«Ο θηλασμός είναι εύκολος»… και άλλοι μύθοι που πιστεύουν οι νέες μαμάδες

baby cry

Επιμέλεια: Ελένη Μάνου

Ανεξάρτητα με το πως αισθάνεται κάθε γυναίκα για τα μωρά, ο πρώτος χρόνος της μητρότητας είναι υπερβολικός σε συναισθήματα και εμπειρίες. Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνει μία μητέρα δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια και όλα όσα ακούει από το περιβάλλον της και τους «γνώστες» του θέματος όταν είναι ακόμη έγκυος, θα πρέπει να τα αντιμετωπίζει με χαμόγελο και επιφυλακτικότητα.

Όπως αποδεικνύεται στην πράξη, κάθε γυναίκα μπορεί να γίνει καλή μαμά για το μωρό της και υπομονετική μέχρι να περάσει ο πρώτος, δύσκολος χρόνος. Πρώτα όμως, θα πρέπει να χαμηλώσει τις προσδοκίες, να σταματήσει να πιστεύει ότι ακούει και να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι όλα ρόδινα.

1ο ψέμα: Ο θηλασμός είναι εύκολος

Σύμβουλοι θηλασμού, η μητέρα σας και μία φίλη που θηλάζει τα δίδυμα μωρά της την ώρα που…κάνει αερόμπικ. Σας τρελαίνουν με συμβουλές και ισχυρισμούς για τη σωστή στάση του σώματος, τον τρόπο που θα τραβήξει το μωρό το γάλα για να μην πληγώσει το στήθος της μαμάς κλπ. Και εσείς συνειδητοποιείτε στην πράξη, ότι κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να σε δαγκώνουν, να πονάς, να αιμορραγείς και να υπομένεις για το καλό του μωρού σου. Πρόκειται για έναν δύσκολο αγώνα και θα πρέπει να το γνωρίζεις από την αρχή αντί να φαντάζεσαι ότι με μαγικό τρόπο θα ταΐζεις το μικρό σου και θα νιώθεις υπέροχα.

2ο ψέμα: Είμαι υπέθυνη για τις πράξεις των παιδιών μου

Τι εννοούμε με αυτό; Είσαι για την τροφή, την ένδυση, την υγιεινή των παιδιών μου και για όλα όσα δεν μπορούν να κάνουν μόνα τους. Ωστόσο, δεν είσαι υπεύθυνη για τις πράξεις τους. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, αυτή είναι μία καλή περίοδος ψυχολογικής προετοιμασίας για την εφηβεία, όταν και πάλι δεν θα μπορείς να ελέγχεις τις αντιδράσεις και τις επιλογές τους.

Τα μωρά κλαίνε δυνατά παντού, κάνουν την ανάγκη τους οπουδήποτε, αρνούνται ναι κοιμηθούν όταν είναι εκτός σπιτιού και εμφανίζουν συμπεριφορά μεθυσμένου. Δεν είναι δικό σου το λάθος και η συμπεριφορά τους δεν σε προσδιορίζει ως μαμά γι’ αυτό μην το παίρνεις κατάκαρδα. Άλλωστε θα έχεις αρκετές ευκαιρίες να νιώσεις υπεύθυνη για τα καμώματα τους τα επόμενα χρόνια…

3ο ψέμα: Πρέπει να χαίρεσαι την κάθε στιγμή

Εκείνη τη στιγμή που φοράς ρούχα τριών ημερών και κουνάς στην αγκαλιά το μωρό σου μέσα στο μανάβικο, μία ηλικιωμένη γυναίκα σε κοιτά περιχαρής και σου λέει: «Να τη χαίρεσαι αυτή τη στιγμή γιατί θα περάσει πολύ γρήγορα». Εσύ τότε σκέφτεσαι πότε θα έρθει επιτέλους η στιγμή να κοιμηθείς ήσυχη.

Ε όχι! Δεν μπορείς να χαίρεσαι την κάθε στιγμή και όσο πιο σύντομα το συνειδητοποιήσεις αυτό τόσο πιο εύκολο θα είναι να απολαύσεις τις πραγματικές ωραίες στιγμές και να αντιμετωπίσεις με χιούμορ τις δυσκολίες και την ταλαιπωρία.

4ο ψέμα: Μπορώ να τα κάνω όλα

Όχι δεν μπορείς και δεν πρέπει. Για ποιο λόγο θες να το κάνεις αυτό; Αγαπάς το περιβάλλον αλλά δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείς υφασμάτινες πάνες για να μην καταναλώνεις χαρτί. Ούτε να επηρεάζεσαι από τις εικόνες στο Pinterest και στo Instagram με τις ωραίες χειροποίητες παιδικές τροφές που θυμίζουν μαμά της δεκαετίας του ’50. Μην κάνεις συγκρίσεις. Διάλεψε ότι είναι στα μέτρα σου και στις δυνατότητες σου και ακολούθησε το χωρίς τύψεις.

5ο ψέμα: Πρέπει να συμμετέχω σε μία ομάδα μαμάδων

Η ιδέα των ομάδων με μαμάδες μου προκαλεί ανατριχίλα. Αν θέλεις να έχεις επαφές με άλλες μαμάδες και δεν υπάρχουν κάποιες φίλες στη ίδια φάση με εσένα μπορείς να σκεφτείς το ενδεχόμενο. Από την άλλη πλευρά, δεν είσαι υποχρεωμένη να το κάνεις. Το μωρό σου δεν θα θυμάται ότι ήσασταν σε έναν κύκλο στην πισίνα με άλλες μαμάδες και βρέφη και συζητούσατε. Ωστόσο, νιώθεις την ανάγκη να βρεις  ένα στήριγμα. Μπορεί να είναι φίλοι με παιδάκια ή, ακόμη καλύτερα, μπορείς να αφήσεις το μωρό στο σπίτι και να βγεις έξω με τις ελεύθερες φίλες σου!

6ο ψέμα: Δεν θα κάνω άλλο παιδί

Αυτή μπορεί να είναι η σκέψη σου στο τέταρτο μήνα αϋπνίας και κούρασης. Ωστόσο, πάρε μία βαθιά ανάσα και συνέχισε με θάρρος. Θα έρθει σύντομα η στιγμή που θα ξυπνήσεις σε ένα σπίτι με κανονικούς ανθρώπους, έστω και μικρούς, και όχι βρέφη και τότε θα συνειδητοποιήσεις ότι τα κατάφερες.

Τι γίνετε με τα νήπια; Αυτό είναι μία άλλη, μεγάλη ιστορία….

Abbie Ginther

   

Άφησε ένα σχόλιο

*