Γέννησα με καισαρική και δεν θήλασα. Σταυρώστε με.

stavroste-meΚείμενο: Ρομίνα Ξύδα

Απόγευμα στην παιδική χαρά «χύνομαι» σε άδειο παγκάκι. Η τετράχρονη κούκλα μου μαζεύει μαργαρίτες για να παίξουμε «μ’ αγαπάει, με ζηλεύει, με μισεί, με κοροϊδεύει». Στο απέναντι παγκάκι κάθεται μία νεαρή μητέρα και πλέκει κουνώντας ρυθμικά με το πόδι της ένα κατάλευκο καροτσάκι. Λίγα λεπτά αργότερα, μία σαραντάχρονη γυναίκα με τον εξάχρονο γιο της με ρωτά αν μπορεί να καθίσει δίπλα μου. Κάνω χώρο στη μοναχικότητά μου και μοιράζομαι μαζί της μαμαδίστικες κουβέντες. Η γυναίκα δίπλα μου ανάβει τσιγάρο αναπολώντας το καλοκαίρι που πέρασε και τις σκληρές υποχρεώσεις που την περιμένουν αυτόν τον χειμώνα: νέο σχολείο, πενιχρά οικονομικά, δύσκολα ωράρια, ελάχιστη βοήθεια, κουβέντες μοιρασμένες στα δύο που φαντάζουν λεπτό με το λεπτό λιγότερο ασήκωτες.

Ξάφνου, αισθανόμαστε μία απειλητική σκιά να αιωρείται πάνω από τα κεφάλια μας και μία βελόνα πλεξίματος να μας κρύβει επιδεικτικά τον ήλιο: «Σε παρακαλώ πολύ να σβήσεις το τσιγάρο σου γιατί δεν βρίσκεσαι σε μπαρ αλλά σε παιδική χαρά!» Η φωνή της «απέναντι» δεν έχει δικαιολογία, ούτε λόγο, ούτε δίκιο. Βρισκόμαστε σε ανοιχτό χώρο, πολλά μέτρα μακριά από τα παιδιά και η ένστασή της απλώς απορρίπτεται από την παγωμένη μας ματιά. «Φυλακή πρέπει να σας κλείσουν εσάς τις μαμάδες που καπνίζετε! Φυλακή! Να ξέρατε τι κακό κάνετε και στα παιδιά, και στη φύση, και στο περιβάλλον, και στον πλανήτη, και στις επόμενες γενιές που θα κατοικήσουν πάνω του. Φυλακή!»

Την έχω ξανακούσει αυτήν την ποινή, με κατηγορούμενη εμένα και δημόσιους κατήγορους ένα τσούρμο γυναικών όταν λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο μου τοκετό τους κοινοποίησα την απόφασή μου να φέρω στον κόσμο το παιδί μου με καισαρική τομή. Έγιναν έξαλλες προσπαθώντας να με μεταπείσουν με φράσεις ασυνάρτητες και συνέπειες χαοτικές: «Θα γεννήσεις με καισαρική; Μα είσαι στα καλά σου; Το παιδί σου μπορεί να παρουσιάσει άσθμα, αλλεργίες, διαβήτη! Να υποφέρει από ρινίτιδα, δερματίτιδα, δυσανεξία! Να βγει με τρία κεφάλια και τέσσερα πόδια! Να μοιάζει με εξωγήινο! Να, να, να». Δεν τις ένοιαζε αν είχα κάποια ανατομική δυσκολία ή πρόβλημα στον πλακούντα, δεν ρώτησαν αν η θέση του παιδιού πριν από τον τοκετό επέβαλλε την καισαρική τομή, δεν διερωτήθηκαν αν ήμουν πολύ μεγάλη για να αντέξω τον πόνο, πολύ δειλή για να ζήσω το «θαύμα», ή απλώς πολύ συνειδητοποιημένη για το ότι δεν γούσταρα να ζήσω το συγκεκριμένο «θαύμα». Όσο τραγικό είναι για τις κυρίες αυτές το να επιλέγει μία γυναίκα την καισαρική τομή για να φέρει το παιδί της στον κόσμο, άλλο τόσο ανόητο είναι για μία άλλη μερίδα γυναικών το να γεννάς στον 21ο αιώνα σφαδάζοντας από τους πόνους απλώς και μόνο για να το παίξεις επαναστάτρια χωρίς αιτία. Και στην τελική, ποιες είναι αυτές που θα κρίνουν τις άλλες; Με ποιο δικαίωμα, με ποια εξουσιοδότηση και με ποια ιδιότητα; Της μάνας που για να είναι τέλεια πρέπει να υποφέρει; Εκείνη ήταν η πρώτη φορά που καταδικάστηκα.

Η δεύτερη ακολούθησε λίγες ημέρες μετά την πρώτη μου γέννα, απόρροια των προβληματικών θηλών μου που ήταν ανίκανες να βγάλουν γάλα: «Τι, δεν θα θηλάσεις το παιδί; Έγκλημα! Δεν ξέρεις τι κακό μπορεί να του προκαλέσεις! Ανεπανόρθωτο! Θα σου φέρω να διαβάσεις βιβλία, να μάθεις!»Όχι. Δεν ήθελα να μάθω ούτε και να βιώσω ως άλλο θύμα του Γιόζεφ Μένγκελε την εμπειρία του μαρτυρικού θηλάστρου. Δεν πείστηκα ότι η άρνησή μου να θηλάσω θα επηρέαζε την ανάπτυξη, την υγεία και τον συναισθηματικό δεσμό με το μωρό μου, δεν πτοήθηκα στιγμή από τις ηλίθιες κοινωνικές ενοχές που επιβάλλει η κοινωνία των «άλλων» μαμάδων, δεν αισθάνθηκα στιγμή ανεπαρκής μάνα επειδή δεν μπόρεσα να προσφέρω στο παιδί μου το γάλα της φύσης. Κι ας με συγχωρήσουν κάποιες μαμάδες, αλλά όσο «κακό» είναι να μη θηλάσεις ποτέ το παιδί σου, άλλο τόσο υστερικό είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, να το έχεις κολλημένο στο γελαδίσιο στήθος σου μέχρι τα τέσσερα και τα πέντε του χρόνια, στάση για την οποία είναι περήφανες οι «άλλες μαμάδες». Εκείνες, με τις ενσωματωμένες γρίλιες στα μάτια που ενεδρεύουν, καιροφυλακτούν και που στην πρώτη ευκαιρία πετάγονται μπροστά σου για να σε τρομοκρατήσουν: «Μα καλά, επιτρέπεις στο παιδί να τρώει λουκάνικα και κρουασάν; Διαπράττεις διατροφικό έγκλημα! Θα το κάνεις παχύσαρκο! Εγώ το δικό μου το μεγαλώνω με βρώμη και ρυζογκοφρέτες φαρμακείου! Κι έχω να σου συστήσω και μία υπέροχη συνταγή με ανάλατο ρύζι, κομματάκια βραστού κοτόπουλου και ρόδι». Αναγουλιάζω. Όπως ακριβώς αναγουλιάζω απέναντι σε κάθε τι αποστειρωμένο είτε αυτό είναι φαγητό, είτε είναι άποψη. Όπως αυτή των «προχώ μαμάδων» που αποφασίζουν να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους καθώς θεωρούν τα εμβόλια υπαίτια για την εκδήλωση άλλων καταστάσεων, όπως για παράδειγμα αυτή του αυτισμού. Για μένα πάλι, όπως και για πολλές ομοϊδεάτισσες, αυτιστικές είναι οι συμπεριφορές των ανθρώπων που καταδικάζουν στο πυρ το εξώτερον εκείνες που δεν ταυτίζονται με τις δικές τους. Μας συγχωρείτε, κορίτσια, που φέραμε σ’ αυτόν τον κόσμο τα παιδιά μας με καισαρική. Και που δεν μπορέσαμε να τα θηλάσουμε. Και που δεν τα ταΐζουμε βρώμη και πίτουρα. Και που τα εμβολιάζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Και που στο τσακίρ κέφι ανάβουμε και κανένα τσιγαράκι για να πνίξουμε στον καπνό του την ανεπάρκειά μας ως μάνες. Απλώς, μας συγχωρείτε…

Πηγή: www.talcmag.gr

   

21 σχόλια.

  1. Ιωαννα 11/05/201514:54

    εχεις απολυτο δικιο κ να το συνεχισω κ λιγο εγω οπου αργοτερα στην εφηβεια γτ βρε αδερφε να μην κανει κ ενα μπαφο το παιδι,δεν ειμαστε ολες μαναδες μυγιαγγιχτες,ελεος πια τα θελετε ολα τελεια.Οχι κυρια μου ειμαστε κ εμεις που θελουμε στο παιδι κ σε εμας να προσφερουμε απολαυσεις

    Reply
  2. ελενη 11/05/201516:57

    κολλημένο στο γελαδίσιο στήθος σου των !!!!!!
    Εκείνες, με τις ενσωματωμένες γρίλιες στα μάτια που ενεδρεύουν, καιροφυλακτούν και που στην πρώτη ευκαιρία πετάγονται μπροστά σου για να σε τρομοκρατήσουν!!!!
    Αναγουλιάζω. Όπως ακριβώς αναγουλιάζω απέναντι σε κάθε τι αποστειρωμένο είτε αυτό είναι φαγητό, είτε είναι άποψη.
    Όπως αυτή των «προχώ μαμάδων» που αποφασίζουν να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους καθώς θεωρούν τα εμβόλια υπαίτια για την εκδήλωση άλλων καταστάσεων, όπως για παράδειγμα αυτή του αυτισμού. Για μένα πάλι, όπως και για πολλές ομοϊδεάτισσες, αυτιστικές είναι οι συμπεριφορές των ανθρώπων που καταδικάζουν στο πυρ το εξώτερον εκείνες που δεν ταυτίζονται με τις δικές τους.

    Μου αρεσει που στο κειμενο σου παραπονιεσαι για την κριτηκη που σου ασκησαν αλλες μαμαδες ενω εσυ εισαι διακριτηκοτατη και ευγενεστατη ως προς τις εκφρασεις σου!!!!!!

    Μια αλλη μαμα

    Reply
  3. ελενη 11/05/201517:05

    ευτηχως που μισεις τις αυτιστικές είναι οι συμπεριφορές των ανθρώπων που καταδικάζουν στο πυρ το εξώτερον εκείνες που δεν ταυτίζονται με τις δικές τους
    επισης καποτε ηταν ενας περσης κι ενας προπερσης!!!!!!

    Reply
  4. ΕΥA 11/05/201517:10

    Συμφωνω με αυτα που λες… Η καθε μητερα φερνει το παιδι στον κοσμο οπως αποφασιζει εκείνη ή το σωμα της, η καταστασή της κλπ και το μεγαλωνει οπως εκεινη πιστευει καλυτερα και κανενας δεν εχει το δικαιωμα να κρινει. Η αληθεια ειναι ομως οτι το τσιγαρο στην παιδικη χαρα κι εμενα θα με ενοχλουσε. Ισως ομως να μην το εξεφραζα τοσο εντονα (ή καθολου) οσο η “απεναντι”.

    Reply
  5. elli 11/05/201518:07

    Μάθε πρώτα, ΕΛΕΝΗ, να γράφεις σωστά ελληνικά και μετά κάνε εξυπνακίστικα σχόλια για Πέρσες. Τέλειο κείμενο!!!

    Reply
    • ελενη 11/05/201519:07

      μιας και μιλησες για ορθη χρηση των Ελληνικων εξυπνακίστικα????υπαρχει στην ελληνικη γλωσσα η συγκεκριμενη λεξη???μιας και μιλησες για ορθη χρηση των Ελληνικων

      Reply
  6. Emy 11/05/201518:51

    Δε φταίει η μανούλα που έγραψε το άρθρο, φταίμε όλοι μας που δε σεβόμαστε τίποτα και κανέναν αλλά και το κράτος που δε θεσπίζει νόμους για την προστασία των παιδιών. Αναφέρομαι φυσικά στο τσιγάρο (τα υπόλοιπα ούτε με νοιάζουν αλλά ούτε με αφορούν). Τι το κανες λοιπόν μανούλα το αποτσίγαρο? Ελπίζω να το φαγες εσύ και όχι κάποιο μωράκι, που πολύ αμφιβάλω, αλλά ακόμη κι αν το έφαγες είναι άπειρες άλλες μανούλες που δυστυχώς δεν τα τρώνε. Κι εμείς καπνίζουμε αλλα λίγη υπευθυνότητα δε βλάπτει. Δε σέβεστε τίποτα, βγάζετε και γλώσσα….

    Reply
  7. Κατερίνα 11/05/201518:54

    Είσαι εντελώς ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΗ! Και φαίνεται καθαρά από 2 φράσεις σου:
    «άλλο τόσο ανόητο είναι για μία άλλη μερίδα γυναικών το να γεννάς στον 21ο αιώνα σφαδάζοντας από τους πόνους απλώς και μόνο για να το παίξεις επαναστάτρια χωρίς αιτία.»
    «άλλο τόσο υστερικό είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, να το έχεις κολλημένο στο γελαδίσιο στήθος σου μέχρι τα τέσσερα και τα πέντε του χρόνια»
    Κάνεις αυτό για το οποίο κατηγορείς άλλους ανθρώπους κι αυτό είναι ο ορισμός του κομπλεξικου ανθρώπου! Περαστικά σου!

    Reply
  8. elsa 11/05/201519:21

    Αχ καρακομπλεξικούλες που πέσατε να την φάτε την γυναίκα. Φάτε απλά την σκόνη της γιατί όσα γράφει αντιπροσωπεύουν μία μεγάλη μερίδα γυναικών. Τραγικά ανθρωπάκια που νομίζετε ότι είστε μάνες επειδή δεν καπνίζετε στις παιδικές χαρές… Εμάς που μας προκαλεί τουλάχιστον αηδία να σας βλέπουμε με το γελαδίσιο στήθος φόρα παρτίδα μας ρωτήσατε;

    Reply
    • Emy 11/05/201519:29

      Έχει κολήσει το μυαλό σας στον θηλασμό και δεν καταλαβαίνετε τη διαφορά μεταξύ προσωπικής επιλόγης σε θέματα διατροφής και σεβασμό στο συνάνθρωπο σε κοινόχρηστους χώρους. Έλσα μου κάνε το σπίτι σου τεκέ, ποσώς ενδιαφέρει κανέναν. Μη θέτεις όμως σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών του κόσμου στην παιδική χαρά. Το τι μάνα είσαι και είμαι θα το κρίνουν τα παιδιά μας, δεν αναζητώ επιβεβαίωση ούτε από σένα αλλά ουτέ από κανέναν με αντιλήψεις σαν τις δικές σου, Αυτές οι απόψεις εμένα μόνο έλειψη σεβασμού και παιδείας μόνο μου δείχνουν….

      Reply
  9. ΔΙΟΝΥΣΙΑ 11/05/201519:26

    ΕΛΕΟΣ ΡΕ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!!!!!!!!!!!!!ΤΟ ΚΟΜΠΛΕΞ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ.ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ?ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΤΩΡΑ.Η ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΛΟΓΩ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.ΕΓΩ ΣΑΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΔΥΟ ΚΑΙΣΑΡΙΚΕΣ ΛΟΓΩ ΑΠΟΛΥΤΟΥΣ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΙΑΣ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΡΧΟΤΑΝ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ ΔΕΝ ΘΗΛΑΣΑ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΥΠΕΦΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ .ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΩ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ.ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΚΟΥΩ ΟΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!!!!ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Η ΦΙΛΗ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΕΙΤΕ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΕΙΤΕ ΟΧΙ.ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ.

    Reply
  10. Emy 11/05/201519:39

    Απαγόρευση του
    καπνίσματος κοντά σε
    υπαίθριους παιχνιδότοπους
    και παιδικές χαρές
    Το Τμήμα 6Α του νόμου Smoke-free Environment Act 2000 (Αντικαπνιστικός Νόμος του 2000)
    απαγορεύει το κάπνισμα σε έναν αριθμό υπαίθριων δημόσιων χώρων.
    Από τις 7 Ιανουαρίου 2013, απαγορεύεται το κάπνισμα εντός ακτίνας 10 μέτρων από
    παιχνιδοκατασκευές για παιδιά σε υπαίθριους δημόσιους χώρους στη ΝΝΟ.
    Ο Νόμος ισχύει για παιχνιδοκατασκευές σε κατά τόπους πάρκα και χώρους πρασίνου καθώς
    και παιχνιδοκατασκευές σε ‘ταχυφαγεία’, εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, γήπεδα και
    οικήματα που διαθέτουν άδεια.
    Ο Νόμος δεν ισχύει:
    4 για παιχνιδοκατασκευές/όργανα παιδικής χαράς που βρίσκονται σε ιδιωτικές αυλές ή
    κτίρια, ή
    4 στον υπόλοιπο χώρο του πάρκου ή του χώρου πρασίνου στο οποίο βρίσκεται ένας
    παιχνιδότοπος (εκτός αν το δημοτικό συμβούλιο έχει επιβάλει τέτοια απαγόρευση βάσει
    του νόμου Local Government Act 1993 (Νόμος Τοπικής Αυτοδιοίκησης του 1993).

    Reply
  11. Αμαλία 12/05/201517:36

    Η μητρική αγάπη δεν έχει να κάνει με το τρόπο που γεννάει μια γυναίκα, με το τρόπο που το μωρό πίνει γάλα, με το αν καπνίζεις κτλ κτλ…. Αυτά είναι ξεχωριστά στη κάθε γυναίκα, όσον αφορά όμως το σχόλιο για το εμβόλιο επειδή είμαι μαμά παιδιού που μετά το συγκεκριμένο εμβόλιο μπήκε στο φάσμα των αυτιστικών διαταραχών και ζω κάθε μέρα προσπαθώντας να ξεπεράσω το γεγονός ότι είδα το παιδί μου μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να χάνεται και να γίνεται άλλος άνθρωπος, επειδή πρόλαβα μόνο μία φορά να ακούσω από το στόμα της το σ αγαπώ μαμά που πολλές μαμάδες το θεωρούν δεδομένο, αν κι έχω την ελπίδα ότι θα ξαναέρθει αυτή η άγια στιγμή, σου λέω πως είμαι επιφυλακτική και πολύ προσεκτική όσον αφορά τα εμβόλια των παιδιών μου κι όχι υστερική, εμβολιάζω τα παιδιά μου σα κάθε μάνα που θέλει να τα προστατέψει, μπορεί να φοβάμαι αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Δε κρίνω τους άλλους ανθρώπους και λυπάμαι αν έπεσες σε τέτοια περίπτωση με αποτέλεσμα να πληγωθείς. Θα σε παρακαλούσα όμως από τα βάθη της ψυχής μου να ανακαλέσεις το σχόλιο για τα εμβόλια στο κείμενό σου, είναι μια εμπειρία που βιώνω και που δεν εύχομαι σε καμμία άλλη μανούλα να βιώσει. Με εκτίμηση, Αμαλία

    Reply
  12. Elena 12/05/201522:57

    Χαλαρωσε λιγο κοπελια. Δεν σημαινει οτι επειδη βρεθηκες μπροστα στο βλημα, της παιδικης χαρας π αναφερεις, ολες οι μαναδες π θηλαζουν, π γεννουν φυσιολογικα, π κανουν αλλες διατροφικες επιλογες απ τις δικες σ κτλ ειναι επικριτικες και πορωμενες. Αντιθετα εσενα σε βρισκω πολυ επικριτικη με οτι παρεκλινει των επιλογων σ και ακομα πιο πορωμενη. Χαλαρωσε λιγο και μην εκθειαζεις τα λουκανικα και τα κρουασαν γτ δν πειθεις. Αφου νιωθεις τοοοοοση αυτοπεποιθηση για τις επιλογες σ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ,ασε κ τις υπολοιπες ομως να νιωθουμε καλα με τια δικες μας επιλογες.

    Reply
  13. Ιωαννα 29/09/201514:04

    Ούτε καν. Δεν έχεις ιδέα τι ζημιά κανεις στο παιδί σου με το πρότυπο που της πασάρεις.
    Αλλά εντάξει, θα τα βρεις μπροστά σου αργότερα. Θα το πληρώσεις με τη συμπεριφορά της κόρης σου αργότερα, που θα καπνίζει κι αυτή, θα εχει ένα σωρό νευρώσεις, θα σου ψήσει το ψάρι στα χείλη στην εφηβεία, που θα γάμιεται με ο,τι κινείται και δε θα σου μιλάει, που θα εχει συνεχώς πρόβλημα στο σχολείο.
    Το πρόβλημα ειναι ότι θα το πληρώσουνε κι άλλοι: οι δάσκαλοί της, οι καθηγητές της, οι γκόμενοί της, οι συνάνθρωποί της γενικώς… Κρίμα όλοι αυτοί…
    Τρέχα προς το παρόν συνέχεια στο γιατρό που δεν τη θηλάσες. Στην υγιά σας!

    Reply
  14. Χρύσα 29/09/201519:36

    Προβληματικές θηλές…χαχαχαχαχαχα…κλαίω…Πες καλύτερα ότι δεν ήθελες να χάσεις τον ύπνο και το χουζούρι σου. Και στο κάτω-κάτω κάνε ό,τι θες…αλλά να το παρουσιάζεις δημοσίως σα μαγκιά…

    Reply
  15. Αγγελικη 26/09/201713:28

    Για θηλασμό διατροφή γεννα κάνε ότι θες. Για το κάπνισμα τραβά διάβασε Κανα νόμο…

    Reply
  16. Sandy 26/09/201714:10

    Έχεις δικαίωμα να κανεις Για το παιδί σου ο,τι εσύ θεωρείς καλύτερο και πιο σωστό, όπως ακριβως και οι «άλλες» μαμάδες που θεωρούν το φυσιολογικό τοκετό καλύτερο και τον μητρικό θηλασμό ο,τι καλύτερο έχουν να προσφέρουν στα παιδιά τους. Άσε λοιπόν κατα μέρους εκφράσεις του τύπου «γελαδισιο στήθος» και «αναγουλιαζω» γιατί κανεις ακριβώς αυτό για το οποίο κατηγορείς τις άλλες! ΚΡΙΝΕΙΣ! Κανεις ακριβώς το ίδιο! Το έχεις συνειδητοποιήσει η μπα;;! Και ναι κυρία μου, όσο και αν δεν σας αρέσει το μητρικό γάλα ειναι ο,τι μα ο,τι καλύτερο εχει να δώσει μια μανα στη παιδί της και δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τις σκονοκρενες! Εντάξει;;; Μας έγραψες ένα άρθρο για να να μας δείξεις την απαράδεκτη κριτική που έχεις δεχτεί και παράλληλα μιλάς πολυ σχήμα για τις πρακτικές των άλλων μαμαδων! Λίγο σεβασμός κυρία μου..λίγος!

    Reply
  17. Marian 26/09/201714:42

    Κυρία Ξυδα. Είμαι υπέρμαχος του φυσιολογικού τοκετού, όταν η καισαρική δεν αποτελεί μονόδρομο, και του μητρικού θηλασμού. Τους λόγους δεν θα τους απαριθμήσω. Ειναι μια πολυ προσωπική επιλογή και σέβομαι τις μαμάδες που επιλέγουν τα αντίθετα. Ειναι καλύτερο να μην πιέζονται και να κάνουν αυτό που επιθυμούν εκείνες. Η κάθε μια λοιπόν κανει αυτό που θεωρεί εκείνη καλύτερο τόσο για εκείνη όσο και για το παιδί της. Κανεις δεν ειναι σε θέση να κρίνει τέτοιες επιλογές. Θα μπορούσατε λοιπόν να αρκεστειτε στο να παραθεσετε την κριτική που έχετε δεχτεί και να αναφέρετε πως αυτά τα ζητήματα ειναι καθαρά προσωπικές επιλογές και αυτό ειναι κάτι που πρέπει να δεχτούμε όλες. Κρίνοντας όμως και εσείς τις «άλλες» μαμάδες και μάλιστα χρησιμοποιώντας εκφράσεις που πιστέψτε με δεν σας τιμανε, γίνεστε ίσως πιο αντιπαθητική απο όσο ειναι οι «άλλες» μαμάδες για εσάς. Θηλάζω και θα θηλάζω για όσο το επιθυμώ με τα αγελαδισια στήθη μου που παρέχουν φυσικά αντισώματα στο παιδί μου. Παρακαλώ να μην αναγουλιασετε…κακό, κακεντρεχες και κακογραμμένο άρθρο.

    Reply
  18. Μαρινα 26/09/201715:37

    Τι αλλο θα σκεφτειτε να γραψετε για μερικα κλικ βρε ξεφτιλες!!!

    Reply
  19. Έλλη 26/09/201718:21

    δεν έχω ξαναδιαβάσει πιο υποτιμητικό άρθρο ….ελπίζω ο/η αρθρογράφος να μην είναι πραγματικό πρόσωπο… δηλαδή με λίγα λόγια έξυπνη και σωστή είναι η γυναίκα που κάνει καισαρική και δίνει μπιμπερό ενώ συντηρητική και δεν ξέρω τι άλλα άσχημα διάβασα είναι η γυναίκα που γεννά φυσιολογικά και θηλάζει το παιδί της; Δηλαδή αν θηλάζεις είσαι καταδικασμένη ηλίθια και αν δίνεις μπιμπερό είσαι προοδευτική; Δηλαδή δεν υπάρχουν γυναίκες που γέννησα φυσιολογικά και δεν θήλασαν και γυναίκες που γέννησαν με καισαρική και θήλασαν τα παιδιά τους; Και όποια την ενοχλεί το κάπνισμα είναι σπαστική συντηρητικούρα και πλέκει(φαντάζομαι και θηλάζει και γέννησε φυσιολογικά); πραγματικά….μακάρι να μην διάβαζα ποτέ αυτό το εκνευριστικό και προσβλητικό για όλους άρθρο. Ελπίζω μην μείνει για πολύ στο ίντερνετ. Και κανείς δεν σταυρώνεται για τις επιλογές του Φτάνει πια! Μας πρήξατε. Γεννήστε και ταΐστε τα παιδιά σας όπως σας αρέσει, σε κανέναν δεν καίγεται καρφί. Αλλά μην παραπληροφορείτε.

    Reply

Άφησε ένα σχόλιο

*