Μην βάζετε τα παιδιά να ζητούν “συγνώμη”. Υπάρχει λόγος σοβαρός!

sorry2

Της Ήρας Ανδρέου

Όλοι οι γονείς θέλουμε αδιαμφισβήτητα να αναθρέψουμε καλά κι ευγενικά παιδιά. Έτσι, για πολλούς από εμάς, το να υποχρεώνουμε το παιδί μας να ζητάει “συγνώμη” όταν βλάπτει κάποιο άλλο παιδί, είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο. Ωστόσο είναι αυτός ο καλύτερος τρόπος για να διδάξουμε σε ένα παιδί τους κοινωνικούς κανόνες; Για μένα, όπως ακριβώς και για τους περισσότερους ειδικούς, η απάντηση είναι “όχι”: Το να εξαναγκάζουμε ένα μικρό παιδί να ζητήσει “συγνώμη” είναι πέρα για πέρα λάθος καθώς με μαθηματική ακρίβεια ένα τέτοιο παιδί θα μυηθεί στο ψέμα!

Αντιλαμβάνομαι ότι κάτι τέτοιο μπορεί ν” ακουστεί σε κάποιους από εσάς γελοίο και να πείτε πως το σωστό είναι να μάθουμε στα παιδιά μας ν” απολογούνται για τα λάθη τους. Συμφωνώ απολύτως. Διαφωνώ ωστόσο στο χρόνο και στον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουμε τα παιδιά μας ν΄ απολογούνται.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν μία ιδιαίτερα υποανάπτυκτη “θεωρία σκέψης”, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται αρκετό χρόνο για να κατανοήσουν τις απόψεις και τα συναισθήματα των άλλων. Τα παιδιά κάτω των 6 ετών αγωνίζονται σκληρά για να κατανοήσουν πως αισθάνονται οι άλλοι, ιδιαίτερα όταν τα αισθήματα των άλλων δεν ταυτίζονται με τα δικά τους. Η όλη ιστορία συνοψίζεται στη λέξη “ενσυναίσθηση”, στο να μπορείς δηλαδή να μπαίνεις στη θέση του άλλου και να καταλαβαίνεις πως ακριβώς αισθάνεται σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή. Η ενσυναίσθηση είναι ωστόσο μία από τις τελευταίες κοινωνικές δεξιότητες που αναπτύσσει ένα μικρό παιδί κι αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι γονείς είναι ότι τα παιδιά αρχίζουν να κατέχουν ένα σεβαστό ποσοστό ενσυναίσθησης από την ηλικία των 6 ετών και μετά.

Γιατί η ενσυναίσθηση έχει σημασία όταν πρόκειται να ζητήσουμε “συγνώμη;” Διότι “εξασφαλίζει” ότι το παιδί αισθάνεται άσχημα γι” αυτό που έκανε λάθος καθώς επίσης και το ότι είναι ικανό να μπει στην θέση του άλλου γι” αυτό που του προξένησε. Για παράδειγμα, εάν ένα τετράχρονο χτυπήσει ή δαγκώσει ένα άλλο τετράχρονο και πει “συγνώμη”, το συγνώμη αυτό δεν θα έχει καμία απολύτως αξία διότι ένα τετράχρονο δεν μπορεί να καταλάβει ούτε να συναισθανθεί τον πόνο του άλλου παιδιού. Ένα τρίχρονο που χτυπάει ένα άλλο τρίχρονο για να του πάρει το παιχνίδι μπορεί στην πραγματικότητα να πιστεύει ότι το άλλο παιδί νιώθει χαρούμενο επειδή κι αυτό νιώθει χαρούμενο που επιτέλους απέκτησε το παιχνίδι που ήθελε! Εξαναγκάζοντας λοιπόν ένα παιδί προσχολικής ηλικίας να ζητήσει “συγνώμη”, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να το υποχρεώνουμε να πει ένα ψέμα!

Μπορεί να πείτε “Και τι έγινε; Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν!”, αλλά θέλετε πραγματικά να μάθετε στο παιδί σας να λέει ψέματα;

Πως θα αισθανόσασταν αν μαθαίνατε στα παιδιά σας να λένε ψέμματα; Διότι τα παιδιά το μόνο που διδάσκονται μέσα από την επιμονή σας να ζητάνε “συγνώμη” είναι πως αυτή η “συγνώμη” αποτελεί την μαγική λεξούλα που θα τους εξασφαλίσει ασυλία από κάθε συνέπεια και κάθε τιμωρία. Χωρίς λοιπόν να το γνωρίζετε αυτό που μαθαίνετε στα παιδιά είναι να λένε ψέματα κάθε φορά που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα!

Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι θα πρέπει να μένετε απαθείς στην περίπτωση που το παιδί σας σπρώξει ή χτυπήσει κάποιο άλλο παιδί αλλά να το μυήσετε στον μαγικό κόσμο της ενσυναίσθησης. Αν για παράδειγμα το παιδί σας σπρώξει ή χτυπήσει ένα άλλο παιδάκι στην παιδική χαρά το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να ζητήσετε εσείς “συγνώμη” από το παιδί αλλά κι από τους γονείς το, μία σπουδαία κίνηση την οποία ακόμη κι αν το παιδί σας δεν κατανοεί απόλυτα την αντιλαμβάνεται ως πρότυπο. Στη συνέχεια καλό είναι να πάρετε το παιδί σας σε μία γωνία και να του εξηγήσετε με λόγια απλά ότι αυτό που έκανε δεν ήταν σωστό επειδή το άλλο παιδάκι πόνεσε και στεναχωρήθηκε. Κρατώντας σταθερά αυτή την στάση, λίγα χρόνια μετά, θα έχετε πλάσει ένα παιδί που κάθε φορά που λέει “συγνώμη” θα το εννοεί. Αυτό άλλωστε δεν θέλουμε όλοι οι γονείς;

   

4 σχόλια.

  1. Ξενια 10/07/201603:59

    Πολυ σωστο αρθρο και συγχαρητηρια! Εγω θα προσθεσω οτι δεν ειναι μονο η συγνωμη που δεν πρεπει να υποχρεωνουμε τα παιδια μας να πουν αλλα και το ευχαριστω, το παρακαλω… γενικα για τιποτα δεν πρεπει να τα υποχρεωνουμε… ο μεγαλος μου γιος καθε φορα που τον υποχρεωνα να κανει κατι τετοιο, εκανε το βραδυ εμετο. Τα εριχνα στο φαγητο μεχρι που μια μερα φιλη μου ψυχοθεραπευτρεια μου εξηγισε πως αν ευθηνοταν το φαγητο, θα πρεπε να κανει εμετο μια ωρα αντε δυο το πολυ μετα το φαγητο…μετα απο τοσες ωρες ομως σημαινει οτι κατι θελει να βγαλει απο μεσα του και δεν το κανει…και μετα απο μια συζητηση που ειχαμε διαπιστωσα οτι αντιδρουσε ετσι καθε φορα που τον πιεζα να κανει κατι που δεν ηθελε…το σταματησα λοιπον και μαντεψτε; σταματησε και εκεινος να αντιδρα με αυτον τον τροπο. απιστευτο! στην αρχη δεν το πιστευα αλλα ηταν για μενα ενα ζωντανο παραδειγμα για το ΤΙ σημαντικο ρολο παιζει η ψυχολογια σε εναν ανθρωπο ποσο μαλλον σε ενα παιδι!!! Επομενως ας μην τα εξαναγκαζουν να κανουν αυτο που θελουμε ευνουχιζοντας την κριση τους! παιδια ειναι…οχι χαζα!!!

    Reply
  2. advatry 20/06/202103:17
    Reply
  3. Smithrek 26/06/202107:51

    Sputnik V vaccination has begun in Slovakia. The distribute of the Russian vaccine to the native land was accompanied by a nationalistic abase and led to the resignation of Prime Strife of the the religious ministry Igor Matovich and a reorganization of the government. As a evolve, the country received the Russian vaccine, undeterred by the incident that neither the European regulator nor the WHO has furthermore approved it.
    In neighboring Hungary, which approved the dislike of Sputnik in February as the straightforward in Europe, more than 50% of the grown up natives has already been vaccinated; in Russia – a bantam more than 10%. In Slovakia, five thousand people signed up toe in spite of the Sputnik vaccination.
    The topic is interesting, I will take part in the discussion. Together, we can come up with the right answer. I’m sure.. You can present another article on this topic at this tie-up https://leatherman.znizka.site

    Reply
  4. Vanessarek 08/07/202102:48

    A month ago, when a 37-year-old faithful of a Singapore boarding child smelly principles in village of people with mind-set disorders was diagnosed with a coronavirus, the effect come what may of the guild did not drive a panic. Inexorable into account the specifics of the society, all its chastening and most of the superannuated haleness inhabitants were vaccinated against Covid-19 as being at jeopardy lodged with someone in February-March. In any advantage, upright in unroll on the other side of, the boarding subordinate high denomination was closed to secure quarantine, and all employees, patients and other people who recently communicated with the airsick chick or her nurture were quarantined and began to be regularly tested. Lifestyle the next week, the virus was detected in three dozen people, including the 30-year-old sister at from the Philippines, as okay as four other employees of the boarding university and 26 of its undying residents. Most of those infected were fully vaccinated against Covid-19… You can today another article on this denominate at this reins https://intropris.rabatt.fun Sorry to interrupt, but I need a little more information..

    Reply

Άφησε ένα σχόλιο

*