ΕΛΠΙΝΙΚΗ. Φωνές και Ψίθυροι στο Μουσείο της Ακρόπολης

Του Παναγιώτη Δημητρόπουλου

Πέμπτη απόγευμα και στα χέρια μου καταφτάνει ένας φάκελος που τον περίμενα πως και πως .. Ο φάκελος αυτός έκρυβε μέσα του κάτι το οποίο ήθελα να το διαβάσω από καιρό, κάτι το οποίο ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας.. Με όλους τους φίλους και επισκέπτες της Παραμυθοχώρας.!!

Το παιδικό βιβλίο με τίτλο «ΕΛΠΙΝΙΚΗ» είναι πλέον στα χέρια μου, χάρη στον καλό φίλο και συγγραφέα, Ζήση Παπαϊωάννου.

Το ταξίδι αγκαλιά με ένα βιβλίο τώρα ξεκινά και εγώ βυθίζομαι όλο και πιο πολύ στις σελίδες του.. Ξάφνου νοιώθω ένα άγγιγμα και ένα νεύμα από την ηρωίδα της ιστορίας μας, της μικρής Ελπινίκης να με καλεί κοντά της για να περπατήσουμε από κοινού στο Μουσείο της Ακρόπολης, και να αισθανθώ μαζί της όλα εκείνα τα συναισθήματα που της προκάλεσε αυτή η πρώτη της επίσκεψη. Συναισθήματα με πολλές εναλλαγές αφού ο θαυμασμός και το δέος δίνουν την σκυτάλη στην οργή και στην θλίψη όταν της γίνεται γνωστό ποια ήταν η «τύχη» των ιερών ευρημάτων της Ζωφόρου του Παρθενώνα και των Καρυάτιδων. Σαν έμαθε δηλαδή πόσα ήταν τα πραγματικά μέτρα της Ζωφόρου αλλά και για το που βρίσκονται τα υπόλοιπα. Όπως επίσης και για το πώς Καρυάτιδες δεν ήταν πέντε αλλά έξι. Πέντε αδερφές που πάντα θα αναζητούν την μια και η μια τις άλλες πέντε.. Πάντα θα προσμένουμε όλοι μας την στιγμή εκείνη οπού η 6η Καρυάτιδα θα επιστρέψει από το Μουσείο του Λονδίνου οπού άδικα κρατείται.. Με την ΕΛΠΙΝΙΚΗ δεν θα χαθούμε δώσαμε όρκους πίστης και αφοσίωσης στην διεκδίκηση για το δίκαιο του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και της ΕΛΠΙΔΑΣ.. Τον ίδιο όρκο θα δώσετε και όλοι εσείς οι αναγνώστες σαν ταξιδέψετε από κοινού με την ΕΛΠΙΝΙΚΗ μια μέρα στο ΜΟΥΣΕΙΟ της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ.


Η συνέντευξη

1. ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΟΥΒΑΛΑΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΟΥ ΗΛΙΚΙΑ;

Χωρίς δεύτερη σκέψη του Άντερσεν.Σε μια παλιά του έκδοση όπου ακόμη και τωρα τον ξαναδιαβάζω με αυτή την παιδικότητα όπως τότε..Ο ήχος της σελίδας..η μυρωδιά του βιβλίου και αυτό το κιτρινωπό χρώμα της σελίδας που με ξετρελαίνει.

2. ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΕ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙΣ;

Το δέκατο έβδομο κιβώτιο του Διονύση Λεϊμονή εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ..

Ένα βιβλίο με τεράστια πλοκή και δράση πάνω στον Πολιτισμό μας.

3. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ;

Είναι ταξίδι όλων των κειμένων που είναι σε θέση να συμβάλλουν στη ψυχαγωγία των παιδιών και στην πνευματική τους καλλιέργεια. Είναι υπέροχο συναίσθημα να διδάσκεις σε παιδιά είτε βιωματικά είτε και μέσω βιβλίου.

4. ΤΙ ΣΕ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ;

Πάντα έγραφα ως ηθοποιός..Τη συγγραφική μου πορεία την ξεκίνησα γράφοντας Παιδική Λογοτεχνία..Ήταν μια ανάγκη που έκρυβα καιρό μέσα μου, να μιλήσω για τον Πολιτισμό και να παντρέψω την θεατρική αγωγή και την Συγγραφή συννάμα. Διδάσκοντας σε Ακαδημίες ανακάλυψα πως υπάρχει έλλειψη γνώσεων πάνω στον δικό μου κλάδο της Υποκριτικής της Αρχαίας Τραγωδίας γενικά του Πολιτισμού μας..

5. ΑΝ ΕΙΧΕΣ ΕΝΑ ΜΑΓΙΚΟ ΡΑΒΔΙ ΤΙ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ;

Δεν θα ήθελα να αλλάξω κάτι..έστω να έχουμε μεταξύ μας ειλικρίνια ήθος και να κρατήσουμε τις αξίες μας ως Έλληνες..

6. ΑΝ ΣΟΥ ΧΑΡΙΖΑΝ ΜΙΑ ΧΡΟΝΟΣΦΑΙΡΑ ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΠΟΧΗ ΘΑ ΕΠΕΛΕΓΕΣ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;

Πολλές εποχές παρουσιάζουν ενδιαφέρον για μένα. Μου φαίνονται συναρπαστικές, εντυπωσιακές και σίγουρα μοναδικές!

Φαντάζομαι ωραία εποχή είναι αυτή του χρυσού αιώνα του Περικλή τότε που η Αθήνα σημείωνε την μεγαλύτερη ακμή της στην Ιστορία. Τότε που ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης έφτιαχναν το αιώνιο σύμβολο της Δημοκρατίας, τον Παρθενώνα. Και να είχα την δυνατότητα να περπατούσα στην Αρχαία αγορά. Φαντάζομαι μοναδικό.

ΕΛΠΙΝΙΚΗ. Φωνές και Ψίθυροι στο Μουσείο της Ακρόπολης, Συγγραφέας : Ζήσης Παπαϊωάννου, Εκδόσεις : ΟΣΤΡΙΑ


Ζήσης Παπαϊωάννου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

ΗΘΟΠΟΙΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ Παιδικής Λογοτεχνίας – Καθηγητής Θεάτρου

Τακτικό Μέλος στο Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

ΣΠΟΥΔΕΣ

2004-2007: Απόφοιτος της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κούν.(ΔΙΠΛΩΜΑ του Υπουργείο Πολιτισμού) ΗΘΟΠΟΙΟΣ-ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ

2004-2005: Θεατρικό Παιχνίδι,δραματοποίηση λογοτεχνικών κειμένων,αυτοσχεδιασμός,το θέατρο στην εκπαίδευση,το θέατρο ενάντια στη Βία και την Εξάρτηση (Γιούλη Ζήκου)

2007: Πρακτική κινηματογράφου του Χολιγουντιανού σκηνοθέτη Jeremiah Comey.

2013: Απόφοιτος της Σχολής Μαριονέτας, Κατασκευής και Εμψύχωσης Κούκλας -Μαιρηβή.

2015 Πιστοποίηση σεμιναρίου -Μετεκπαιδευτικό Συνέδριο σε συνεργασία ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) με θέμα τις Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Προσχολική Αγωγή

2016 Σεμινάριο Bεβαίωση παρακολούθησης Καθηγητών «Το Πρότυπο Εργοθεραπευτήριο παιδιού «ανάπτυξις»σε θέματα ειδικής αγωγής, η εικόνα των παιδιών με Διάσπαση Προσοχής, πώς γίνεται η Διάγνωση, η Συνοσηρότητα της διαταραχής, πως επηρεάζει η διαταραχή την ανάγνωση και τη γραφή και γενικά το μαθησιακό προφίλ των παιδιών.

2016 Πιστοποιητικό Digital Marketing (ΕΛΛΑΔΑ)

2016 Πιστοποιητικό Marketing Fundamentals in Tourism(ΕΛΛΑΔΑ)

 

ΞΕΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

 

2013 – 14: Εισηγητής Διαλέξεων – Καθηγητής στα Ανοικτα Λαικά Πανεπιστήμια της Ακαδημιας των Πολιτών με θεμα Βιωματικό και Σωματικό Θέατρο μέσω θεατρικού παιχνιδιού και η εμψύχωση χαρακτήρων .

2015: Διδάσκει στη Σχολή Θεάτρου Κέντρο Τέχνης

2015-16: CERTIFICATE University of Penn (Pennsylvania) Ancient Philosophy : Aristotle and His Successors Αρχαία Φιλοσοφία: Ο Αριστοτέλης και οι διάδοχοί του(ΗΠΑ)

2015-16: CERTIFICATE University of Penn (Pennsylvania) Ancient Philosophy : Plato & His Predecessors Αρχαία Φιλοσοφία: Πλάτωνας και οι προκάτοχοί του(ΗΠΑ)

2016: MOMA Certificate Modern Art & Ideas Mοντέρνα Τέχνη & Ιδέες NY 2016 MOMA Certificate Art and Inguiry:Museum Teaching Strategiew For Your Classroom Σχολή Modern Art & Ideas – Certificate Τέχνη και Εξεταστική: Μουσείο στρατηγικές διδασκαλίας για την τάξη σας (New York-ΗΠΑ)

2016: Recovering the Humankind’s Past and Saving the Universal Heritage Ανακτώντας το παρελθόν της ανθρωπότητας και αποθήκευση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς (ITAΛΙΑ)

2016: Introduction to Philosophy The University of Edinburgh Εισαγωγή στη Φιλοσοφία Το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου

2016: Συγγραφικό έργο: Σειρά Παιδικής Λογοτεχνίας 2016 Ελπινίκη <<Φωνές και Ψίθυροι στο Μουσείο της Ακρόπολης >>και ασκήσεις Πολιτισμού Εκδόσεις Όστρια

 


Παναγιώτης Δημητρόπουλος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος γεννήθηκε την 1η Ιουνίου 1976, στα Χανιά.
Είναι παντρεμένος με την Κυριακή Σεραφειμίδου, Διοικητική υπαλληλο της ΕΡΤ και έχουν ενα κοριτσάκι, την Καλλιόπη, δέκα ετών.
Τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια τα έζησε στην Αμαλιάδα.
Το 1997 επιτυγχάνει σε Πανελλαδικό Δια­γωνισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και κατάσσεται με τον βαθμό του Λοχία στον Ελληνικό Στρατό όπου υπηρετεί μέχρι και σήμερα και φέρει τον βαθμό του Αρχιλοχία (ΠΖ). Έχει λάβει μέρος σε ειρηνευτικές αποστολές στο ΚΟΣΟΒΟ και εχει τιμηθεί με εύφημο μνεία από το ΝΑΤΟ το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΣ για την προσφορά του αυτήν.
Από το 2010 έχει εισαχθεί στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Πολιτισμού και βρίσκεται στο 3ο έτος της φοίτησής του.
Είναι Γεν. Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντοπούλων Κεραμειών.
Το 2014 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Χανίων.
Πλούσια η δράση του στα κινήματα Γονέων σε Χανιά και Παλλήνη Αττικής.

Άλλα συγγραφικά του έργα:
1. Το χρυσαφένιο κουκούτσι, εκδόσεις Περίπλους, 2014
2. Η Μαγεμένη ευχή, εκδόσεις Anima, 2015
3. Ο Μπαμπάς μου.. Ο ήρωας μου, ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ, 2016
4. Τρεις νύχτες.. Ένα Θαύμα. Σαϊτης, 2016
5. Το Μυστικό της Γαλέρας, Αρτέον, 2016

   

Άφησε ένα σχόλιο

*