6 τρόποι να ηρεμήσετε στη στιγμή ένα μωρό που κλαίει

babyads.gr-crying-baby

Για τους νέους γονείς, το να καταλάβουν τι σημαίνει το κάθε κλάμα του μωρού, μπορεί να είναι μια διαδικασία αγχωτική και τρομακτική. Αν δεν μπορέσουν να καταλάβουν αμέσως το γιατί το μωρό τους κλαίει, φοβούνται ότι κάτι δεν πάει καλά με το μωρό και με τους ίδιους. Υπάρχουν όμως ορισμένες συμβουλές για να κάνετε το μωρό να σταματήσει να κλαίει άμεσα.

  1. Κουνήστε το μωρό στο καρότσι του και ψιθυρίζετέ του παράλληλα στο αυτί να σωπάσει.

Γιατί λειτουργεί: «Σύμφωνα με μελέτες, τα μωρά ηρεμούν όταν τα κουνάμε γατί πέφτουν οι παλμοί της καρδιάς τους και οι μύες τους χαλαρώνουν.», λέει η Kristie Rivers, παιδίατρος στο Fort Lauderdale. Την ίδια στιγμή, ο ήχος της φωνής μας που τους λέει να ησυχάσουν δημιουργεί έναν επαναλαμβανόμενο αντιπερισπασμό και συγκεντρώνονται σε αυτή, αντί για το κλάμα τους.

  1. Τραγουδήστε του. Μην περιοριστείτε στα νανουρίσματα, μπορείτε να του τραγουδήσετε οτιδήποτε.

Γιατί λειτουργεί: Όπως και με την κίνηση, έτσι και η μουσική έχει την ικανότητα να ηρεμεί το νευρικό σύστημα, μειώνοντας τους παλμούς της καρδιάς του μωρού και το ρυθμό της αναπνοής. Μην υποτιμάται τη δύναμη της φωνής σας, ακόμα κι αν είστε παράφωνη. «Τα μωρά μπορεί να καθησυχάζονται πιο εύκολα όταν τους τραγουδάει η μαμά τους, επειδή η φωνή της τους είναι περισσότερο γνώριμη και ο ρυθμός της είναι καθησυχαστικός.», λέει η Dr. Rivers.

  1. Ηχογραφήστε τα όταν κλαίνε και βάλτε τους να το ακούσουν.

Γιατί λειτουργεί: «Ορισμένες φορές τα μωρά κλαίνε τόσο πολύ, που είναι δύσκολο να ηρεμήσουν, ακόμα κι αν ο λόγος είναι μόνο η λερωμένη πάνα τους. Ένας περίεργος αντιπερισπασμός, όπως το να ακούν ηχογραφημένο το κλάμα τους, μπορεί να τα κάνει να ξεχάσουν αυτό που τα έκανε να κλαίνε. Τα μωρά είναι πολύ περίεργα για τον κόσμο γύρω τους κι όταν τους παρουσιάζουμε ένα νέο ερέθισμα, σταματούν να κλαίνε για να το παρακολουθήσουν.», λέει η γιατρός.

  1. Σβήστε τα φώτα και κάνετε ησυχία.

Γιατί λειτουργεί: Τα μωρά μπορούν εύκολα να βρεθούν σε υπερένταση με τους ήχους και τα φώτα της καθημερινότητάς μας. «Τα νεογέννητα, άλλωστε, είναι συνηθισμένα στο ήρεμο, σκοτεινό περιβάλλον της μήτρας. Όταν λοιπόν βρεθούν σε ένα σκοτεινό, ήσυχο μέρος, ηρεμούν», λέει η Dr. Rivers.

  1. Κάνετε λίγο θόρυβο. Βάλετε σε λειτουργία έναν ανεμιστήρα ή την ηλεκτρική σκούπα ή οποιαδήποτε λευκή συσκευή ή κατεβάστε μια ειδική εφαρμογή στον υπολογιστή.

Γιατί λειτουργεί: Η θεωρία λέει ότι αυτοί οι ήχοι θυμίζουν στο μωρό τον ήχο που άκουγε στη μήτρα της μητέρας του, καθώς το αίμα περνούσε από τον πλακούντα. Μπορείτε να δημιουργήσετε κι άλλους ήχους, σε χαμηλή πάντα ένταση, όπως από τα αδέρφια του μωρού που παίζουν ή από πιάτα που κάνουν θόρυβο γιατί ακουμπούν μεταξύ τους. Είναι σημαντική η χαμηλή ένταση όμως, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι οι ήχοι που προέρχονται από τις λευκές συσκευές, αν είναι πολύ δυνατοί, συμβάλλουν στην μείωση της ακοής και στην πρόκληση στρες στα μωρά, αν είναι πολύ κοντά τους.

  1. Αλλάξτε του περιβάλλον. Όταν είστε η ίδια αγχωμένη, δώστε το μωρό στον πατέρα ή τη γιαγιά του. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μεταφέρετέ το σε άλλο δωμάτιο.

Γιατί λειτουργεί: «Μια νέα τοποθεσία ή πρόσωπο κάνουν το μωρό να συγκεντρωθεί σε κάτι νέο, ώστε να αλλάξει η διάθεσή του.», λέει η Dr. Rivers.

   

Άφησε ένα σχόλιο

*