Είναι σωστό να αφήνουμε τα παιδιά μας να κυκλοφορούν μόνα τους;

Επιμέλεια: Ανδρέας Δημητριάδης

Όλο και αυξανόμενος αριθμός γονέων πιστεύουν ότι το να αφήνουμε τα παιδιά να παίζουν έξω και να κυκλοφορούν μόνα τους από μικρά, τα κάνει ανεξάρτητα. Πόσο σωστό είναι αυτό;

Ορισμένοι γονείς πιστεύουν ότι όταν τα παιδιά γυρίζουν μόνα τους από το σχολείο, παίζουν έξω και γενικώς, εκτίθενται σε ελεγχόμενο κίνδυνο, γίνονται πιο υπεύθυνοι και ανεξάρτητοι έφηβοι. Οι γονείς που είναι πιο «ανοιχτόμυαλοι» όσον αφορά την ελευθερία του παιδιού, ολοένα και αυξάνονται.

Τα προηγούμενα χρόνια, στην Αμερική, καταγράφηκε ένας μεγάλος αριθμός διώξεων που ασκήθηκαν σε γονείς, γιατί επέτρεπαν στα μικρά παιδιά τους να βγαίνουν μόνα τους έξω. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που συνέβη πρόσφατα, είναι η περίπτωση δύο γονέων που κατηγορήθηκαν για εγκατάλειψη, επειδή άφησαν τα 2 παιδιά τους, ηλικίας 6 και 10 ετών, να γυρίσουν μόνα στο σπίτι από το πάρκο. Τον προηγούμενο μήνα, γνωστή Αγγλίδα τραγουδίστρια αντιμετώπισε κατηγορίες, επειδή άφησε μόνα τους στο αυτοκίνητο τα 2 παιδιά της, ηλικιών 4 χρονών και 18 μηνών, για 10 λεπτά, όσο ψώνιζε από ένα κατάστημα.

Σε όλο τον κόσμο, τα περισσότερα παιδιά γύρω στην ηλικία των 7 ετών ξεκινούν να πηγαίνουν μόνα τους στο σχολείο. Πριν από χρόνια, τα 12χρονα παιδιά έκαναν τη μπέιμπι σίτερ στα αδέρφια τους και όχι μόνο, ενώ πλέον, τα 12χρονα διαθέτουν τα ίδια μπέμπι σίτερς.

Οι γονείς που είναι πιο χαλαροί με την ανατροφή των παιδιών τους δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Αντιθέτως, σχετίζεται με το πώς ήταν η γονεϊκότητα πριν από μερικά χρόνια, όπου οι γονείς δεν πανικοβάλλονταν με τον κάθε πιθανό κίνδυνο που αντιμετωπίζει το παιδί τους.

Σύμφωνα με δεδομένα των αστυνομικών αρχών, τα παιδιά είναι σχετικά ασφαλή και το ποσοστό των εγκλημάτων σε βάρος τους είναι αισθητά μικρότερο από ότι 30 χρόνια πριν. Ορμώμενοι από αυτά τα δεδομένα, γονείς σε Βρετανία και Αμερική οργανώνουν ομάδες υποστήριξης της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας των παιδιών, από μικρή ηλικία.

Σε ορισμένες χώρες δεν υπάρχει νόμιμη ηλικία που τα παιδιά μπορούν να αφεθούν μόνα τους, αλλά η γενική συμβουλή είναι να μην αφήνουμε τα παιδιά μας μόνα τους για πολλή ώρα σε ηλικίες μικρότερες των 12 ετών. Βέβαια, ακόμα και οι γονείς αυτοί που υποστηρίζουν την ελευθερία των παιδιών, συμφωνούν ότι πρέπει να προσέχουμε τα παιδιά μας και να μην τα αφήνουμε μόνα τους όταν είναι πολύ μικρά. Τραγωδίες και ατυχήματα συμβαίνουν δυστυχώς, ακόμα κι αν είμαστε υπερπροστατευτικοί, για αυτό πρέπει να δίνουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να μάθουν να είναι ανεξάρτητα και να προσπαθούν να βρίσκουν τρόπους να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις.

   

Άφησε ένα σχόλιο

*