Ψωμί: Απ” το χωράφι στο τραπέζι, όπως μισό αιώνα πριν, στην Καρύταινα!

Το ημερολόγιο θα γράφει “Σάββατο 8 Ιουλίου” και στη μαγευτική Καρύταινα – στο ιστορικό χωριό του πεντοχίλιαρου – όλα θα μοιάζουν με γιορτή. Παιδικές φωνές, τραγούδια, κεράσματα, δρεπάνια, αλώνισμα με άλογα, λίχνισμα και δρυμώνισμα κι ύστερα χέρια υπερήφανα να κόβουν το ψωμί που τα ίδια έφτιαξαν.

Μια μοναδική εμπειρία που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μικρών και μεγάλων.

Εικόνες σαν κι αυτήν, μισού αιώνα πριν, θα βιώσουν όσοι εκδράμουν στην Καρύταινα

Οι μικροί θα μάθουν, οι μεγάλοι θα θυμηθούν και όλοι μαζί θα γίνουν μια μεγάλη παρέα που όσα χρόνια κι αν περάσουν θα θυμάται πάντα τις Εκδηλώσεις Αναβίωσης του Θερισμού και του Αλωνίσματος, εκείνον τον Ιούλιο του 2017 στο ιστορικό χωριό, το ορμητήριο του Κολοκοτρώνη το 1821…

Το ιστορικό χωριό του 1821 που κοσμούσε το πεντοχίλιαρο

Πετρόχτιστα αρχοντικά, λιθόστρωτα καλντερίμια, βυζαντινές εκκλησίες, ένα φράγκικο κάστρο, ποτάμια και γεφύρια συνθέτουν στις πλαγιές της Αρκαδίας ένα από τα ομορφότερα ελληνικά χωριά, την Καρύταινα, το χωριό του Πεντοχίλιαρου. Στην Καρύταινα, σε απόσταση δύο ωρών από την Αθήνα οι μνήμες θα γυρίσουν πολλές δεκαετίες πίσω. Στον μαγευτικό αυτό τόπο και σ” ένα κτήμα στο δρόμο Καρύταινας-Ατσίχωλου στις όχθες του ποταμού Λούσιου θα διεξαχθούν οι «Εκδηλώσεις Αναβίωσης του Θερισμού και του Αλωνίσματος», με πρωτοβουλία και οργάνωση του Συλλόγου των Καρυτινών της Αθήνας και του Πειραιά «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο της Καρύταινας αλλά και μαθητές από άλλα σχολεία της περιοχής.

Το βυζαντινό γεφύρι με το εκκλησάκι της Παναγίας

Το εξαιρετικό στοιχείο της εν λόγω γιορτής δεν είναι μόνο η αναβίωση μιας εργασίας που έγινε έθιμο αλλά η μετατροπή της σε “παιχνίδι” καθώς στην όλη εκδήλωση, τον κρίσιμο ρόλο θα διαδραματίσουν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Καρύταινας μαζί με τη δασκάλα τους και “συντροφιά” με μαθητές σχολείων της περιοχής.

Το χωράφι με το σιτάρι που θα θερίσουν οι μικροί μαθητές με τα δρεπάνια

Σ” αυτό το αλώνι θα ακολουθήσει το αλώνισμα με τα άλογα

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο Κτήμα του Θανάση Λιάπη με τη διαδικασία του θερισμού για να ακολουθήσει αλώνισμα με άλογα, λίχνισμα, δρυμώνισμα και να κλείσει το απόγευμα της ίδιας ημέρας με διαδραστικό παιδικό παιχνίδι στην πλατεία του χωριού! Εκεί, τα παιδιά, θα επιδοθούν σε δράσεις αναπαράστασης όλων των φάσεων της παρασκευής του ψωμιού – από τη σπορά έως το τραπέζι μας – θυμίζοντας στους μεγαλύτερους εικόνες από το πρόσφατο παρελθόν πριν τα ζώα αντικατασταθούν από θεριζοαλωνιστικές μηχανές και διδάσκοντας στους συνομηλίκους τους την παράδοσή μας και το μεθυστικό δέσιμο της γης με τα ζώα και τον άνθρωπο. Κι ύστερα, μικροί και μεγάλοι, “χορτασμένοι” από μνήμες και εικόνες θα “χαθούν” στις ομορφιές της Καρύταινας και στην εξαιρετική παραδοσιακή της κουζίνα…

Πηγή: protothema.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*