Όσα δε θα σου πει ποτέ η μανούλα σου

osathenthasoupei

Tης Λουκίας Χριστοδούλου

Όπως λέει κι ο λαός «Μάνα είναι μόνο μία» κι όντως είναι. Όχι επειδή μας έφερε στη ζωή, αλλά γιατί θα είναι διπλά μας για όλη την υπόλοιπη. Πιθανότερα η πρώτη λέξη που συλλάβισες ήταν «μαμά». Όμως πέρα του ότι στα μάτια μας βλέπουμε τη μαμά μας σαν υπερηρωίδα, δεν κάτσαμε ποτέ να σκεφτούμε τι υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού της. Πράγματα που την κάνουν να τρέμει από φόβο.

Σενάρια και σκέψεις που δε θα τολμήσει να στα πει ποτέ της γιατί απλά δε θέλει να ξέρεις. Δε θα σου πει ποτέ ότι όταν σε κράτησε για πρώτη φορά έκλαψε από ευτυχία κι ότι ήσουν ό,τι πιο όμορφο μπορούμε να της τύχει. Ας είσαι μοναχοπαίδι, ας έχεις ακόμα 4 αδέλφια μεγαλύτερα ή μικρότερα, κάθε φορά είναι σαν να είναι η πρώτη. Κάθε μάνα πιστεύει ότι το παιδί της είναι το πιο όμορφο στον κόσμο. Κουβαλώντας σε μέσα της για 9 μήνες όταν τελικά σε πρωταντικρίσει καταλαβαίνει ότι έζησε ό,τι πιο όμορφο  θα μπορούσε να ζήσει ποτέ.

Δε θα σου πει ποτέ ότι φοβάται πολύ. Φοβάται με το παραμικρό που μπορεί να πάθεις. Από ένα απλό συνάχι μέχρι το να φύγεις απ’ το σπίτι για σπουδές. Η μαμά σου θέλει να είναι συνέχεια κοντά σου για να βλέπει ότι είσαι καλά. Θέλει να μπορεί σε περίπτωση που πάθεις κάτι, να είναι εκεί σε 10 λεπτά.

Δεν μπορείς να την κατηγορήσεις ότι είναι υπερπροστατευτική ή «καταπιεστική», είναι μαμά και μπορεί να είναι όπως θέλει. Έχει το δικαίωμα. Σε μεγάλωσε, σε έκανε αυτό που είσαι τώρα, σου έδωσε αρχές. Έμενε ξύπνια βράδια ατελείωτα για ‘σένα όταν εσύ ψηνόσουν στον πυρετό. Φρόντισε να μη σου λείπει τίποτα από μωρό μέχρι και τώρα.

Η μανούλα σου πάντα θα σου δίνει το τελευταίο κομμάτι απ’ το γλυκό της αν το θες. Όχι δε θα στο δώσει γιατί δε θέλει αυτή άλλο, θα στο δώσει γιατί θα σου έδινε τα πάντα.

Δε φοβάται τίποτα. Είναι μάνα! Τίποτα δεν την τρομάζει περισσότερο από τα δάκρυα στα μάτια του παιδιού της. Γι” αυτά τα δυο μάτια είναι δυνατή και ξεπερνά κάθε εμπόδιο. Μπορεί να κάνει τα πάντα.

Μάνα, η μόνη που μπορεί να είναι κολλημένη πάνω σου για ολόκληρα εικοσιτετράωρα και πάλι να μη σε χορταίνει. Να θέλει να σε βλέπει συνέχεια να γελάς και να είσαι ένα ευτυχισμένο παιδάκι, ένας έφηβος με καλούς τρόπους και το κυριότερο θέλει να σε δει να γίνεσαι ένας άνθρωπος σωστός απέναντι στις υποχρεώσεις σου και απέναντι στους άλλους.

Τώρα μπορείς να καταλάβεις ότι οι μανούλες δεν είναι απλές γυναίκες. Είναι γυναίκες με ανησυχίες για τα παιδιά τους κι αυτές οι ανησυχίες δεν έχουν ποτέ σταματημό. Όντως πιστεύουμε ότι είναι υπέρ-ηρωίδες κάνοντας τόσα πολλά μέσα στη μέρα τους και προλαβαίνοντάς τα όλα· κι όντως είναι.

Αξίζουν ένα τεράστιο μπράβο από όλους μας. Όχι μόνο γιατί μας μεγάλωσαν και μας έκαναν ανθρώπους με αρχές κι όχι μόνο γιατί απλά ήταν δίπλα μας. Το μπράβο που τους αξίζει είναι γιατί ήταν δίπλα μας σε όλα και μας είδαν να μεγαλώνουμε, να κάνουμε λάθη μικρά και μεγάλα, άλλα και πάλι ήταν στο πλάι μας και μας σήκωναν όταν πέφταμε. Και πάντα θα είναι δίπλα μας κι όσο αντέχουν και μπορούν θα μας βοηθάνε. Αυτό είναι η μάνα, το πλάσμα που σε αγαπά και σε προσέχει σαν τα μάτια της.

Πείτε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στις μανούλες σας και δώστε τους μια αγκαλιά, το αξίζουν.

Επιμέλεια Κειμένου Λουκίας Χριστοδούλου: Πωλίνα Πανέρη

Πηγή: pillowfights.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*