Σύνδρομο ανατάραξης του βρέφους

babyads.gr-syndromo-anataraksis-vrefus

Της Ειρήνης Κωνσταντοπούλου, Ειδικής παιδαγωγού

Ανάμεσα στα ήδη υπάρχοντα σύνδρομα, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για ένα ακόμα που, όσο περίεργο κι αν μας φαίνεται, είναι εξίσου σοβαρό και επικίνδυνο για την υγεία των μικρών παιδιών.

Αναφέρομαι στο σύνδρομο ανατάραξης του μωρού (shaken baby syndrome), το οποίο προκαλεί έντονη εγκεφαλική βλάβη όταν ένας ενήλικας ταρακουνάει μπρος-πίσω, βίαια, ένα βρέφος ή ενα παιδί μέχρι τεσσάρων ετών. Δεν είναι ένα σύνδρομο που  κληρονομείται αλλά προκαλείται  μέσω μίας μορφής κακομεταχείρισης. Λόγω του έντονου ταρακουνήματος, ο εγκέφαλος χτυπάει από τη μία μεριά του κρανίου στην άλλη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αιμάτωμα, αιμορραγία ή και μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.

Οι αιτίες που ένας ενήλικας συμπεριφέρεται τόσο βίαια σε ένα μωρό μπορεί να είναι πολλές, συνήθως όμως γίνεται λόγω έντονου εκνευρισμού που μπορεί να προκαλέσει το κλάμα του μωρού στον γονέα. Βάσει στατιστικών, στις Η.Π.Α οι πιο κοντινοί άνθρωποι είναι αυτοί που προκαλούν το σύνδρομο ανατάραξης του μωρού με κύριο αίτιο τον βιολογικό πατέρα (37%), τον νέο σύντροφο της μητέρας (20,5%), τη μπέιμπι σίτερ (17,5%) και τέλος την ίδια τη μητέρα με ποσοστό (12,6%). Επίσης, υπολογίζεται πως κάθε χρόνο 3.000 μωρά στις Η.Π.Α επηρεάζονται από το συγκεκριμένο σύνδρομο, με το 25% αυτών να πεθαίνει ενώ το 60% να έχει μόνιμες αναπηρίες.

Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει ένα μωρό με το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι απώλεια όρασης και αισθήσεων, επιληπτικές κρίσεις, έντονη νευρικότητα, μειωμένη ενεργητικότητα, χλωμό δέρμα και άρνηση σίτισης. Μακροπρόθεσμα, το σύνδρομο «ανατάραξης του βρέφους» μετεξελίσεται σε προβλήματα ακοής και όρασης, μαθησιακές διαταραχές, προβλήματα στην ομιλία, ζημιά στο λαιμό και την σπονδυλική στήλη, παράλυση, αναπτυξιακά προβλήματα ή ακόμα και μόνιμη φυτική κατάσταση.

Για να προφυλαχθεί το μωρό από το συγκεκριμένο σύνδρομο, προϋποθέτει την σωστή ενημέρωση των γονέων. Οποιαδήποτε μορφή βίας είναι απαγορευμένη τόσο σε μικρά παιδιά όσο και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Άλλωστε, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επιπτώσεις μπορούν να αποβούν μόνιμες και να ακολουθούν το παιδί για το υπόλοιπο της ζωής του.

Πηγή: animartists.com

   

Άφησε ένα σχόλιο

*