Παιδική χαρά-κόσμημα στη Θεσ/νίκη διεκδικεί διεθνές αρχιτεκτονικό βραβείο

paidikixa

Μια παιδική χαρά πραγματικό κόσμημα που μας φέρνει στο νου εικόνες από μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Της Ελίνας Μαμμή

Αυτές είναι εικόνες που σιγουρα δεν θυμίζουν τις παιδικές χαρές που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην Ελλάδα: Σπασμένες κούνιες, σκουριασμένα σίδερα, σκουπιδια. Στη Θεσσαλονίκη έχει δημιουργηθεί μια παιδική χαρά που εκτός από όμορφη, είναι τόσο λειτουργική και εντυπωσιακή που είναι υποψήφια για διεθνές αρχιτεκτονικό βραβείο. Πρόκειται για τη νέα παιδική χαρά στην περιοχή Πεύκα του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Αρχιτέκτονες και εργαζόμενοι στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Νεάπολης-Συκεών, κλήθηκαν να μεταμορφώσουν τμήμα ενός παλιού Κοιμητηρίου σε πάρκο και να σχεδιάσουν μια νέα παιδική χαρά σε παρακείμενο οικόπεδο. Εντός του πάρκου-χώρου πρασίνου διαμορφώθηκε με κατάλληλες κλίσεις ένας διάδρομος κίνησης και μετάβασης στους χώρους άθλησης ενηλίκων, στη διάθεση των οποίων τοποθετήθηκαν όργανα εκγύμνασης.

Ακριβώς απέναντι διαμορφώθηκε η παιδική χαρά «Κάστρο της Περιπέτειας». Αξιοποιώντας την υψομετρική διαφορά υλοποιήθηκε μια παιδική χαρά περιπέτειας, εντός τεσσάρων κυκλικών επιπέδων δράσης, που συνδέονται με τρεις διαδρόμους κίνησης κατάλληλων κλίσεων. Παρτέρια πρασίνου με τις ανάλογες φυτεύσεις δένδρων για τη σκίαση της παιδικής χαράς ολοκληρώνουν τη σύνθεση και συμπληρώνουν το φυσικό ανάγλυφο.

 

Η 9η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Τοπίου

Η 9η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Τοπίου διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στην Βαρκελώνη. Φέτος, θαγίνει στις 29, 30 Σεπτεμβρίου και 1η Οκτωβρίου του 2016, υπό τον τίτλο «Τοπία του αύριο». Στο πλαίσιο της Μπιενάλε, απονέμεται το βραβείο Rosa Barba για το οποίο μέχρι σήμερα είναι υποψήφια 119 σχέδια.  Μεταξύ αυτών και η παιδική χαρά της Θεσσαλονίκης.

 

Πηγή: thetoc.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*