Ένα σπίτι για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες από τη ΜΕΤΑδραση

asynodeyta

Πολλές οικογένειες ενδιαφέρονται να τα φιλοξενήσουν προσωρινά

Τα δύο πρώτα παιδιά, από τις εκατοντάδες που φτάνουν στη χώρα μας ασυνόδευτα, βρήκαν μια οικογενειακή αγκαλιά, μέσω της πρωτοπόρου για τα ελληνικά δεδομένα δράσης «Ένα Σπίτι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» που υλοποιείται από την μη κυβερνητική οργάνωση ΜΕΤΑδραση.
Ένα 12χρονο κορίτσι που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη πατρίδα του στην Αφρική και έφτασε μόνο του στην Ελλάδα, βρήκε εδώ και λίγες ημέρες ένα ζεστό σπιτικό. Άλλο ένα ασυνόδευτο κορίτσι από το Αφγανιστάν φιλοξενείται από οικογένεια ομοεθνών του, μέχρι να επανενωθεί με συγγενείς του στον Καναδά. Τα δύο κορίτσια, αλλά και οι οικογένειες που τους άνοιξαν την αγκαλιά τους, αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό την αλλαγή αυτή στη ζωή τους.
Μετά από ανταλλαγή τεχνογνωσίας με οργανώσεις και οργανισμούς στην Ολλανδία, την Ιταλία, το Βέλγιο και τη Γαλλία, που διαθέτουν μακρόχρονη εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο, η ΜΕΤΑδραση προχώρησε στην δημιουργία μητρώου ενδιαφερόμενων οικογενειών που μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά μικρά, ασυνόδευτα παιδιά.
Οι οικογένειες, κατά προτεραιότητα μιλούν την ίδια γλώσσα με τα παιδιά, προέρχονται από το ίδιο πολιτισμικό περιβάλλον και αναλαμβάνουν να τους προσφέρουν οικογενειακή ζεστασιά και φροντίδα, για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για να επανενωθούν με συγγενείς τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μητρώο της ΜΕΤΑδρασης έχουν ήδη ενταχθεί περισσότερες από 15 οικογένειες, ενώ πολλές ακόμα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες συγκέντρωσης δικαιολογητικών. Η πρακτική αυτή ακολουθείται εδώ και δεκαετίες σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει πλέον αποδειχθεί ότι η διαμονή των παιδιών σε οικογένειες αποτελεί την καλύτερη επιλογή για το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.
«Το ζεστό οικογενειακό περιβάλλον επιδρά ευεργετικά στον ψυχισμό των ασυνόδευτων παιδιών και μπορεί να βοηθήσει πολύ στην προσαρμογή τους στη νέα πραγματικότητα» αναφέρει η κυρία Βιργινία Ξυθάλη, ψυχολόγος και υπεύθυνη έργου. «Ας μην ξεχνάμε ότι πολλά από τα παιδιά έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες στις χώρες καταγωγής τους, καθώς και κατά τη διάρκεια του επικίνδυνου ταξιδιού τους προς την Ευρώπη. Είναι σημαντικό να τους προσφέρουμε τις κατάλληλες συνθήκες που θα τα βοηθήσουν να βρουν ψυχική γαλήνη και να αισθανθούν ξανά παιδιά».
«Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά, αλλά και τεράστια ευθύνη», λέει με τη σειρά της η κυρία Κυριακή Κουρτίδη, κοινωνική λειτουργός και μέλος της ομάδας έργου. «Η έννοια μας πάντα είναι να «ταιριάξουμε» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο παιδιά με οικογένειες, λαμβάνοντας υπόψη από τη μια τις ανάγκες και την προσωπικότητα του κάθε παιδιού ξεχωριστά και από την άλλη τις δυνατότητες και το προφίλ των οικογενειών που έχουν ενταχθεί στο μητρώο. Η διαδικασία τοποθέτησης ασυνόδευτων παιδιών για φιλοξενία σε οικογένειες γίνεται σε συνεργασία με την Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών και τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες».
Παράλληλα, στο πλαίσιο της δράσης, από τον Ιούνιο του 2015, τρεις έμπειροι δικηγόροι στη Χίο, τη Σάμο και τη Λέσβο παρέχουν ενημέρωση και νομική στήριξη σε ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν στη χώρα και έχουν βοηθήσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 650 παιδιά. Επίσης προβλέπεται η οργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων για την ευρύτερη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και του ευρύ κοινού για την αναγκαιότητα προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων που φτάνουν στην χώρα μας.
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Πηγή: tovima.gr
   

Άφησε ένα σχόλιο

*