Τα μωρά πρέπει να μοιράζονται το κρεβάτι με τη μητέρα τους μέχρι την ηλικία των 3 γιατί κάνει καλό στην καρδιά τους

Τα μωρά πρέπει να μοιράζονται το κρεβάτι με τη μητέρα τους μέχρι την ηλικία των 3 γιατί κάνει καλό στην καρδιά τους

Όταν ένα παιδί κοιμάται μόνο του δύσκολα αναπτύσσει ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τη μητέρα του. Το γεγονός αυτό βλάπτει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οδηγεί στη διαμόρφωση μιας κακής συμπεριφοράς, καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Μελέτες υποστηρίζουν ότι τα μωρά θα πρέπει να κοιμούνται στο κρεβάτι της μητέρας τους μέχρι τουλάχιστον την ηλικία των τριών ετών. Επικεφαλής αυτών των αμφιλεγόμενων μελετών, είναι ένας παιδίατρος που έκανε σχετικά πειράματα. Πρόκειται για τον Δρ Νιλς Μπέργκμαν, από το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική.

Διαπίστωσε ότι τα βρέφη ηλικίας δύο ημερών που τοποθετούνται μόνα τους μέσα σε μια κούνια, κοιμόνταν λιγότερο από εκείνα που θήλαζαν κι αποκοιμιόνταν στην αγκαλιά της μητέρας τους. Σημείωσε ότι τα υγιή νεογέννητα που κοιμούνται στο στήθος της μητέρας τους για τις πρώτες εβδομάδες είχαν λιγότερο άγχος και καλύτερη ανάπτυξη.

Θα πρέπει όμως να παραμείνουν στο κρεβάτι της μητέρας τους μέχρι να γίνουν τριών ή τεσσάρων ετών.

Ωστόσο οι γυναίκες δυσκολεύονται να ακολουθήσουν αυτές τις συμβουλές, από φόβο μήπως όσο κοιμούνται “πλακώσουν” και πνίξουν έτσι κατά λάθος το παιδί.

Σε μια πρόσφατη βρετανική μελέτη για αιφνίδιους κι ανεξήγητους θανάτους, σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών είχαν αιτία τον πνιγμό με τον τρόπο που προαναφέραμε.

Ο Δρ Bergman όμως, είπε: «Τα μωρά απειλούνται από πνιγμό και υποφέρουν, όχι επειδή η μητέρα τους μπορεί να τα “πλακώσει”, αλλά από τοξικές αναθυμιάσεις, τσιγάρα, αλκοόλ, μεγάλα μαξιλάρια κι από επικίνδυνα παιχνίδια».

Κατά τη διάρκεια της μελέτης παρακολουθήθηκαν 16 βρέφη, ενώ κοιμόνταν στο στήθος της μητέρας τους, αλλά και σε μια κούνια δίπλα στο κρεβάτι της. Η μελέτη αποκάλυψε ότι η καρδιά του μωρού είχε τρεις φορές περισσότερο άγχος όταν κοιμόταν μόνο του.

Καλύτερα με τη μαμά: Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ποιότητα του ύπνου που είχαν τα μωρά μόνα τους στην κούνια ήταν πολύ χαμηλή

Μελέτες σε ζώα έχουν συνδέσει το συνδυασμό άγχους και έλλειψης ύπνου με προβλήματα συμπεριφοράς κατά τα εφηβικά χρόνια.

Ο Δρ Bergman είπε ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο που προκαλούνται από τις ορμόνες του στρες μπορεί να δυσχεράνουν τη διαμόρφωση των διαπροσωπικών σχέσεων αργότερα, οδηγώντας σε προβλήματα όπως η ανηθικότητα.

Το Εθνικό Ίδρυμα Τοκετού τάσσεται υπέρ της μελέτης, με την προϋπόθεση ότι οι γονείς δεν καπνίζουν, δεν πίνουν, ούτε είναι χρήστες ναρκωτικών και δεν είναι παχύσαρκοι, άρρωστοι ή υπερβολικά κουρασμένοι.

Ο καθηγητής George Haycock του Ιδρύματος για τη μελέτη των θανάτων των νεογνών δήλωσε: «Η θέση μας ως ίδρυμα, είναι ότι το ασφαλέστερο μέρος για να κοιμάται ένα βρέφος είναι σε μια κούνια στην κρεβατοκάμαρα των γονιών του».

Πηγή: diaforetiko.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*