Μοιράζομαι άρα Νοιάζομαι

babyads.gr-sharing

Συγγραφέας: 

“Sharing is Caring”… Πολλές οι φορές που πιάνω τον εαυτό μου να το λέει στη Νεφέλη. Πολλές και οι φορές που με έχουν ρωτήσει οι μαμάδες «μαγικούς» τρόπους για να μάθει το παιδί τους να μοιράζεται. Να λοιπόν μερικά tips για να μάθετε στα παιδιά σας να μοιράζονται. Γιατί η αλήθεια είναι ότι το μοίρασμα και στη συνέχεια η γενναιοδωρία είναι έννοιες που μαθαίνονται και δε γεννιόμαστε γνωρίζοντας τες.

  • Γίνετε εσείς το παράδειγμα προς μίμηση. Εάν εσείς μοιράζεστε θα σας μιμηθούν και θα μοιραστούν. Μοιραστείτε λοιπόν μαζί τους το φαγητό που τρώτε, το παιχνίδι που κρατάτε ή κάτι δικό σας που θέλουν. Και όταν το κάνετε συνοδεύστε (στην αρχή τουλάχιστον) τη συμπεριφορά σας με το ρήμα «μοιράζομαι/μοιραζόμαστε».
  • Πρώτα θα μάθουν να μοιράζονται μαζί σας και μετά με τους άλλους. Άρα βάλτε το και αυτό σαν ένα από τα «μαθήματα ζωής» που καλείστε να τους μάθετε.
  • Δώστε τους ευκαιρίες να μοιραστούν. Τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού.
  • Το παιχνίδι ρόλων ή αλλιώς role playing είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να αντιληφτούν την έννοια του «μοιράζομαι». «Έχω αυτό το αυτοκίνητο θέλεις να στο δώσω;» «Μπορώ να παίξω και εγώ με το αυτοκίνητο που κρατάς;» «Θέλεις να ανταλλάξουμε;» κλπ.
  • Μάθετε τους την έννοια του «περιμένω τη σειρά μου». Όταν κρατάτε για παράδειγμα ένα παιχνίδι και το θέλουν, μη το δώσετε κατευθείαν, αλλά αφήστε τους να περιμένουν λίγο λέγοντας τους ότι όταν τελειώσετε θα τους το δώσετε και έτσι θα έρθει και η δική τους σειρά.
  • Κάντε το αυτό ξανά και ξανά μέχρι να έρχεται πια αβίαστα και εύκολα. Practice makes perfect!
  • Επιτρέψτε τους στη συνέχεια να μοιραστούν το παιχνίδι τους όταν οι ίδιοι είναι έτοιμοι και μη τους πιέσετε να το κάνουν όταν το θέλει κάποιος άλλος. Όπως περίμεναν εκείνοι τη σειρά τους, τώρα θα την περιμένει και ο επόμενος.
  • ΜΗΝ τους πιέζετε να μοιράζονται ΌΛΑ τα παιχνίδια με τους άλλους, και επιτρέψτε τους να έχουν ένα ή δύο πολύ αγαπημένα τα οποία δε χρειάζεται να μοιραστούν.
  • Ξεκινήστε μαθαίνοντας τους να μοιράζονται τα πιο εύκολα και ασήμαντα γι αυτούς και προχωρήστε στη συνέχεια σε κάτι πιο δύσκολο και αγαπημένο.
  • Μη ξεχνάτε να επιβραβεύετε την θετική τους συμπεριφορά! «Νεφέλη σήμερα μοιράστηκες πολύ ώρα παίζοντας με τη Χλόη».

Σημειώστε πως στις μικρές ηλικίες τα παιδιά δεν κατανοούν ξεκάθαρα την έννοια του μοιράσματος. Μπορούν όμως σιγά και σταδιακά να αρχίσουν να το αντιλαμβάνονται, ξεκινώντας από το να μαθαίνουν να μην τραβάνε τα παιχνίδια από τα χέρια των άλλων. Επίσης, το μοίρασμα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη έννοια κυρίως για τα πρώτα παιδιά και τα μοναχοπαίδια, και έρχεται πολύ πιο «φυσικά» στα δεύτερα, τρίτα κλπ.

Σε έναν κόσμο ιδανικό όλα τα παιδιά θα μοιραζόντουσαν και όλοι οι γονείς θα είχαν την έννοια, το χρόνο και την υπομονή να τους το μάθουν. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, και επειδή είναι σίγουρο πως θα βρεθείτε ανάμεσα σε παιδιά που τα θέλουν όλα δικά τους και σε γονείς που τους τα παρέχουν, κάντε εσείς τη διαφορά! Εάν μάθετε στο παιδί σας να μοιράζεται από νωρίς θα είναι πιο χαρούμενο στο παιχνίδι του και πιο γενναιόδωρο στη ζωή του.

Πηγή: babyglitter.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*