Το αγαπημένο παιδί της μαμάς – Όταν οι γονείς δείχνουν προτιμήσεις

agapimeno paidi (Medium)

agapimeno paidi (Medium)Της Σοφία Αντύπα
Ψυχολόγου

Οι περισσότεροι γονείς προσπαθούν να μην δείχνουν προτίμηση σε κάποιο από τα παιδιά τους και η συμπεριφορά τους να είναι όσο πιο δίκαιη γίνεται. Αυτό πολλές φορές δεν επιτυγχάνεται, καθώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται και τις πιο μικρές διαφορές στη συμπεριφορά των γονιών τους. Αν έχετε αδέρφια, θα θυμόσαστε και εσείς πως νιώθατε όταν είσαστε παιδιά και οι γονείς σας για κάποιο λόγο σας αντιμετώπιζαν διαφορετικά. Είτε θετικά, είτε αρνητικά. Θα θυμόσαστε πόσο αυτό σας επηρέαζε στη διάθεσή σας, τις αντιδράσεις σας μέσα στην οικογένεια και γενικότερα στην διαμόρφωση της προσωπικότητα σας.
Για παράδειγμα, ένα παιδί που νιώθει πως χρειάζεται πάντα να υπακούει στις επιθυμίες των γονιών του, ώστε να είναι αρεστό όπως το αδερφάκι του, θα μεγαλώσει έχοντας αποκτήσει μια αντίστοιχη προσωπικότητα. Σαν ενήλικας δηλαδή, θα βάζει πάντα τις επιθυμίες των άλλων πρώτα και θα θάβει τις δικές του, ώστε να είναι πάντα αρεστός και επιθυμητός. Αυτό κατά συνέπεια οδηγεί σε θυμό, μελαγχολία, και ανικανοποίητα συναισθήματα και επιθυμίες.
Ο τρόπος που μας συμπεριφέρονται οι γονείς μας σε σχέση με τα αδέρφια μας, είναι καταλυτικός στην διαμόρφωση του χαρακτήρα μας.
Μια έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο από την ερευνήτρια- καθηγήτρια και ψυχολόγο Τζένιφερ Τζένκινς, έδειξε πως όταν οι γονείς δείχνουν προτίμηση σε κάποιο από τα παιδιά τους και διαφοροποιούν τη συμπεριφορά τους, τότε οι ψυχικές επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο τα αδέρφια των παιδιών αυτών, αλλά όλα τα μέλη μιας οικογένειας.
Παρατήρησαν, μέσα σε διάστημα 4 χρόνων, πως όταν οι γονείς φέρονται πιο θετικά και υποστηρικτικά προς το ένα τους παιδί και πιο αρνητικά και απορριπτικά σε κάποιο άλλο, τότε το παιδί που έχει δεχτεί την αρνητική τους συμπεριφορά, θα αναπτύξει περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς και θα έχει μεγάλη δυσκολία στη σχέση του με τους γονείς του, το οποίο είναι και το αναμενόμενο!
Το ερώτημα βέβαια είναι για ποιο λόγο οι γονείς, συμπεριφέρονται διαφορετικά στα παιδιά τους; Κατ’ αρχήν δεν ξεκινούν με αυτόν τον σκοπό.
Τις περισσότερες φορές αντιθέτως, προσπαθούν η συμπεριφορά τους να είναι δίκαιη και ενιαία.
Οι ερευνητές έλαβαν λοιπόν υπόψη τους το ποσοστό του άγχους που βιώνει μια μητέρα, λόγω οικονομικών δυσκολιών ή προσωπικών βιωμάτων. Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν, οι μητέρες που προέρχονται από πιο ασταθές οικογενειακό περιβάλλον, είναι πιο πιθανό να συμπεριφέρονται διαφορετικά σε κάθε παιδί τους, από τις μητέρες που προέρχονται από πιο σταθερό και προνομιούχο οικογενειακό περιβάλλον.
Αυτό σημαίνει, πως όσο αυξάνονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια μητέρα στην καθημερινότητα της (όπως η οικονομική διαχείριση, ένα διαζύγιο, η κατάθλιψη) τόσο πιο πολύ αυξάνεται το άγχος της, και συνεπώς ο τρόπος αντιμετώπισης των παιδιών της θα είναι όλο και πιο άνισος, διότι δεν θα έχει την υπομονή να χειριστεί το πιο «δύσκολο» ή απαιτητικό παιδί της!
Το αποτέλεσμα βέβαια είναι πως η μητέρα αυτή, με τις αντιδράσεις της, θα επηρεάσει τελικά όλα τα παιδιά της, καθώς όλα βιώνουν τη συμπεριφορά της. Τα παιδιά μεγαλώνοντας είναι πιθανόν να αντιδράσουν, ακόμα και αυτά που ήτανε τα «χαϊδεμένα». Διότι αντιλαμβάνονται πόσο άδικη είναι η συμπεριφορά της μητέρας τους και διαμαρτύρονται ενάντια σε αυτήν δείχνοντας τελικά ενσυναίσθηση προς το αδερφάκι τους. Σε άλλες περιπτώσεις δημιουργείται μεγάλη διαμάχη ανάμεσα στα αδέρφια (αγαπημένο και μη), με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη μεταξύ τους σχέση αλλά και σε ολόκληρη την οικογένεια.
Σε κάποιες περιπτώσεις, χρειάζεται να συμπεριφέρεστε στα παιδιά σας διαφορετικά. Εάν για παράδειγμα κάποιο παιδί είναι πιο χαρισματικό από κάποιο άλλο, ή τα πάει καλύτερα στα μαθήματα ή στα αθλήματα, οπότε αναγκαστικά πρέπει να υποστηρίξετε το παιδί που σας έχει πιο πολύ ανάγκη. Αυτό γίνεται και είναι αποδεκτό αρκεί να το επικοινωνήσετε και να το συζητήσετε με τα άλλα παιδιά σας. Είναι αναγκαίο να εξηγήσετε στα παιδιά για πιο λόγο δημιουργείται αυτή η ανισότητα, χωρίς να κρίνετε ή να υποβιβάσετε κάποιον στη διαδικασία αυτή. Τα παιδιά θα σας καταλάβουν και θα σας υποστηρίξουν αρκεί να είναι ενήμερα και να μην νιώθουν πως υπάρχει αδικία!

Πηγή: letsfamily.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*