Η «Οδύσσεια» της μάνας που έπεσε στα πόδια του Κουρουμπλή.

odysseiaΚείμενο: Ρομίνα Ξύδα

Η γυναίκα ζει από τον περασμένο Οκτώβριο έναν εφιάλτη όταν το μόλις 9 μηνών τότε κοριτσάκι της, η Ραφαέλα, τραυματίζεται σοβαρότατα σε τροχαίο

Η κόλαση της γραφειοκρατίας, η απάθεια την υπευθύνων, το πινγκ πονγκ της αναρμοδιότητας και η ελλιπέστατη υγειονομική περίθαλψη είναι κάποιοι από τους χιλιάδες λόγους που, εν έτη 2015, κάνουν τους γονείς… προσκυνητές υπουργών. Γονείς, σαν την κυρία Αντιγόνη Γάτου, την μάνα που ευχαρίστησε εχθές γονυπετής τον υπουργό υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή έξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, και η οποία ζει από τον περασμένο Οκτώβριο έναν εφιάλτη όταν το μόλις 9 μηνών τότε κοριτσάκι της, η Ραφαέλα, τραυματίζεται σοβαρότατα σε τροχαίο. Η μικρή νοσηλεύεται αρχικά στην Παιδιατρική Κλινική Τρικάλων για να μεταβεί στην συνέχεια στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, όπου υποβάλλεται σε κρανιεκτομή, κι από εκεί στην ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Στις 11 Μαρτίου, αδιαφορώντας για το γράμμα του νόμου που απαγορεύει την είσοδο παιδιών κάτω των 12 ετών σε ΜΕΘ ενηλίκων, οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου αποφασίζουν να μεταφέρουν την μόλις ενός έτους τότε Ραφαέλα στην απαγορευμένη αυτή ζώνη: “Πήραν το παιδί μου, ένα παιδί χωρίς κρανίο, και με την αιτιολογία ότι η κατάστασή της ήταν σταθερή την μετέφεραν στην ΜΕΘ ενηλίκων και στην θέση ενός… παππού!”, λέει στο protothemaonline.gr η μητέρα της Ραφαέλας, η κυρία Αντιγόνη Γάτου και συνεχίζει: “Όταν πήγα με τον δικηγόρο μου στον εισαγγελέα, στην Πύλη Αξιού, για να καταγγείλω αυτή την παράνομη και ταυτόχρονα επικίνδυνη για το παιδί μου μεταφορά, εκείνος μου απάντησε πως δεν μπορούσε να επέμβει στην… δουλειά των γιατρών”. Η κυρία Γάτου εκείνη κιόλας την στιγμή αποφασίζει να πάρει στα χέρια της την τύχη της μικρής Ραφαέλας και κοινοποιεί το πρόβλημά της στο facebook, μία ενέργεια που κινεί το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για να καταλήξει στο γραφείο του Υπουργού Υγείας: “Ο υπουργός, παρά την τραγική άποψη της διοικήτριας του ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) Βορείου Ελλάδος, κυρίας Τζίνας Λεπτοκαρίδου, η οποία μας είπε πως “αεροπλάνο σηκώνεται μόνο για μεταμοσχεύσεις!”, ζήτησε να σηκωθεί αμέσως αεροπλάνο για να μεταφερθεί το παιδί στο εξωτερικό κάτι που δεν κατέστη τελικά εφικτό”, σημειώνει η κυρία Γάτου και συνεχίζει: “Ωστόσο, μετά την παρέμβαση του κυρίου Κουρουμπλή, η Ραφαέλα επέστρεψε στην ΜΕΘ Παίδων όπου μας περίμενε ένας ακόμη Γολγοθάς…”

Κανείς δεν υπέγραφε για την σωτηρία ενός παιδιού!
Την στιγμή της επιστροφής της μικρής Ραφαέλας στην ΜΕΘ Παίδων, ύστερα από παρέμβαση Κουρουμπλή, ένας ακόμη Γολγοθάς περίμενε την μητέρα της μικρής Ραφαέλας, καθώς κανείς από τους αρμόδιους του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης δεν υπέγραφε για την μεταφορά της σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης στην Γερμανία, το οποίο είχε βρεθεί ύστερα από παρέμβαση του Προέδρου του Χαμόγελου του Παιδιού κ. Κώστα Γιαννόπουλου: “Αυτή η υπογραφή ήταν δουλειά της διευθύντριας της ΜΕΘ παίδων, κυρίας Μαρίας Σδρούγκα, η οποία αφού πρώτα με πέταξε έξω από το γραφείο της, στην συνέχεια αρνιόταν σθεναρά να βάλει την υπογραφή της για την σωτηρία του παιδιού μου με την αιτιολογία ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε δώσει ένα τέτοιο έγγραφο, ισχυρισμός πέρα για πέρα αναληθής”, σημειώνει η μητέρα της μικρής Ραφαέλας και συνεχίζει: “Τελικά, κι αυτό το θέμα λύθηκε ύστερα από νέα παρέμβαση του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και του βουλευτή Γιάννη Μιχελογιαννάκη οι οποίοι έστειλαν στρατιωτικό γιατρό για την υπογραφή του εν λόγω εγγράφου”.

Το τραγικό της υπόθεσης δεν εξαντλείται ωστόσο εδώ. Η μητέρα, μεταβαίνει με το χαρτί της έγκρισης στον ΕΟΠΥ της Θεσσαλονίκης, το έγγραφο αποστέλλεται στην αρμόδια υπηρεσία της Καρδίτσας, από εκεί στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο στην Αθήνα και κάπου στην διαδρομή… ξεχνιέται σε μια τσάντα! Έτσι, η γυναίκα, αναγκάζεται να βγει ξανά στα ΜΜΕ, ώστε να επέμβει ξανά ο Κουρουμπλής και να δοθεί η πολυπόθητη τελική έγκριση για την μεταφορά της μικρής Ραφαέλας σε κέντρο αποκατάστασης στην Γερμανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φωστήρες του ελληνικού κράτους απέστειλαν στην Γερμανία την τελική απόφαση όχι με fax, ούτε με mail αλλά με… το πατροπαράδοτο ταχυδρομείο! Η 17 μηνών σήμερα Ραφαέλα που κουνάει τα χεράκια και τα ποδαράκια της, είναι αν μη τι άλλο πολύ τυχερή που έχει μία μάνα σαν την κυρία Αντιγόνη Γάτου. Μία μάνα η οποία άντεξε για το παιδί της την κόλαση της γραφειοκρατίας και της απάθειας, έννοιες στενά συνυφασμένες με την τριτοκοσμική Ελλάδα: “Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τον κύριο Κουρουμπλή και τον κύριο Γιαννόπουλο από το Χαμόγελο του Παιδιού που έσωσαν το παιδί μου. Και κάτι ακόμη: Δεν είμαι η μάνα που βοήθησε ο Κουρουμπλής. Ο Κουρουμπλής είναι ο άνθρωπος με άλφα κεφαλαίο που βοήθησε μια μάνα…”

Πηγή: protothema.gr

   

2 σχόλια.

  1. Deppy 09/06/201520:49

    Ο Κουρουμπλής δεν μου φάνηκα να…..συμμετέχει πάντως κ πολύ στη συζήτηση. Ήταν λίγο »άντε πάμε..τι μας τα ζαλίζει αυτή.»

    Reply
  2. Fei 10/06/201510:10

    Πολύ εύκολα κρίνεις τον υπουργό, Deppy. Αν παρακολουθούσες λίγο την επικαιρότητα θα γνώριζες ότι ο Κουρουμπλής έφτασε στο σημείο να συγκρίνει αυτή τη γυναίκα με την ίδια του την μάνα. Πρώτα διαβάζουμε και μετά γράφουμε…

    Reply

Άφησε ένα σχόλιο

*