Το πιο παγωμένο μάθημα!!!

pagomenomathima

Νήπια στην Σιβηρία τρέχουν στο χιόνι γυμνά και κάνουν ντους με παγωμένο νερό

Το παρακάτω στιγμιότυπο απαθανατίζει παιδιά ηλικίας από τριών ως έξι ετών να τρέχουν στο χιόνι φορώντας μόνο τα εσώρουχά τους και να περιλούζονται με παγωμένο νερό. Κρυώνουμε μόνο που τα βλέπουμε, ωστόσο αυτά φαίνεται να το διασκεδάζουν…

Πρόκειται για μία ασυνήθιστη- για εμάς- διαδικασία «ρουτίνας» η οποία σύμφωνα με τους δασκάλους και τους παιδιάτρους τους τα βοηθά να διατηρούν την υγεία τους. Φυσικά η συμμετοχή στη διαδικασία δεν είναι υποχρεωτική ενώ πριν τα παιδιά υποβληθούν σε αυτή, εξετάζονται και λαμβάνουν μέρος μόνο με την συγκατάθεση των γονιών τους.

Προηγείται βέβαια ένα καλό «ζέσταμα» πριν βγουν στο χιόνι- τα περισσότερα με γυμνά πόδια- ενώ το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι τα περισσότερα από τα παιδιά φαίνεται να το διασκεδάζουν παρά το τσουχτερό κρύο.

Αυτές οι σκηνές απ” ότι καταλαβαίνετε, είναι κομμάτι της καθημερινότητας ανθρώπων που ζουν σε χώρα με ανάλογο κλίμα τους περισσότερους μήνες του χρόνου, στην περίπτωσή μας σε παιδικό σταθμό στην Sibiryachok ή αλλιώς, στη «μικρή Σιβηρία». Τα στιγμιότυπα που βλέπετε στις εικόνες τραβήχτηκαν σε μέρες όπου οι θερμοκρασίες ήταν ήπιες για τα δεδομένα της εποχής, δηλαδή από -18°C ως -6°C ενώ το νερό με το οποίο περιλούζονται είναι παγωμένο με ελάχιστη θερμοκρασία τους -25°C.

Οι θεωρίες για τη σκοπιμότητα αυτής της διαδικασίας ποικίλουν και οι υπεύθυνοι σε νηπιαγωγείο όπου πραγματοποιείται την επικροτούν τονίζοντας ότι τα παιδιά που υποβάλλονται σε αυτήν αρρωσταίνουν λιγότερο ως καθόλου και αν αρρωστήσουν, αναρρώνουν ταχύτερα από τα άλλα παιδιά. Επίσης άξια αναφοράς είναι και η άλλη διάσταση που δίνουν στη διαδικασία αναφέροντας στοιχεία του χαρακτήρα των παιδιών που συμμετέχουν σε αυτή: «Είναι πιο λογικά, ισορροπημένα, αισιόδοξα και καλύτερα οργανωμένα, συμπέρασμα που προκύπτει από το γεγονός ότι δεν εξαναγκάζονται να το κάνουν αλλά γίνεται εκούσια».

Τα στατιστικά για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι ενθαρρυντικά αφού η σταδιακή εφαρμογή της απέδειξε ότι ενήλικες και παιδιά φαίνεται να αποκτούν με αυτόν τον τρόπο μια καλή «αντίσταση» σε κρυολογήματα και ιώσεις που όσο οι θερμοκρασίες παίρνουν την κατιούσα ολοένα και αυξάνονται στην περιοχή.


   

Άφησε ένα σχόλιο

*