Αυτή η μητέρα δεν έχει δώσει ποτέ γλυκά και ζάχαρη στα παιδιά της. Γιατί το κάνει;

potezaxari

Η Λίλη Κάντερ είναι μητέρα δυο γιών, ιδαίτερα ευαισθητοποιημένη στις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό η πρόσληψη της ζάχαρης. Η ίδια χαρακτηρίζει τον εαυτό της ως “αστυνομία της ζάχαρης” και τα δύο παιδιά της – ιδιαίτερα ο μεγαλύτερος γιός της ηλικίας 3 ετών – δεν έχουν καν δοκιμάσει μέχρι σήμερα ούτε ένα γλυκό ή ακόμα έστω και λίγη ζάχαρη.

“Ποτέ δεν έχω πει στα παιδιά μου ότι τους απαγορεύω να τρώνε ζάχαρη, θα πει η ίδια στο ειδησεογραφικό δίκτυο “The Telegraph” και θα συμπληρώσει : “αλλά ενστικτωδώς παρακολουθώ την διατροφή τους, θέτοντας αυστηρούς κανόνες, με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση του συζύγου μου”.

Όταν η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία προτρέποντας τους γονείς να ελέγχουν περισσότερο την πρόσληψη ζάχαρης στα παιδιά τους, η Λίλη ενημερώθηκε και τότε συνειδητοποίησε το πόσο κακό κάνει στη διατροφή των παιδιών, ακόμη και η ελάχιστη ποσότητα. Διαπίστωσε ότι σχεδόν το 1/3 των παιδιών ηλικίας 5 ετών, και το 1/2 των παιδιών ηλικίας 8 ετών έχουν μεγάλη φθορά στα δόντια τους κι ότι η ζάχαρη είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος που παιδιά ηλικίας από 5 έως 9 ετών κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο, λόγω του παιδικού διαβήτη.

Τότε αποφάσισε να μπει σε καθημερινή μάχη, έχοντας απέναντί της τους εμπόρους ζαχαρωδών προϊόντων, τους φίλους, την οικογένεια της. Προσπαθεί κάθε στιγμή να αστυνομεύσει την πρόσληψη της “γλυκιάς ουσίας” κάτι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς μία απλή επίσκεψη στο σούπερ – μάρκετ με τους τεράστιους διαδρόμους με ράφια γεμάτα μερέντες, κρέπες, μπισκότα και κουλούρια, μπορεί να δυσχαιράνει ιδιαίτερα το έργο της.

«Πολλοί γονείς μου με παίρνουν κατά μέρος και μου ψιθυρίζουν “Μπράβο σου. Μακάρι να είχα κι εγώ τη δύναμη της θέλησής σου”
Οι υπηρεσίες υγείας της Αγγλίας έχουν παρουσιάσει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, παιδιά ηλικίας 5 ετών καταναλώνουν κατά μέσο όρο, το ισοδύναμο του σωματικού βάρους τους σε ζάχαρη κάθε χρόνο – δηλαδή περίπου 5.500 κύβους ζάχαρης.

“ Είμαι αποφασισμένη τα παιδιά μου να μην μετατραπούν σε στατιστικά στοιχεία και ως εκ τούτου έχω γίνει η “αστυνομία της ζάχαρης” Παραδόξως, κάνοντας το σωστό, μοιάζω περίεργη. Μακάρι και οι δικοί μου γονείς να είχαν την ίδια ευαισθησία. Αλλά χρειάστηκε να φτάσω στα 36 μου για να αφαιρέσω τη ζάχαρη από την διατροφή μου”, θα πει η Λίλη.

56bc62801dc524be2e8b4747

Ο τρίχρονος γιός της Λίλη έχει συνειδητοποιήσει ότι η ζάχαρη του κάνει κακό και ιδιαίτερα στα δόντια του, οπότε είναι πολύ ευχαριστημένος να πίνει μόνο νερό και γάλα. Ποτέ δεν έχει φάει ένα γλυκό και αποδέχεται ότι τα άλλα παιδιά μπορούν να το κάνουν ενώ ο ίδιος όχι. Αυτό τον κάνει να φαντάζει λίγο “παράξενος” στα μάτι των συνομήλικων του

«Είναι μια διαρκής πάλη ο έλεγχος της πρόσληψης της ζάχαρης, καθώς οι παππούδες του του προσφέρουν γλυκά ή κρυφά του δίνουν μπάρες σοκολάτας. Προσφατα επισκεφθήκαμε το Εθνικό Μουσείο και το μόνο που ήταν διαθέσιμο για παιδιά στην καφετέρια ήταν παιδικός χυμός, ο οποίος αποτελούνταν από 32% ζάχαρη. Οχι δεν αγοράσαμε χυμό”

Εν τω μεταξύ το έξι μηνών αγοράκι της έχει αρχίσει, ήδη, τον απογαλακτισμό και η μητέρα έχει ήδη ξεκινήσει τον έλεγχο των προϊόντων για βρέφη στο σούπερ-μάρκετ, τα οποία περιέχουν κρυφά ζάχαρη.

“Πήρα ένα κουτί μπισκότα-μπανάνα για μωρά και πηγαίνοντας να πληρώσω στο ταμείο, συνειδητοποίησα ότι περιείχε ζάχαρη (φυσικά σάκχαρα) πάνω από τα επιτρεπτά όρια, παρά το γεγονός ότι το προϊόν είχε την ένδειξη «κατάλληλο για μετά τον απογαλακτισμό», λέει η Λίλη.

Ναι, είμαι αυστηρή, και ίσως οι γιοί μου μεγαλώνοντας να χαλαρώσουν αυτούς τους κανόνες. Αλλά για την ώρα, και για χάρη τους, θα συνεχίσω να αγωνιζομαι για την υγεία τους.

Οι συμβουλές της Λίλης προς τους γονείς για να πουν όχι στα παιδιά τους για τα γλυκά

  • Εξηγήστε το λογικά. Ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά μπορούν να καταλάβουν ότι η πολλή ζάχαρη δεν τους κάνει καλό
  • Να είστε συνεπείς. Τα παιδιά σέβονται τα όρια και το σπάσιμο των κανόνων, πολύ συχνά τους προκαλεί σύγχιση
  • Μην φοβάστε ή ντρέπεστε να πείτε όχι, ακόμη και όταν όλοι οι άλλοι γονείς λένε ναι. Κάνετε το για την υγεία των παιδιών σας, κι ας μην ταιριάζει αυτό στο σύνολο.
  • Βεβαιωθείτε από την αρχή ότι οι μπέιμπυ σίτερ, οι φίλοι και οι συγγενείς σας γνωρίζουν και σέβονται τους κανόνες σας
  • Επιτρέψτε τη ζάχαρη ως εξαίρεση, για παράδειγμα, σε ένα πάρτυ γενεθλίων ή σε ένα εστιατόριο, αλλά να καταστήσετε με σαφήνεια στο παιδί ότι αυτό αποτελεί εξαίρεση.
  • Ελέγξτε τις ετικέτες. Ακόμη και τα τρόφιμα που προωθούνται ως δήθεν υγιεινά μπορεί να περιέχουν πολλή ζάχαρη
  • Προσοχή στα φυσικά σάκχαρα. Ένα ποτήρι παιδικός χυμός, μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής με ένα πρόχειρο γεύμα που περιέχει ζάχαρη.
  • Μην σπαταλάτε χρήματα σε σνακ χωρίς ζάχαρη που απευθύνονται σε παιδιά.
  • Εξοικονομήστε χρήματα προσφέροντας στα παιδιά σας σνακ, όπως αποξηραμένα φρούτα, απλούς ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Πηγή: yolife.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*