Στα παγωτά (του) λέμε, ΝΑΙ!

icecreamΣτα παγωτά (του) λέμε, ΝΑΙ!

Της Δήμητρας Σακά

 “Μαμά, παγωτό!”. Αν προσπαθήσει να υπολογίσει κάποιος πόσες φορές κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ξεστομίζει ένα παιδί την εν λόγω φράση το πιο πιθανό είναι ότι θα χάσει το μέτρημα, το λογαριασμό, ενίοτε και την ψυχραιμία του! Ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν αυτό ακριβώς: “Ψυχραιμία! Μην λέτε “όχι” όταν το παιδί σας ζητάει ένα παγωτό καθώς η διατροφική του παγωτού αξία είναι μεγάλη!”. Η πεποίθηση ότι το παγωτό δεν έχει καμία διατροφική αξία είναι πέρα για πέρα λανθασμένη. Το γάλα, βασικό συστατικό του παγωτού, το κάνει ιδιαίτερα θρεπτικό ενώ η περιεκτικότητά του σε βούτυρο, κακάο και φρούτα αποτελούν τροφές που έχει ανάγκη ο παιδικός οργανισμός!

Ένα παγωτό, χίλια καλά!

Το παγωτό περιέχει αμέτρητα ωφέλιμα συστατικά όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες, φώσφορο, ψευδάργυρο, κάλιο, σίδηρο, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και ασβέστιο, ένα μέταλλο ζωτικής σημασίας για τα παιδιά καθώς είναι απαραίτητο για το σχηματισμό γερών δοντιών και οστών ενώ αποτελεί ασπίδα προστασίας απέναντι στην οστεοπόρωση. Ένα παιδί, πρέπει να καταναλώνει από πολύ μικρό τροφές πλούσιες σε ασβέστιο προκειμένου να εξασφαλίσει καλή υγεία και σωστή σκελετική ανάπτυξη. Στην περίπτωση μάλιστα όπου το παιδί δεν πίνει γάλα, η κατανάλωση ενός παγωτού θεωρείται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Tip: Ένα μπολ παγωτό βανίλια δίνει τόσο ασβέστιο όσο ένα ποτήρι γάλα.

 Πότε, πόσο και τι;    

Οι καλύτερες ώρες για να δώσετε στο παιδί ένα παγωτό είναι κατά την πρωινή ή την απογευματινή του βόλτα και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνετε το ένα παγωτό ημερησίως. Όσον αφορά στο είδος του παγωτού είναι καλό να επιλέγετε παγωτά που περιέχουν κρέμα γάλακτος, ανθόγαλα και γιαούρτι ενώ καλό είναι να αποφεύγετε εκείνα που περιέχουν κομματάκια σοκολάτας, γλασαρισμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

   

Άφησε ένα σχόλιο

*