7 πράγματα που θα θυμούνται από εσένα τα παιδιά σου όταν μεγαλώσουν

babyads.gr-MEMORIES

Της Ελένης Μάνου

Πολλές φορές ακούω τους φίλους μου ή μέλη της οικογένειας μου να αναφέρονται σε συγκεκριμένες στιγμές της παιδικής τους ηλικίας και είναι πολύ ενδιαφέρον να καταγράψει κανείς ποιες είναι τελικά οι μνήμες που παραμένουν ανεξίτηλες στη ζωή μας. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορώ να θυμηθώ από τα παιδικά μου χρόνια, όπως η αντίδραση της μητέρας μου όταν έχασε τον πατέρα της και παππού μου, η εποχή που ο πατέρας μου εργάζονταν σε μία άλλη πόλη και έχασε τη σχολική μου παράσταση αλλά και ο τρόπος που η μαμά μου υποδέχονταν τον μπαμπά όταν επέστρεφε από τη δουλειά του. Δεδομένου ότι υπάρχουν συγκεκριμένες εικόνες που παραμένουν στο μυαλό μας από την παιδική ηλικία, αυτά είναι τα επτά πιο σημαντικά που αξίζει να σκέφτονται τα παιδιά σας για εσάς.

  1. Οι κοινές σας εμπειρίες

Μπορεί τα παιδιά σας να μην θυμούνται κάθε παιχνίδι που τους δωρίσατε για τα γενέθλια τους ή πόσες φορές τα κεράσατε παγωτό, ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες εικόνες που γεμίζουν το μυαλό και την ψυχή τους. Οι κοινές εμπειρίες και λιγότερο τα αντικείμενα, φέρνουν την οικογένεια πιο κοντά και έτσι πιο πιθανό είναι να θυμούνται τη στιγμή που είσασταν μαζί στην καφετέρια και τρώγατες παγωτό ή πίνατε πορτοκαλάδες και χαιρόσασταν ο ένας την παρέα του άλλου.

  1. Η στιγμή που ασχολείστε αποκλειστικά μαζί τους

Πολύ συχνά παρακολουθείτε γιορτινές στιγμές μέσα από την κάμερα και χάνετε τα μικρά πράγματα που τα παιδιά προσπαθούν να σας δείξουν. Δεν είστε ουσιαστικά κοντά τους. Όταν δίνεις στο παιδί σου την αμέριστη προσοχή σου, τότε αισθάνεται ότι σε έχει ολόκληρωτικά δικό του. Γνωρίζει ότι οι γονείς του το αγαπούν αλλά εκείνες τις μαγικές στιγμές που είστε οι δυο σας σίγουρα δεν θέλει να σας βλέπει να ελέγχετε τα email σας.

  1. Τα θετικά σας σχόλια

Σε έναν κόσμο που η ιδέα της αγάπης μπορεί να θεωρηθεί κλισέ, η φράση «Σ’αγαπώ» δεν είναι απαραίτητα το καλύτερο που μπορείς να κάνεις. Υπάρχουν πολλές άλλες εκφράσεις που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ψυχολογία του παιδιού σου, όπως «Είμαι περήφανη για σένα», «Κάνεις την οικογένεια μας καλύτερη», «Είσαι ένας καλός φίλος». Με τον τρόπο αυτό μπορείς να τονώσεις την αυτοπεποίθηση του από μικρή κιόλας ηλικία, και σίγουρα θα θυμάται τις θετικές αυτές εκφράσεις καλύτερα από την κριτική.

  1. Ο χειρισμός δύσκολων καταστάσεων

Τα παιδιά σας θεωρούν οδηγό στα επόμενα βήματα τους, καθώς ταξιδεύουν σε έναν κόσμο αβεβαιότητας που τα κάνει πολλές φορές να αισθάνονται ευάλωτα. Στις δύσκολες στιγμές, όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με θανάτους ή ασθένειες μέσα στην οικογένεια, σίγουρα θα θυμούνται τον τρόπο με τον οποίο τους μίλησες, πως τα έκανες να νιώθουν ασφάλεια και προστασία αλλά και πως αντέδρασες εσύ η ίδια στις καταστάσεις αυτές.

  1. Οι στιγμές που δεν είσασταν εκεί

Παρά το γεγονός ότι ακούγεται αρνητικό, μπορεί να έχει και θετική όψη. Αν και τα παιδιά σας θυμούνται τις φορές που δεν είσασταν εκεί όταν σας χρειάστηκαν- πράγμα φυσιολογικό γιατί δεν μπορείς να είσαι πάντα παρούσα- θυμούνται επίσης την πρώτη φορά που τελικά διακτέρευσαν εκτός σπιτιού χωρίς να πάρουν τηλέφωνο στη μέση της νύχτας, ή την πρώτη φορά που έκαναν κάτι τόσο σημαντικό στο σχολείο που δεν έβλεπαν την ώρα να τρέξουν σπίτι να το μοιραστούν μαζί σας. Αυτά είναι και τα πράγματα που θα θυμούνται ως ενήλικες.

  1. Ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι όταν είσαι με άλλους ενήλικες

Τα παιδιά, που σε μιμούνται σε μεγάλο βαθμό, όταν μιλάς για κάποιον άλλον πίσω από την πλάτη του ή έχεις άσχημη συμπεριφορά απέναντι στους συνανθρώπους σου, θα θεωρήσουν ότι κάνεις το σωστό και θα υιοθετήσουν τη δική σου στάση ζωής. Επίσης, όταν είσαι σπίτι με τα παιδιά και το σύντροφο σου φρόντισε να δίνεις θετική εικόνα γιατί πάντα σε παρακολουθούν και μαθαίνουν από εσένα ακόμη και όταν εσύ δεν δίνεις μεγάλη προσοχή.

  1. Η αντίδραση σου σε καταστάσεις πίεσης και στρες

Η ζωή δεν είναι πάντα ανέμελη και εύκολη και τα παιδιά σου παρακολουθούν πως συμπεριφέρεσαι όταν το πρόγραμμα είναι φορτωμένο, οι σχολικές εργασίες πολλές, το φαγητό δεν έχει ετοιμαστεί και γενικά εσύ νιώθεις ότι θα τρελαθείς. Αν είσαι ο τύπος που «λυγίζει» σε περιπτώσεις πίεσης το καταλαβαίνουν και αν θέλεις να μεγαλώσεις παιδιά που μπορούν να διαχειριστούν το άγχος σαν επαγγελματίες πρέπει να προσέχεις με ποιο τρόπο διαχειρίζεσαι εσύ τις καταστάσεις.

 

 

 

 

   

Άφησε ένα σχόλιο

*