Παιδική επιθετικότητα: Το παιδί μου τσιμπάει και κλωτσάει παιδάκια στο σχολείο

Η 33χρονη Γιώτα ρωτά

Είμαι μια μαμά ενός αγοριού τρεισήμισι χρόνων το οποίο πηγαίνει στο παιδικό και ως απογευματινή δραστηριότητα από τα δυόμιση έχω το tae Kwon do δύο φορές την εβδομάδα…

Γενικά είναι ζωηρό παιδάκι δεν θα ακούσει εύκολα αυτό που θα του πω..
Έχουμε το εξής θέμα στο παιδικό… Μέχρι και πριν τα Χριστούγεννα είχα συνέχεια παράπονα ότι χτυπάει αλλά το πόρισμα ήταν ότι όλα γίνονται επειδή είναι γεροδεμένο παιδάκι για την ηλικία του και ότι απλά δε μπορεί να ελέγξει τη δύναμη του…
Μετά τα Χριστούγεννα λοιπόν γυρίζουμε Τρίτη και Πέμπτη πηγαίνουμε να τον πάρουμε και μας λένε ότι τσίμπησε 2 παιδάκια και το ένα τον δάγκωσε και του μελάνιασε το μάγουλο.. Εμείς στο σπίτι ξεκινάμε ένα πρόγραμμα ποινών επιβραβεύσεων στερώντας του τα δώρα και τα γλυκά που ξέραμε ότι θα τον τσούξουν… Δευτέρα πάμε στο παιδικό και πηγαίνοντας να τον πάρω με πιάνει η διευθύντρια και μου λέει.. Πρέπει οπωσδήποτε να δείτε κάποιο παιδοψυχολόγο γιατί η κατάσταση έχει ξεφύγει σήμερα πάλι χτύπησε παιδάκι… Εμείς σηκώνουμε τα χέρια ψηλά.. Μας είπε επίσης ότι κάποιοι γονείς εισηγήθηκαν τη διαγραφή του μικρού μου από το παιδικό..
AdTech AdΣτο σπίτι ο μικρός χτυπάει εμένα κυρίως αλλά φαίνεται ότι το κάνει άθελά του… Όταν χαίρεται που με βλέπει όταν επιστρέφω από τη δουλειά… Έχει μυική δύναμη και δεν μπορεί να το ελέγξει..

Η ερώτηση μου είναι η εξής:

Για αρχή οι δασκάλες στον παιδικό πιστεύετε ότι απλά με το να τον παίρνουν δίπλα τους να του μιλάνε και τέλος το επόμενο βήμα παιδοψυχολόγος το χειρίστηκαν σωστά?  Αν ισχύει αυτό που λένε περί μητρικού ένστικτου εγώ πιστεύω ότι κάτι γίνεται μέσα στο παιδικό για αυτό και βγάζει εκεί αντίδραση..Πώς μπορώ να χειριστώ την όλη κατάσταση; Πραγματικά έχω πελαγώσει!

AdTech AdΣτο ερώτημά σας απάντησε η Μαρία Κούκνη, MA Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος

Σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται τα παιδιά, όταν δεν μπορούν (για οποιοδήποτε λόγο) να ελέγχουν την παρορμητικότητα τους, τη δύναμή τους, τον ενθουσιασμό τους, και αρχίζουν και επηρεάζουν με τη συμπεριφορά τους το κοινωνικό τους περίγυρο ( φίλους, συμμαθητές, οικογένεια) ή τα ίδια αρχίζουν και γίνονται δυσλειτουργικά στα πρωτεύοντα περιβάλλοντα στα οποία μεγαλώνουν  (οικογένεια και σχολείο), οφείλουμε να διερευνήσουμε τους λόγους αυτούς πιο διεξοδικά.

Δεν γνωρίζω το προφίλ του παιδιού σας και θα ήταν ασέβεια να προβώ σε οποιαδήποτε «διάγνωση». Όμως δείγματα στη δική σας περίπτωση υπάρχουν ότι «κάτι» τον ενοχλεί, «κάτι» είτε στο σχολείο είτε στο σπιτικό σας που μπορεί λόγω συναισθηματικής ηλικίας να μη μπορεί να το διαχειριστεί και να το εκφράσει.

Η αξιολόγηση από ένα παιδοψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο θα μπορούσε να είναι διαφωτιστική είτε σε προληπτικό επίπεδο, είτε στην περίπτωση που το παιδί θα χρειαστεί βοήθεια και εσείς, ως γονείς, καθοδήγηση σε συμβουλευτικό επίπεδο.

 

Μαρία Κούκνη

MA Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος

Ειδ. Εικαστική θεραπεύτρια

Πηγή: boro.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*