση ενός ιμάντα στο στήθος ή στη μέση θα βοηθούσε στον καλύτερο επιμερισμό του βάρους.
Επίσης, τα πιο βαριά βιβλία πρέπει να τοποθετούνται στην πίσω μεριά της τσάντας και τα πιο ελαφριά στο μπροστικό μέρος ή στις εξωτερικές θήκες.
Υπάρχει ακόμη και η λύση της τσάντας με ροδάκια αν το βάρος είναι πολύ μεγάλο. Παράλληλα οι γονείς θα πρέπει να σιγουρευτούν ότι το παιδί τους δεν κουβαλάει την τσάντα από τη μία πλευρά της πλάτης αλλά βάζει και τα δύο λουράκια.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να ελέγχουν κάθε εβδομάδα τις παιδικές τσάντες και να αφαιρούν οτιδήποτε δεν χρειάζονται οι μαθητές προκειμένου να βοηθούν στη μείωση του βάρους.
   

Άφησε ένα σχόλιο

*