Το παιδί μου υπνοβατεί…

ypnovatoi

Η υπνοβασία αφορά το 30% των παιδιών και των δύο φύλων. Εμφανίζεται στα τέσσερα με πέντε χρόνια και κορυφώνεται γύρω στα δέκα. Πρόκειται για ένα σχετικά συνηθισμένο φαινόμενο το οποίο δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί.

Συνήθως συμβαίνει νωρίς το πρωί ή κατά το πρώτο τρίωρο του βραδινού ύπνου. Το παιδί μπορεί να περπατάει ή να κάνει διάφορες κινήσεις, να μιλάει, να φωνάζει, να κλαίει ή να γελάει στον ύπνο του, χωρίς να θυμάται τίποτα απ’ αυτά όταν ξυπνήσει. Παρόλο που οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν εξαιτίας αυτών των συμπτωμάτων, το πρόβλημα δεν είναι σοβαρό.

Τι μπορεί να βοηθήσει;
Επειδή η υπνοβασία συνδέεται με την κούραση, καλό είναι το παιδί να κοιμάται την ίδια ώρα και να συμπληρώνει τις 10 με 11 ώρες ύπνου που έχει ανάγκη. Επίσης, δεν θα πρέπει να το ξυπνάτε την ώρα που υπνοβατεί αλλά να του μιλάτε ήρεμα βοηθώντας το να γυρίσει στο κρεβάτι του. Τέλος, πρέπει να φροντίσετε ώστε το περιβάλλον στο δωμάτιο όπου κοιμάται να είναι ασφαλές για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων.

Πότε ανησυχούμε: Όταν η υπνοβασία συνοδεύεται και με συχνούς νυχτερινούς τρόμους, εφιάλτες ή έχει παρουσιάσει επιληπτική κρίση χρειάζεται να απευθυνθείτε στον παιδονευρολόγο.

Της Φλώρας Κασσαβέτη, με τη συνεργασία της Λωρέττας Θωμαΐδου, Επίκουρης Καθηγήτριας Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, Υπεύθυνης Μονάδας Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Πηγή: happymom.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*