Ψυχολόγος – Ψυχαναλυτής ετών…11

11xrononpsychanalyths

11χρονος «ψυχοθεραπευτής» βοηθά ενήλικες για 2 δολάρια

Της Αγγελικής Αλεξοπούλου

Καθισμένος σε ένα πτυσσόμενο τραπέζι σε μια πολυσύχναστη πλατφόρμα του μετρό στη Νέα Υόρκη, ο 11χρονος Ciro Ortiz είναι πολύ ήρεμος και σκεπτικός. Κάθεται μαζί με έναν ενήλικα κι από ό,τι φαίνεται, έχουν μια σοβαρή συζήτηση.

Είναι μάλλον προφανές ότι ο άντρας που κάθεται απέναντί του είναι άγνωστος, παρόλα αυτά λέει τα προβλήματά του στον Ortiz κι εκείνος ακούει προσεκτικά. Αρκετές φωτογραφίες στο Instagram του Ortiz, ο οποίος είναι πλέον γνωστός ως το παιδί που δίνει συναισθηματικές συμβουλές, τον δείχνουν να κάνει συζητήσεις με διάφορους ενήλικες, που περιμένουν να ακούσουν τις συμβουλές του.

Κάθε Κυριακή από τα μέσα Οκτωβρίου, ο μικρός κάθεται στο τραπέζι του σε πολυσύχναστα μέρη στο Μπρούκλιν για 2 ώρες, προσφέροντας «συναισθηματικές συμβουλές» για 5 λεπτά στην τιμή των 2 δολαρίων, σύμφωνα με τη διαδικτυακή εφημερίδα New York Post.

«Βοηθώ τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα, γιατί, πολλοί άνθρωποι νιώθουν συχνά λυπημένοι ή θυμωμένοι για διάφορους λόγους», είπε ο Ortiz σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα. «Έχουν πρόβλημα με τη σχέση τους, δεν τα πάνε καλά με την οικογένειά τους ή απλώς μεγαλώνουν.»

Η εμπειρία του με άτομα που τον φοβέριζαν στο σχολείο και η αίσθησή του ότι δεν μπορούσε να ενταχθεί στην κοινότητα του σχολείου, τον ενέπνευσαν να βοηθά άλλα άτομα που βιώνουν τα προσωπικά τους δράματα.

Τις καλές μέρες, μπορεί να βγάλει μέχρι και 50 δολάρια από τις συμβουλευτικές του συνεδρίες, αλλά δεν κρατάει τα χρήματα για τον εαυτό του. Αντίθετα, τα δίνει στους συμμαθητές του που δεν έχουν για να πάρουν φαγητό στο σχολείο.

«Νομίζω ότι είμαι αρκετά συνετός ώστε να δίνω καλές συμβουλές», είπε στην εφημερίδα. «Δεν ήξερα αν οι άνθρωποι θα με κοιτούσαν περίεργα ή θα γελούσαν μαζί μου.» Τελικά, ο κόσμος κατάλαβε ότι ο Ortiz κάνει τη δουλειά του με πολλή σοβαρότητα.

Από τη στιγμή που η New York Post έγραψε για τον Ortiz και την εμπνευσμένη δουλειά του, άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να μιλήσουν μαζί του. Μέσα σε 9 βδομάδες, ο λογαριασμός του στο Instagram, @emotionaladvicekid, απέκτησε περισσότερους από 2000 ακόλουθους.

Η συλλογή του από φωτογραφίες περιλαμβάνει τις θεραπευτικές του συνεδρίες, πίτσες, γάτες και φυσικά, τους γονείς του. Μερικοί τον ρωτούν πού θα στήσει το τραπέζι του την επόμενη φορά. Άλλοι ζητούν συνεδρίες διαδικτυακές ή τηλεφωνικές.

Όσο η δημοτικότητα του Ortiz αυξάνεται, οι γονείς του γράφουν στους δικούς τους λογαριασμούς στα social media για το πόσο υπερήφανοι είναι για το γιο τους.  «Ο Ciro είναι ένα φαινόμενο, που έχει αποκτήσει τη φήμη του λόγω της μεγάλης καρδιάς του», έγραψε η μητέρα του στο facebook.

«Η μεγαλύτερη επιβράβευση είναι ότι βοηθώ πραγματικά στο πώς νιώθουν οι άνθρωποι για τον εαυτό τους, αλλά και για άλλα πράγματα. Και μόνο που βλέπουν το τραπέζι μου, αποκτούν μια ελπίδα, νιώθουν λίγο καλύτερα για τον εαυτό τους και για τον κόσμο γενικότερα.»

   

Άφησε ένα σχόλιο

*