Γιατί τα νεογέννητα μυρίζουν τόσο όμορφα

aromamorou

Επιμέλεια: Αγγελική Αλεξοπούλου,

Όταν γέννησα το πρώτο μου παιδί, μια φίλη ήρθε να με επισκεφθεί στο μαιευτήριο. Με ρώτησε αν μπορούσε να κρατήσει το γιο μου και όταν της τον έδωσα, άρχισε αμέσως να τον μυρίζει. «Πόσο αγαπώ τη μυρωδιά των νεογέννητων», μου είπε. «Δε τη χορταίνω.». Γρήγορα κατάλαβα ότι η μυρωδιά του νεογέννητου είναι εθιστική και πολλοί άνθρωποι ήθελαν να μυρίσουν έστω και για λίγο αυτή τη φρέσκια, καθαρή μυρωδιά από το κορμάκι του.

Μερικές μητέρες προτείνουν να χρησιμοποιούμε ειδικά σαμπουάν για μωρά, σκόνες και λοσιόν που θα διατηρήσουν αυτή την υπέροχη μυρωδιά, αλλά μάλλον καμία από αυτές δε γνωρίζει ότι υπάρχει λόγος που τα μωρά μυρίζουν τόσο όμορφα, ο οποίος δεν είναι μόνο επιστημονικός αλλά και ψυχολογικός.

Η μυρωδιά των νεογέννητων, που διατηρείται για περίπου 6 βδομάδες μετά τη γέννηση, λέγεται ότι μπορεί να οφείλεται στο εναπομείναν αμνιακό υγρό, καθώς και στο σμήγμα vernix caseosa, που είναι η λευκή ουσία που καλύπτει το δέρμα του μωρού όταν γεννιέται. Αν και αυτά ξεπλένονται άμεσα από το δέρμα του, ίχνη τους μπορεί να διατηρηθούν για βδομάδες.

Αυτά είναι καλά νέα για τις μητέρες, αφού σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2013 στο ιατρικό περιοδικό Frontiers in Psychology, η μυρωδιά όχι μόνο υπάρχει αλλά μπορεί να επιδράσει σε συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου των γυναικών και ειδικά των νέων μητέρων.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 30 γυναίκες παρόμοιας ηλικίας, οι μισές από τις οποίες δεν είχαν αποκτήσει παιδιά και οι υπόλοιπες μισές είχαν γεννήσει μέσα στις τελευταίες 6 βδομάδες. Οι γυναίκες μύριζαν πιτζαμάκια μωρών εκτός από τα δικά τους, ενώ παράλληλα ελεγχόταν η εγκεφαλική δραστηριότητά τους. Όλες παρουσίασαν αυξημένη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονταν με την ανταμοιβή.

Σύμφωνα με την έρευνα, η μυρωδιά ενός νεογέννητου λειτουργεί ως ένα ευχάριστο κίνητρο για να φροντίζουν οι νέες μητέρες τα μωρά τους, το οποίο θα μπορούσε να αντισταθμίσει την εξάντληση, ώστε να ενισχυθεί η μητρική φροντίδα.

Κατά βάση, τα μωρά μας μυρίζουν τόσο όμορφα γιατί υποσυνείδητα το χρειαζόμαστε εμείς.

Ως τώρα, η έρευνα αυτή έχει πραγματοποιηθεί μόνο σε γυναίκες, οπότε δεν γνωρίζουμε ακόμα αν η μυρωδιά των μωρών επιδρά εξίσου και στους άντρες, αν και εικάζεται ότι τα αποτελέσματα θα ήταν τα ίδια.

   

Άφησε ένα σχόλιο

*