Τα 6 μαθήματα ζωής που παραδίδουν στα παιδιά μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες

mathimata-olumpiakoi-agwnes

Επιμέλεια: Αγγελική Αλεξοπούλου

Ήμουν 11 χρονών όταν η Janet Evans συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο σε 3 αγωνίσματα κολύμβησης. Σαν κολυμβήτρια κι εγώ, μαγνητίστηκα. Καθόμουν μπροστά στη μικροσκοπική μας τηλεόραση και μελετούσα την τεχνική της Evans. Διάβαζα κάθε πρωί την εφημερίδα ψάχνοντας νέα της και προσπαθούσα να βρω τρόπο να βελτιώσω τους χρόνους μου στα 800 μέτρα ελεύθερο, ώστε να γίνω εξίσου γρήγορη με εκείνη. Διάβαζα με πάθος τις ιστορίες για τη φαινομενικά συνηθισμένη ζωή της ως έφηβη, σε ένα, επίσης, συνηθισμένο προάστιο της Καλιφόρνια. Αγαπούσα τη Janet Evans. Ήθελα να γίνω η Janet Evans.

Δεν έγινα φυσικά, όμως εξαιτίας της μαγείας των Ολυμπιακών Αγώνων, έγινα αρκετά ονειροπόλα και αποφασιστική, ώστε να σκεφτώ ότι μια μέρα, το να γίνω μια από τις γρηγορότερες γυναίκες στο νερό θα μπορούσε να επηρεάσει το μέλλον μου. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η αγάπη μου για την Janet Evans μου έμαθαν πολλά σαν παιδί, μου έδωσαν μαθήματα που ενισχύθηκαν με τα χρόνια. Τώρα, παρακολουθώ τους Ολυμπιακούς Αγώνες με τους γιους μου κι ελπίζω ότι θα πάρουν κι εκείνοι ορισμένα μαθήματα από αυτούς.

  1. Κανένας δεν τα καταφέρνει μόνος του. Μπορεί να φαίνεται ότι ο κολυμβητής που αγγίζει πρώτος τον τοίχο ή ο δρομέας που φτάνει πρώτος στη γραμμή τερματισμού ή ο αθλητής που κρέμεται ψηλότερα από τους κρίκους είναι υπεύθυνος για την προσωπική του επιτυχία, και είναι. Ωστόσο, κανένας δεν τα καταφέρνει μόνος του. Πίσω από κάθε αθλητή που στέκεται στο βάθρο υπάρχουν προπονητές που τους καθοδήγησαν σε όλη τους την πορεία, γονείς που τους πήγαιναν στην προπόνηση στις 5 τα ξημερώματα και συναθλητές που τους επικροτούσαν στις προπονήσεις. Για αυτό, να ευχαριστείς τους γονείς σου που σε πήγαιναν στις προπονήσεις και ξόδεψαν μια μικρή περιουσία σε αθλητικό εξοπλισμό.
  2. Μη φέρεσαι άσχημα και έχε το νου σου για τους δήθεν καλούς. Δώσε προσοχή στο τι κάνουν οι αθλητές πριν και μετά τον αγώνα. Δίνουν το χέρι τους στον αντίπαλο; Πετάνε τα γυαλάκια τους μόλις βγουν από την πισίνα; Δείχνουν ταπεινοφροσύνη όταν νικήσουν; Είναι ευγνώμονες για τη νίκη τους; Αυτά είναι ορισμένα χαρακτηριστικά που φαίνονται όλες τις ώρες, ανεξάρτητα από τη βαθμολογία ή το μετάλλιο στο λαιμό κάποιου αθλητή. Μια τόσο μεγάλη επιτυχία ενισχύει τον ανταγωνισμό, την ισχυρή αποφασιστικότητα και την άνεση με την οποία φέρεται κάποιος, αυτό όμως δε σημαίνει ότι έχεις το δικαίωμα να φέρεσαι άσχημα. Η επιτυχία, είτε πρόκειται για αθλητισμό είτε για οποιονδήποτε άλλο τομέα, δεν σου αξίζει αν πρέπει να φέρεσαι σαν ηλίθιος για να φτάσεις εκεί.
  3. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να διαπρέψεις. Ένας από τους λόγους που αγαπάω τόσο πολύ τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι γιατί, σαν πρώην αθλήτρια της κολύμβησης, αυτή τη μόνη φορά κάθε 4 χρόνια το αγαπημένο μου άθλημα επιτέλους αναγνωρίζεται. Τον περισσότερο καιρό την προσοχή τραβάνε κυρίως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και σχεδόν κανένας δεν δίνει προσοχή στους ανθρώπους που σκίζουν σε άλλα αθλήματα, όπως η κολύμβηση ή το τένις. Κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως, αυτά τα λιγότερο γνωστά αθλήματα έχουν την ευκαιρία να λάμψουν. Για αυτό, βρες την κλίση σου και λάμψε, ακόμα κι αν δεν πρόκειται για ένα πολύ γνωστό άθλημα, είτε το στάδιο είναι γεμάτο είτε σε βλέπουν μόνο λίγα άτομα και ακόμα κι αν κανένας άλλος δεν το εκτιμά όσο εσύ. Κάνε αυτό που αγαπάς και σκίσε.
  4. Το να δουλεύεις πάνω στο όνειρό σου δεν είναι πάντα ονειρεμένο. Υπήρχαν πολλές μέρες που ειλικρινά σιχαινόμουν να μπαίνω στο νερό. Μπορώ να εγγυηθώ ότι κάθε αθλητής στο βάθρο έχει ζήσει τέτοιες μέρες, που σιχαίνεται αυτό που κάνει. Μέρες που έχει σκεφτεί σοβαρά να τα παρατήσει. Μέρες που όντως τα παράτησε. Όμως, υπάρχουν πολλές περισσότερες μέρες που θυμήθηκαν το όνειρό τους και συνέχισαν να παλεύουν για αυτό. Αν τα παιδιά μου ονειρεύονται να γίνουν αθλητές, δάσκαλοι ή γιατροί θέλω να μάθουν ότι δε θα απολαμβάνουν πάντα τη διαδικασία, αλλά η σκληρή δουλειά και οι κακές μέρες δεν κάνουν το όνειρο λιγότερο σημαντικό.
  5. Ο κόσμος είναι πάρα πολύ μεγάλος. Είναι πολύ εύκολο να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κόσμος είναι πραγματικά τεράστιος. Είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς είναι η ζωή στην άλλη άκρη της πόλης, πόσο μάλλον στην άλλη άκρη του κόσμου. Όμως, οι Ολυμπιακοί Αγώνες μας υπενθυμίζουν ότι ο κόσμος είναι πολύ μεγάλος, γεμάτος από διαφορετικούς ανθρώπους, κουλτούρες και ιδέες.
  6. Μπορούμε να κάνουμε τον μεγάλο κόσμο μικρότερο. Όσο μεγάλος κι αν είναι ο κόσμος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες μαθαίνουν στα παιδιά μας ότι μπορούμε να τον κάνουμε μικρότερο, με το να συνδεόμαστε με τους άλλους σε ανθρώπινο επίπεδο και να βρίσκουμε τα κοινά στοιχεία που ενώνουν την ανθρωπότητα. Κάνουμε τον μεγάλο κόσμο μας μικρότερο χτίζοντας γέφυρες που ενώνουν τους ανθρώπους. Άλλωστε, μοιάζουμε περισσότερο παρά διαφέρουμε.

Ακόμα κι αν δεν είστε λάτρεις των αθλημάτων, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να αγαπήσετε στους Ολυμπιακούς Αγώνες: η ομαδική εργασία και η συντροφικότητα, η πολυπολιτισμικότητα και η εθνική υπερηφάνεια, η έμπνευση και το δράμα. Αυτά τα πράγματα είναι μεγάλα, αυτό που αγαπώ όμως εγώ περισσότερο είναι ότι μεγάλοι και παιδιά βλέπουν τη δύναμη και το βάθος όλης της ανθρωπότητας και ότι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε και να ξεπεράσουμε τα πάντα.

   

Άφησε ένα σχόλιο

*