Μάθε παιδί μου γράμματα!

Μικρές Συμβουλές για τους μικρούς μας μαθητές απο το «Μαγικό Κλειδί για το Παιδί» με την Παιδαγωγό & Συγγραφέα Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου.

Tα σχoλεία έχουν αρχίσει και μαζί τους άρχισαν & οι υποχρεώσεις των μικρών μας μαθητών.

Αναρωτιόμαστε συχνά αυτό τον καιρό πώς μπορούμε να πείσουμε τα παιδιά μας να αρχίσουν το διάβασμα χωρίς να γκρινιάζουν και να αντιστέκονται?

Ας θυμηθούμε για λίγο τα παιδικά μας χρόνια, να έρθουν στη μνήμη μας οι δικοί μας φόβοι και ανασφάλειες όταν μας έστελναν από το σχολείο μας, μεγάλο όγκο εργασιών για το σπίτι.

Ας καταλάβουμε ότι τώρα οφείλουμε ως γονείς να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ξεκινήσουν το διάβασμα τους χωρίς εντάσεις και φωνές, αλλά με ηρεμία και θετική διάθεση. Υπάρχουν άλλωστε κάποιες μικρές και εύκολες συμβουλές οι οποίες θα επιφέρουν αυτό το αποτέλεσμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η πρώτη συμβουλή μας είναι να έχουμε έναν καλό προγραμματισμό σε όλες τις δραστηριότητες και υποχρεώσεις του παιδιού και το πρόγραμμα του να είναι κολλημένο πάντα επάνω στο γραφειάκι του, ώστε να μπορεί να ενημερώνεται άμεσα για τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει καθημερινά.

Είναι καλό να συνεννοούμαστε με τα παιδιά μας για το τι ώρα θα μπουν στη διαδικασία του διαβάσματος. Δεν είναι σωστό να αποφασίζουμε για τα πάντα εμείς , ας τους δώσουμε την ευκαιρία ώστε να αισθανθούν ότι εκείνα επέλεξαν τον συγκεκριμένο χρόνο για να μπουν στη διαδικασία της μελέτης, τότε σίγουρα θα ξεκινήσουν με άλλη διάθεση.

Η ανταμοιβή στην κάθε επιτυχία τους είναι ένα καλό βήμα που δείχνει τη θετική μας διάθεση, οπότε όταν το παιδί μας ολοκληρώσει τις εργασίες του, μπορούμε να του προτείνουμε μία μικρή βόλτα μαζί, ή να του χαρίσουμε ελεύθερο χρόνο για ενασχόληση με ένα παιχνίδι της επιλογής του, ή να του προσφέρουμε ένα ωραίο επιδόρπιο, ή λίγη ώρα για να απασχοληθεί με το iPad και φυσικά να το αγκαλιάσουμε γλυκά & να κλείσουμε τη βραδιά μας μαζί του, διαβάζοντας του ένα παραμύθι για καληνύχτα.

Θα πρέπει να είναι κατανοητό σε όλους εμάς τους γονείς, ότι για να μπορεί να συγκεντρωθεί ένα παιδί στο διάβασμα του, ο χώρος του θα πρέπει να είναι ήρεμος, χωρίς εντάσεις και χωρίς φασαρία, αν έχουμε κατοικίδιο την ώρα που θα διαβάζει το παιδί να μην είναι στο ίδιο δωμάτιο μαζί του, θα πρέπει ίσως να κλείσουμε την τηλεόραση ή τη μουσική & να βάλουμε το κινητό μας σε δόνηση. Αυτή η ένδειξη σεβασμού στον κόπο που καταβάλει θα το κάνει να μας εκτιμήσει περισσότερο & ασφαλώς θα αποδώσει καλύτερα στη μελέτη του. Ας φροντίσουμε οι στόχοι μας να είναι εφικτοί ώστε να μπορούν και να επιτευχθούν.

Εμείς είμαστε το καλό πρότυπο των παιδιών μας, αν λοιπόν εμείς ακολουθούμε ένα υπεύθυνο πρόγραμμα εργασίας, αν δεν αναβάλλουμε τις υποχρεώσεις μας στην πρώτη ευκαιρία, τότε πρέπει να ξέρουμε ότι και το παιδί μας που επηρεάζεται από τη δική μας στάση ζωής & αντίστοιχα θα δράσει στη δική του.

Είναι πολύ σημαντικό την ώρα που ξεκινά το παιδί μας το διάβασμά του θα πρέπει από πριν να είναι και χορτάτο αλλά και ξεκούραστο να έχει κοιμηθεί και να έχει καθαρό μυαλό. Οπότε ίσως μία ώρα μετά το μεσημεριανό φαγητό για ξεκούραση θα του δώσει την ευκαιρία να ξεκουραστεί και στη συνέχεια να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του με καλύτερη διάθεση. Ας θυμόμαστε πάντα ότι η ενθάρρυνση είναι ο καλύτερος βοηθός ώστε τα παιδιά να μελετήσουν με καλύτερη διάθεση.

Μία μικρή δική μας βοήθεια όπου ζητηθεί, μία καλή κουβέντα επιβεβαίωσης του ότι έχουν βελτιωθεί στην απόδοσή τους μπορεί να μας βοηθήσει πολύ. Καλή επιτυχία λοιπόν σε μας και στους μικρούς μας μαθητές και ας δημιουργήσουμε άμεσα τις συνθήκες ώστε να κάνουμε τη μάθηση τους όχι αγγαρεία αλλά δημιουργία, χαρά και παιχνίδι.

Πηγή: postlarissa.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*