Νίνα η Λεμονίτα

ΝΙΝΑ Η ΛΕΜΟΝΙΤΑ, της Συγγραφέως – Στρατιωτικού, Άννας Κορτέση από τις εκδόσεις «ΦΥΛΑΤΟΣ» και σε εικονογράφηση του Ναπολέοντος Μουλά, είναι ο τίτλος του νέου παιδικού βιβλίου που διαβάσαμε στην Παραμυθοχώρα.

Πρόκειται για μια υπέροχη και τρυφερή ιστορία που με τρόπο ευρηματικό μεταδίδει το θετικό μήνυμα της γονικής αγάπης και στοργής.

Η Νίνα η Λεμονίτα από καιρό σκέφτεται να ταξιδέψει και να γνωρίσει όλα αυτά που συμβαίνουν μακριά από το ξύλινο σπιτάκι που ζει με τους δικούς της. Ο ενθουσιασμός όμως για τη γνωριμία με το άγνωστο δεν θα κρατήσει για πολύ. Τα συναισθήματα θα πάρουν το καθένα την σειρά τους.. Άραγε στο ταξίδι τούτο θα ανακαλύψει η Νίνα το σημείο εκείνο που κρύβεται όλου του κόσμου η ευτυχία;;

Μήπως δεν θα έπρεπε καν να μπει σε όλη αυτή την δοκιμασία για να το ανακαλύψει;;

Οι απαντήσεις κρύβονται μέσα στις σελίδες αυτού του υπέροχου παραμυθιού.

Θα μου επιτρέψετε φίλοι μου αναγνώστες να σταθώ λίγο στο συγγραφικό έργο της Άννας Κορτέση μιας και είναι από τους συγγραφείς εκείνους που έχουν αφιερώσει τον εαυτό τους στην προσφορά, την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό. Μια από τις δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς είναι και αυτό το συγγραφικό δημιούργημα που αποδίδει όλα του τα έσοδα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Τιμή και χαρά για την στήλη μας να φιλοξένει συγγραφείς με αυτό το ανθρώπινο μεγαλείο.

 

Info: facebook.com/ninalemonita facebook.com/Αννα-Κορτέση

 


Η συνέντευξη

 

Αλήθεια, ποιο είναι το παραμύθι εκείνο το οποίο κουβαλάς μαζί σου από την παιδική σου ηλικία;

Η σταχτοπούτα. Ένα απλοϊκό παραμύθι που αν δες μπεις βαθιά μέσα του και δεν εισπράξεις τα νοήματα του είναι σαν να μην το διάβασες. Μας δίνει το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του ότι ο καλός χαρακτήρας, η υπομονή και η ελπίδα τελικά στην ζωή ανταμείβεται.

Θα μας αποκαλύψεις ποιο είναι το παιδικό βιβλίο που σε ταξίδεψε πρόσφατα;

Η Νίνα η λεμονίτα. Ζητώ συγγνώμη αν αυτό ακούγεται εγωιστικό αλλά αυτό που με έκανε να ταξιδέψω δεν ήταν τόσο η ίδια η ιστορία και η δυνατότητα για διαδραστικό παιχνίδι με παιδιά που δίνει, αλλά το γεγονός ότι από αυτό το παραμύθι θα υπάρχει και μια μεγάλη πραγματικότητα. Κάποια παιδιά ορφανά, τα παιδιά του ορφανοτροφείου Κρίκκειο στο οποίο χαρίστηκε, τα όποια μέσα από αυτό το παραμύθι εκτός από την όποια χαρά πάρουν από το ίδιο, πιθανόν να πάρουν ένα παιχνίδι, ένα ρούχο η μια σοκολάτα παραπάνω, πράγματα πολύ σημαντικά για όλα τα παιδιά και ειδικά για ορφανά παιδιά τα οποία δεν έχουν την καθημερινή στοργή της οικογένειας. Αυτό που με κάνει να <ταξιδεύω> λοιπόν είναι η σκέψη ότι ένα χαμόγελο θα χαραχτεί σε κάποια παιδικά προσωπάκια και για αυτό θα είμαι υπεύθυνη εγώ.

Τι σημαίνει για σένα παιδικό βιβλίο;

Τα πάντα για ένα παιδί. Διασκέδαση, γνώση και αν γίνεται σωστή επιλογή παιδικών βιβλίων από την νηπιακή ηλικία που τα παιδιά δεν διαβάζουν έως την προεφηβική θα διαμορφώσουμε χαρακτήρες ηθικούς, έντιμους και υπεύθυνους σε μια κοινωνία που παραπαίει.

Τι σε έκανε να ακολουθήσεις το συγγραφικό μονοπάτι και συγκεκριμένα το παιδικό βιβλίο;

Έχω ένα γιο 4 ετών, πολλές φορές για να του περάσω μηνύματα από αυτά που αγαπώ όπως ο εθελοντισμός, έφτιαχνα δίκες μου ιστορίες και του τις έλεγα σαν παραμύθι . Έβλεπα ότι ο γιος μου όπως όλα τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία ρουφούσε σαν σφουγγάρι αυτά που του έλεγα, μου έκανε ερωτήσεις που δεν τις περίμενα από ένα παιδί αυτής της ηλικίας και από τις απαντήσεις που έπαιρνε διαμόρφωνε και διαμορφώνει καθημερινά έναν χαρακτήρα. Όταν είδα ότι σαν τακτική έχει αποτέλεσμα σκέφτηκα γιατί να το χαρίσω μόνο στο δικό μου το παιδί και όχι σε όλα τα παιδιά και συγχρόνως να το συνδυάσω με ένα αναπόσπαστο κομμάτι μου τον εθελοντισμό.

Αν σου χάριζαν ένα μαγικό ραβδί τι θα ήθελες να αλλάξεις;

Τι θα ήθελα να αλλάξω; Κοιτάξτε γύρω σας σε τι κοινωνία ζούμε. Εγωισμός, συμφέροντα, αδιαφορία για τον συνάνθρωπο και σκληρότητα που τρομάζει. Αυτήν την κοινωνία λοιπόν θα ήθελα να αλλάξω, να ακουμπήσω το μαγικό ραβδί μου στις καρδιές όλων και να την κάνω πιο φιλική, πιο ζεστή, πιο ανθρώπινη.

Αν ήσουν επιβάτης μιας χρονόσφαιρας σε ποια εποχή θα ήθελες να ταξιδέψεις και γιατί;

Δεν θα γυρίσω πολύ πίσω στον χρόνο. Θα ήθελα να γυρίσω στα παιδικά μου χρόνια και λίγο πριν όπως μου τα περιγράφουν οι γονείς μου και οι μεγαλύτεροι. Τότε που σαν παιδιά παίζαμε ελεύθερα και ευτυχισμένα με περισσότερες γρατζουνιές στα πόδια και λιγότερες στην ψυχή, τότε που σαν έφηβοι ερωτευόμασταν ανθρώπους μέσα στο πολυφορεμένο τζίν τους και όχι αντικείμενα, τότε που δεν μας κυνηγούσαν οι έμποροι ναρκωτικών αλλά ο πατέρας μας που αργούσαμε να γυρίσουμε σπίτι από τις αλάνες. Τότε που τα σπίτια ήταν ανοιχτά, τότε που οι γονείς μας γελούσαν και ο σεβασμός και η συμπαράσταση ήταν αμοιβαία συναισθήματα για όλους.

Ποιος ο αγαπημένος σου ήρωας και ποια η αγαπημένη σου ηρωίδα των παραμυθιών;

Θα σας φανεί περίεργο. Ο αγαπημένος μου ήρωας είναι από το κλασικό παραμύθι η πεντάμορφη και το τέρας. Το τέρας λοιπόν γιατί θα μεταμορφωνόταν μόνο αν έβρισκε την πραγματική αγάπη. Σκεφτείτε λοιπόν αν σκορπούσαμε απλόχερα αγάπη γύρω μας και αν κοιτούσαμε βαθύτερα πόσους θα μπορούσαμε να μεταμορφώσουμε, όσο για την ηρωίδα την προανέφερα στην πρώτη ερώτηση. Η σταχτοπούτα. Αν παρατηρήσετε καλύτερα θα δείτε ότι και στους δυο ήρωες κρύβεται περίπου το ίδιο ηθικό δίδαγμα.


Παναγιώτης Δημητρόπουλος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος γεννήθηκε την 1η Ιουνίου 1976, στα Χανιά.
Είναι παντρεμένος με την Κυριακή Σεραφειμίδου, Διοικητική υπαλληλο της ΕΡΤ και έχουν ενα κοριτσάκι, την Καλλιόπη, δέκα ετών.
Τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια τα έζησε στην Αμαλιάδα.
Το 1997 επιτυγχάνει σε Πανελλαδικό Δια­γωνισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και κατάσσεται με τον βαθμό του Λοχία στον Ελληνικό Στρατό όπου υπηρετεί μέχρι και σήμερα και φέρει τον βαθμό του Αρχιλοχία (ΠΖ). Έχει λάβει μέρος σε ειρηνευτικές αποστολές στο ΚΟΣΟΒΟ και εχει τιμηθεί με εύφημο μνεία από το ΝΑΤΟ το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΣ για την προσφορά του αυτήν.
Από το 2010 έχει εισαχθεί στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Πολιτισμού και βρίσκεται στο 3ο έτος της φοίτησής του.
Είναι Γεν. Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντοπούλων Κεραμειών.
Το 2014 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Χανίων.
Πλούσια η δράση του στα κινήματα Γονέων σε Χανιά και Παλλήνη Αττικής.

Άλλα συγγραφικά του έργα:
1. Το χρυσαφένιο κουκούτσι, εκδόσεις Περίπλους, 2014
2. Η Μαγεμένη ευχή, εκδόσεις Anima, 2015
3. Ο Μπαμπάς μου.. Ο ήρωας μου, ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ, 2016
4. Τρεις νύχτες.. Ένα Θαύμα. Σαϊτης, 2016
5. Το Μυστικό της Γαλέρας, Αρτέον, 2016

   

Άφησε ένα σχόλιο

*