Παραιτούμαι από γονιός!

2a

Επιμέλεια: Αγγελική Αλεξοπούλου

Για μένα, το καλύτερο πράγμα σε μια δουλειά είναι να την παρατάω. Υπήρχαν μερικές δουλειές που μου άρεσαν, όπως ένα βιντεοκλάμπ που δούλευα σαν φοιτήτρια, το οποίο δυστυχώς έχει κλείσει. Έχω περάσει όμως κι από ένα σωρό άλλες που ήταν χάλια.
Όταν ήμουν έφηβη, είχα βρει μια δουλειά που ήταν τόσο ταπεινωτική, που λέρωσα τη φόρμα εργασίας μου και την επέστρεψα, βρώμικη, σε μια σακούλα από μανάβικο. Όταν έδωσα τη σακούλα στον εργοδότη μου, του είπα «Αυτή η δουλειά είναι χάλια. Παραιτούμαι.».
Ήταν όντως απαράδεκτη δουλειά. Τώρα είμαι μητέρα. Ο κόσμος γενικά συγκρίνει το να είσαι γονέας με το να δουλεύεις. Ακούς συχνά φράσεις του τύπου «είναι η δυσκολότερη δουλειά που θα αγαπήσεις όσο δε φαντάζεσαι» και άλλα τέτοια.
Εγώ νομίζω όμως ότι το να είσαι γονιός δεν είναι απλά δύσκολο. Δεν γίνεται να πεις ότι αυτή η δουλειά είναι χάλια και παραιτείσαι. Ποτέ. Είναι ορισμένες φορές που ονειρεύομαι ότι μπορώ να παραιτηθώ. Εσείς όχι;
Τις φορές που βρίσκομαι σε πλήρη απόγνωση, ονειρεύομαι ότι θα παραιτηθώ. Φαντάζομαι ότι οδεύω προς την πόρτα του σπιτιού μου, ανοίγω και βγαίνω στο δρόμο. Κάνω ωτοστόπ και καταλήγω στην Ισπανία. Εκεί, ζω στην εξοχή και η μόνη μου έννοια είναι τα αγριολούλουδα που φυτρώνουν στον αγρό. Απόλυτη μοναξιά και ελευθερία.
Μερικές φορές έφτασα στην πραγματικότητα ως την εξώπορτα. Δεν πέρασα όμως το κατώφλι. Αντίθετα, κάθισα στα σκαλιά και έκλαψα ώσπου στέρεψαν τα δάκρυά μου.
Το να είσαι γονιός μπορεί να είναι βάρβαρο. Ατελείωτο. Και ειλικρινά προσπαθώ να είμαι καλή μάνα. Να δίνω στα παιδιά μου όλη την προσοχή και το σεβασμό που χρειάζονται. Αλλά είναι και κάποιες φορές που θέλω να τους πω να σταματήσουν, να φύγουν, να σκάσουν!

Κάποιες φορές ΘΕΛΩ να τους πω το ΑΝΤΙΘΕΤΟ από αυτό που λέω:

1a

1b

Κι αυτά τα παιχνίδια που βρίσκονται ΠΑΝΤΑ στο πάτωμα; Που καλύπτουν κάθε επιφάνεια του σπιτιού μου και δεν μαζεύονται ποτέ, παρόλο που το έχω ζητήσει άπειρες φορές;

2a

 

2b

Συνήθως βέβαια δεν βοηθούν στο μάζεμα. Αντίθετα, θα πουν «Σε μισώ!» ή «Δε μου αρέσεις!» ή ακόμα και «Φύγε».

3a

 

3b

Και φυσικά, όλοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα παιδί που δεν θέλει να πάει για ύπνο.

4a

4b

Όταν αρνούνται να πάνε τουαλέτα εκνευρίζομαι πάρα πολύ.

5a

 

5b

Κι αυτές οι αντιθέσεις με τρελαίνουν.

6a

6b

Κι αυτό γίνεται σχεδόν καθημερινά:

7a

Με αγνοεί. Και πέφτει.

7b

 

7c

Κι αφού όλα αυτά γίνονται μέσα σε μια μέρα, έρχεται ο άντρας μου στο σπίτι.

8a

 

8b

Και τότε, του δίνω ένα ακόμα αντικείμενο που έχουν βρωμίσει. Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν.

Amber Dusick Author and Illustrator

   

Άφησε ένα σχόλιο

*