Είναι καλό τα παιδιά να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη;

28503-santaandgirl.1200w.tn

Τα παιδιά έχουν ανάγκη έως κάποια συγκεκριμένη αναπτυξιακή φάση και ηλικία που μπορεί να διαφέρει για κάθε παιδί (ανάλογα με το φύλο και το οικογενειακό τους υπόβαθρο), να μπορούν ή και να ενθαρρύνονται να πιστεύουν σε σύμβολα και μύθους, όπως ο μύθος του Αι Βασίλη.

Τα σύμβολα και οι μύθοι, είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος εξοικείωσης των παιδιών με αρχές και νοήματα.

Σύμφωνα, με την ελληνική παράδοση και γνώση, ο Αι Βασίλης συμβολίζει τη γενναιοδωρία, την ειρήνη, την αγάπη και τη ζεστασιά, οπότε λοιπόν τα παιδιά είναι καλό όσο το έχουν ανάγκη και τους είναι χρήσιμο, να πιστεύουν στον Αι Βασίλη.

Ωστόσο, οι γονείς θα ήταν καλό να παρακολουθήσουν την φαντασία των παιδιών τους, την ελευθερία της σκέψης τους, την αθωότητα, τον αυθορμητισμό τους και την υπέρμετρη καλοσύνη τους.

Κάποιες φορές όμως οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί:
bullet εάν παρατηρήσουν το παιδί τους να μην έχει διάθεση ή ενδιαφέρον να εμπλακεί σε κάποιο επίπεδο με μύθους και συμβολισμούς όπως ο Αι Βασίλης, καθώς πίσω από τέτοιου είδους καταστάσεις μπορεί να κρύβεται μια παιδική κατάθλιψη ή κάποια μελαγχολία.

bullet να αποφεύγουν τις έντονες περιγραφές μύθων και συμβολισμών σε παιδιά τα οποία έχουν διάγνωση διαταραχής η οποία μπορεί να έχει σχέση με αδυναμία διάκρισης της πραγματικότητας από την φαντασία.

Ας απολαύσουμε τις χριστουγεννιάτικες γιορτές μαζί με τα παιδιά μας και ας μοιραστούμε μαζί τους δικές μας παιδικές χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις.

Πηγή: hamogelo.gr28503-santaandgirl.1200w.tn

   

Άφησε ένα σχόλιο

*