Αιμορραγία Μετά το Σεξ

Του Ανδρέα Κόμη,

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Η παρουσία αίματος στον κόλπο μετά από το σεξ στις γυναίκες που γνωρίζουν ότι αυτό δεν έχει σχέση με την περίοδο τους, προκαλεί μεγάλη ανησυχία ιδιαίτερα όταν το πρόβλημα είναι επαναλαμβανόμενο. Μερικές γυναίκες φοβούνται ότι ίσως αυτό είναι ένα σημείο καρκίνου των γεννητικών οργάνων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρόκειται για καρκίνο αλλά για διαταραχές του τράχηλου της μήτρας που θεραπεύονται αποτελεσματικά. Στις άλλες περιπτώσεις η ανίχνευση του προβλήματος μετά από μια κολπική αιμορραγία επιτρέπει τη διάγνωση και την έγκαιρη έναρξη θεραπείας που μεγιστοποιεί τις πιθανότητες ίασης.

Είναι γεγονός ότι κάποτε και παρά τις εξετάσεις που κάνει ο γιατρός, δεν βρίσκεται κάποια αιτία πρόκλησης του προβλήματος. Όμως το γεγονός ότι η γυναίκα διερευνήθηκε σωστά, της προσφέρει το όφελος ότι γνωρίζει ότι δεν πάσχει από κάποιο καρκίνο ή άλλη ασθένεια.

Το σημαντικό είναι οι γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας να μεριμνούν να συμβουλεύονται το γιατρό εάν παρουσιάζουν αιμορραγία μετά από επαφή, η οποία δεν έχει σχέση με την περίοδο τους, ιδιαίτερα εάν αυτή η απώλεια αίματος επαναλαμβάνεται.

Οποιαδήποτε και εάν είναι η αιτία πρέπει να γίνεται η διάγνωση για καλύτερη αντιμετώπιση.


Στις συχνότερες παθολογικές αιτίες που προκαλούν κολπική αιμορραγία μετά από το σεξ περιλαμβάνονται:

  • Διαταραχές του τραχήλου της μήτρας: Δυσπλασίες (προκαρκινικές αλλοιώσεις των κυττάρων) ή καρκίνος τραχήλου της μήτρας, πολύποδες του τραχήλου, τραχηλίτιδα (φλεγμονή ή μόλυνση του τραχήλου), εκτρόπιο του τραχήλου.
  • Παθήσεις της μήτρας: Καρκίνος ενδομητρίου, ινομυώματα, πολύποδες.
  • Προβλήματα του κόλπου: Κολπίτιδα, ξηρότητα του κόλπου (ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση) καρκίνος του κόλπου.
  • Φάρμακα: Αντισυλληπτικά χάπια, θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
  • Μολυσματικές και φλεγμονώδεις παθήσεις: Ασθένειες που μεταδίδονται από το σεξ όπως χλαμύδια ή γονόρροια, φλεγμονώδεις παθήσεις της λεκάνης.

Ο Ανδρέας Κόμης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μετεκπαίδευση στην Μ. Βρετανία και έχει εξειδικευτεί στην Ιατρική Εμβρύου και στην Εμβρυομητρική Ιατρική.  Ανδρέας Κόμης, Κέντρο Μαιευτικής Υπερηχογραφίας, Γυναικολογίας και Ιατρικής Εμβρύου   breasthealth.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*