Κάτω τα χέρια απο τα παιδιά, ρε!

via2Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας των Παιδιών. Μία ημέρα την σημασία της οποίας δεν πρέπει να θυμόμαστε μόνο την 30η Απριλίου αλλά κάθε λεπτό που περνά…

Κείμενο: Ρομίνα Ξύδα

«Η σωματική τιμωρία δεν είναι αποτελεσματικό μέσο διαπαιδαγώγησης… Ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαθαίνει ένα παιδί τους κανόνες και τα όρια που χρειάζεται στη ζωή του.» Οι παραπάνω “εντολές”, προφανείς για τον οποιονδήποτε νοήμονα άνθρωπο, αποτελούν δυστυχώς “lettre morte” για πολλούς γονείς του 21ου αιώνα που περνούν όχι μόνο την 30η Απριλίου _ Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη κατά της Σωματικής Τιμωρίας των Παιδιών _ αλλά και κάθε μέρα επιδιδόμενοι στην κακομεταχείριση των παιδιών τους τόσο υπό την μορφή σωματικής όσο και ψυχολογικής βίας. Τα δεδομένα, κάτι παραπάνω από ανατριχιαστικά: στοιχεία από 37 χώρες δείχνουν ότι το 86% των παιδιών 2-14 ετών έχει εμπειρία σωματικής τιμωρίας και ψυχολογικής επιθετικής συμπεριφοράς. Δύο στα τρία παιδιά υπόκεινται σε σωματική τιμωρία. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, 4000 παιδιά κακοποιούνται σοβαρά κάθε χρόνο. Πάνω από 100 πεθαίνουν και πάνω από 100 μένουν σοβαρά ανάπηρα, ενώ το σύνολο των νέων περιπτώσεων πιθανολογείται ότι ξεπερνά τις 20.000. Παρά την έκταση της παιδικής κακοποίησης, ελάχιστες περιπτώσεις καταγγέλλονται και ακολουθούν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Ενδεικτικό είναι ότι οι περιπτώσεις κακοποίησης ή παραμέλησης ανηλίκων που αναφέρθηκαν στις Αρχές δεν φτάνουν καν το 1%. Αυτό μας οδηγεί αντιμέτωπους με ένα πρόβλημα που κάποιοι γνωρίζουν αλλά σιωπούν. Η σιωπή δεν βοηθά. Το μέλλον του κόσμου είναι τα παιδιά και είμαστε υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουμε γαλήνιες και ευτυχισμένες παιδικές ψυχικές χωρίς πόνο και φόβο. 

Ο δεκάλογος κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών:

  1. Τα παιδιά όπως και οι μεγάλοι έχουν δικαίωμα στην προστασία από κάθε μορφή βίας. Η σωματική τιμωρία είναι μια μορφή βίας.
  2. Το ξύλο, το χαστούκι, το τράβηγμα του αυτιού και γενικά η επιβολή σωματικού πόνου στο παιδί είναι είναι μορφές σωματικής τιμωρίας και πλέον δεν επιτρέπονται από το νόμο. (ν.3500/2006 άρθρο 4).
  3. Κανένα πρόσωπο που έχει στην ευθύνη του ένα παιδί δεν έχει το δικαίωμα να του επιβάλει σωματική τιμωρία.
  4. Οι γονείς ‘έχουν την ευθύνη της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους και οφείλουν να τα μεγαλώνουν χωρίς να χρησιμοποιούν βία σε βάρος τους και να προσβάλλουν την αξιοπρέπεια τους.
  5. Η σωματική τιμωρία θίγει την αξιοπρέπεια του παιδιού.
  6. Η σωματική τιμωρία δεν είναι αποτελεσματικό μέσο διαπαιδαγώγησης.
  7. Ένα παιδί που μεγαλώνει με ξύλο μαθαίνει να λύνει τα προβλήματα του με βίαιο τρόπο και είναι πιθανόν να ασκήσει βία σε άλλους αργότερα.
  8. Η σωματική τιμωρία μπορεί να να οδηγήσει σε σοβαρές μορφές κακοποίησης.
  9. Ο διάλογος και η μη βίαιη διαπαιδαγώγηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαθαίνει ένα παιδί τους κανόνες και τα όρια που χρειάζεται στη ζωή του.
  10. Είναι στο χέρι μας να βγάλουμε το ξύλο και την βία από την ζωή των παιδιών!

InfoΜην γίνεστε συνένοχοι μένοντας σιωπηλοί!!! Η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 λειτουργεί 24 ώρες τη μέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, είναι δωρεάν και ανώνυμη, στελεχωμένη από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Βοηθήστε τα παιδιά που υποφέρουν!

   

Άφησε ένα σχόλιο

*