Γιατί οι Δανοί αφήνουν τα καρότσια με τα μωρά στα πεζοδρόμια;

gp-parenting3_wide-f35ebf4027069a823aa635d8e69d2814cb9f1e49

Της Ελένης Μάνου

Έχεις μικρά παιδιά και θέλεις να χαλαρώσεις πίνοντας μίας μπυρίτσα με τη σύζυγο σου ή τους φίλους σου; Είτε θα πρέπει να βρεις εγκαίρως μία νταντά για να προσέχει το μωρό σου, είτε θα προσπαθείς να φας το γεύμα σου και να συζητήσεις με την παρέα σου έχοντας το μικρό σου αγκαλιά. Υπάρχει βέβαια και ένα τρίτος τρόπος: Αυτός που ακολουθούν οι γονείς στη Δανία!

Περπατώντας στην Κοπεγχάγη, οποιαδήποτε ημέρα, θα συναντήσεις στο δρόμο σου δεκάδες παιδικά καροτσάκια «παρακαρισμένα» στα πεζοδρόμια. Ορισμένα από αυτά είναι άδεια, αλλά αυτά που είναι προσεκτικά σκεπασμένα σχεδόν πάντα έχουν μέσα ένα μωρό που κοιμάται.

karotsakia babyads

Βέβαια, το να αφήνεις το μωρό σου για ύπνο σε …πολικές θερμοκρασίες δεν είναι φαινόμενο μόνο της Δανίας. Οι Νορβηγοί είναι πεπεισμένοι ότι το κρύο κάνει καλό στη υγεία- και πιθανόν το έχουν εφαρμόσει πρώτοι-. Το να αφήνεις το καροτσάκι με το παιδί σου στο πεζοδρόμιο είναι δείγμα μίας λιγότερο αγχωμένης κοινωνίας. Οι απαγωγές στη Δανία είναι σπάνιες, μόλις τρεις έχουν σημειωθεί τα τελευταία 30 χρόνια και οι δύο από αυτές ήταν από λάθος.

Οι περισσότεροι Δανοί έχουν εξοπλίσει τα κατοτσάκια τους με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας προκειμένου να παρακολουθούν το μωρό, ενώ πάντα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, δίπλα σε παράθυρο για να έχουν οπτική επαφή. Παράλληλα, έχει γίνει πλέον συνείδηση στους κατοίκους της χώρας να προσέχουν ο ένας το μωρό του άλλου.

Ωστόσο, μέχρι να αποκτήσουν και οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ πιο «σκανδιναβικές» συνήθειες, καλύτερα να μην επιχειρήσετε να αφήσετε το καροτσάκι με το παιδί σας στο πεζοδρόμιο.

   

Άφησε ένα σχόλιο

*