Συνδέσου με το μωρό σου…

syndesou

Πληθώρα  gadgets σχετικά με την εγκυμοσύνη δελεάζουν τις εγκύους σε κάθε τους βήμα, καθώς η αγορά είναι κορεσμένη με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες επιλογές για τη μαμά, τον μπαμπά και το μωρό. Ακόμα και η τεχνολογία κατασκευής βρεφικών καροτσιών είναι αρκετή για να μπερδέψει το μυαλό – ίσως την επόμενη χρονιά να δούμε καρότσι κατασκευασμένο από οργανικό υλικό, έναντι αδρού χρηματικού κόστους, που ανακυκλώνει χρησιμοποιημένες πάνες!

Συμβουλές από αδελφές, μητέρες, φίλες και αμέτρητους ξένους έρχονται κατά συρροή, καθώς η κοιλιά μας μεγαλώνει, είτε το ζητήσαμε είτε όχι. Ακόμα και όταν έμπειρες γυναίκες μιλούν για τις επιλογές και τις εμπειρίες τους κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό ή την μητρότητα, υπάρχει συχνά μια υπόνοια πίεσης. Το μήνυμα τους, συνειδητά ή όχι, θα μπορούσε να προτρέπει την μέλλουσα μαμά, να «γίνεις σαν κι εμένα» ή αντίθετα, «έχω μετανιώσει τόσα πολλά, μην κάνεις ό,τι έκανα» ή η πληροφορία θα μπορούσε ακόμη και να έχει πιο παράδοξο μήνυμα, «Θα πρέπει να κάνεις ό,τι έκανα, ακόμη κι αν δεν αισθάνομαι πολύ καλά για τις επιλογές που έκανα. Μακάρι να ήξερα ό,τι γνωρίζεις εσύ τώρα». Φυσικά, αυτές οι γυναίκες δεν σκοπεύουν να δημιουργήσουν ανασφάλειες, άγχος ή συναισθήματα κατάθλιψης.

Η εγκυμοσύνη είναι η κατάλληλη στιγμή για τον πολιτισμό μας να καλεί τις γυναίκες να επικεντρώνονται στην ανάπτυξη του μωρού μέσα τους, να χαλαρώνουν και να δημιουργούν χώρο για αυτό τον δεσμό με το μωρό τους κατά την προγεννητική περίοδο, να διαλογίζονται και να απολαμβάνουν τις στιγμές αυτού του θαύματος. Αντ’αυτού, υπάρχει συχνά μια ματαιολογία για το τι να αγοράσουν, πώς να διακοσμήσουν, καθώς και έντονες συζητήσεις σχετικά με το πώς να χάσουν το «βάρος της εγκυμοσύνης», ακόμα κι αν δεν έχει έρθει η στιγμή που το μωρό έχει γεννηθεί.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην επικέντρωση σε εξωτερικές επιθυμίες. Κάτι που λείπει από την κοινωνία είναι το αίσθημα εμπιστοσύνης στον εαυτό μας και την εξοικείωση με τα συναισθήματα που συνδέονται με την γονεϊκότητα στην προγεννητική περίοδο.

Τι άνθρωπος είμαι ως γυναίκα, ως μελλοντική μητέρα, ως σύντροφος; Πώς η παιδική μου ηλικία επηρεάζει το πώς βλέπω και καταλαβαίνω τον εαυτό μου; Υπάρχουν θέματα από την οικογενειακή μου ζωή μου που αξίζει να δω τώρα, πριν χαράξω μια νέα πορεία στην γονεϊκότητα; Τι είδους πρότυπο θέλω να είμαι για το παιδί μου; Αν με απασχολεί η αντιμετώπιση δυσκολιών μετά τον τοκετό, πώς θα μπορούσα να ενισχύσω τις εσωτερικές δυνάμεις μου τώρα, ώστε να αισθάνομαι πιο επικεντρωμένη όταν το μωρό είναι στην αγκαλιά μου; Αν και αυτά τα ερωτήματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύνθετα συναισθήματα, τα οφέλη εξερεύνησης αυτών των συναισθημάτων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θα ενδυναμώσουν τον εαυτό σας και στην συνέχεια, κατά την παιδική ηλικία του παιδιού σας. Μια εις βάθος ψυχολογική έρευνα είναι δυνητικά μια δια βίου προληπτική επένδυση.

Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι διαταραχές διάθεσης κατά την προγεννητική και μεταγεννητική περίοδο συνδέονται συχνά με: οποιαδήποτε προσπάθεια για την τελειότητα, συχνά μη ρεαλιστικές προσδοκίες για έλεγχο, άγχος και κατάθλιψη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, προηγούμενο ιστορικό κατάθλιψης, οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης, αμφιθυμία γύρω από τα ζητήματα της αμοιβαίας εξάρτησης, ανικανότητα, ιστορικό πρόσφατης απώλειας, τραύμα, ή κακοποίηση, επιπλοκές κατά τον τοκετό και έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης. Η πρόγνωση για επιλόχεια κατάθλιψη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ταχύτητα με την οποία κάποιος αντιμετωπίζει τα συμπτώματα. Με άλλα λόγια, απαντώντας σε εσωτερικές ανησυχίες άμεσα, θα μπορούσε να κάνει την διαφορά. Κάνοντας βήματα για βαθύτερη κατανόηση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και λίγο πριν την αρχή της γονεϊκότητας, μπορούμε να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση μας.

Παρακάτω θα δείτε τρόπους για την καλλιέργεια μια ενσυνείδητης εγκυμοσύνης και περιόδου λοχείας, αναλογιζόμενες το μωρό σας:

-Να είστε συνδεδεμένες. Να είστε παρούσες, να εναρμονίζεστε με το σώμα σας, την ανάπτυξη του μωρού σας, ακόμα και η αναπνοή σας μπορεί να καλλιεργήσει μια ευαισθητοποίηση. Αφιερώστε χρόνο καθημερινά (ακόμα κι αν είναι μόνο για 2 λεπτά) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να παρατηρήσετε όταν αισθάνεστε παρούσες και όταν δεν είστε συγκεντρωμένες.

-Να είστε αληθινές. Ο συναισθηματισμός σχετικά με την εγκυμοσύνη και την ανατροφή των παιδιών μπορεί να κάνει κάποιες μητέρες να αισθάνονται άβολα. Μερικές γυναίκες δεν νιώθουν απαραίτητα χαρούμενες σε όλες τις φάσεις της εγκυμοσύνης ή και μετά τον τοκετό. Αν δεν είστε 100% ενθουσιασμένες όλη την ώρα, αυτό είναι εντάξει. Να είστε αυτές που είστε. Αφιερώστε χρόνο για να προβληματιστείτε σχετικά με αυτό που πραγματικά αισθάνεστε, τις αντιδράσεις σας και τι σας φαίνεται σωστό στην πορεία της γονεϊκότητας. Για όσες από εσάς απολαμβάνουν πλήρως την εγκυμοσύνη ή που θέλουν να ασχολούνται αποκλειστικά με το παιδί τους στο σπίτι, να είστε ειλικρινείς με αυτά τα συναισθήματα.

-Να τολμάτε. Κάντε βήματα στο ανεξερεύνητο έδαφος μέσα σας. Αναρωτηθείτε για τον ενθουσιασμό σας, τους φόβους σας, την ταυτότητά σας, την προσωπική σας ιστορία. Προκαλέστε τον εαυτό σας να προχωρήσει σε άβολες καταστάσεις μέσα σας. Ζητήστε βοήθεια όταν το χρειαστείτε.

-Να είστε φιλοπερίεργες. Η σύνδεση με το παιδί σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και τις πρώτες στιγμές της ζωής του θέτει το πλαίσιο για τη σχέση σας με το μωρό σας και τη σχέση τους με τον κόσμο. Καλλιεργώντας την περιέργεια ενώ το μωρό σας αναπτύσσεται στο σώμα σας και παρατηρώντας τις κινήσεις του, μιλώντας ή τραγουδώντας στο μωρό σας όσο βρίσκεται στην κοιλιά σας, ή αγγίζοντας κάθε «κλωτσιά» του μωρού σας, μπορούν να δημιουργήσουν αυτό το αίσθημα της σύνδεσης. Αναρωτηθείτε για το πώς μπορείτε να γαλουχήσετε την σχέση σας με το παιδί σας, ομοίως και με διαφορετικό τρόπο, συγκριτικά με τις αναμνήσεις της δικής σας παιδικής ηλικίας.

-Να είστε γενναιόδωρες. Διασφαλίζοντας ότι αισθάνεστε ήρεμη, ισορροπημένη, ή προσαρμοσμένη με τον εαυτό σας, μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να αποφύγετε έντονες προκλήσεις μετά τον τοκετό. Η φροντίδα της εγκυμοσύνης σας μπορεί να είναι ο σπόρος της ισορροπίας νου-σώματος και της ευημερίας. Μερικά βήματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν: ψυχοθεραπεία ατομικά ή με τον σύντροφό σας, διαλογισμό, μασάζ, γιόγκα, βελονισμό, προσεκτική μελέτη του πλάνου σας βάσει επιθυμίας σας, ακόμα και η επιλογή ανθρώπων που θέλετε να σας υποστηρίξουν κατά τη γέννηση του μωρού σας.

Ούσες παρούσες με τον εαυτό σας κατά την εγκυμοσύνη θα σας βοηθήσει να είστε παρούσες με το παιδί σας στο ταξίδι της μητρότητας. Με στόχο έναν ισχυρό με το μωρό σας και εξετάζοντας την εσωτερική εικόνα σας κατά την προγεννητική περίοδο, μπορούν να αποφέρει μεγαλύτερη διαύγεια και χώρο για την σύνδεση με το νέο μέλος της οικογένειας σας.

Συναισθηματική ευεξία είναι κάτι που μπορούμε να προσπαθήσουμε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όσον αφορά το εάν ή όχι η επόμενη γενιά των καροτσιών θα έχουν ενσωματωμένο iPod είναι κάτι που μπορούμε να το αφήσουμε στους ειδικούς του είδους.

της Jessica Zucker, Clinical Psychologist, Ph.D.

Πηγή: mommydotcom.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*