Γιατί η άδεια μητρότητας δεν είναι διακοπές

adeiamitrotitas

Επιμέλεια: Αγγελική Αλεξοπούλου

Δεν είμαι άνθρωπος που ικανοποιείται δύσκολα. Στις διακοπές μου δεν αναζητώ πολυτελή καταλύματα με σπα, ούτε μου αρέσουν τα ακριβά εστιατόρια. Όμως, όταν μου παρομοιάζουν την άδεια μητρότητας με διακοπές, εκνευρίζομαι τόσο που δύσκολα κρατιέμαι να μην ξεσπάσω πάνω τους!

Όταν έχεις περάσει τόσους μήνες με έναν ολόκληρο άνθρωπο να μεγαλώνει μέσα σου, ο οποίος βγαίνει προς τα έξω με αγένεια και αρχίζει να κλαίει γοερά για τρεις μήνες, ο κόσμος οφείλει να μη σε προσβάλει , λέγοντάς σου ότι οι μήνες που πρέπει να κρατήσεις ζωντανό αυτό το νεογέννητο που κλαίει, ξανά χρησιμοποιώντας το σώμα σου, είναι διακοπές.
Ας γίνω πιο αναλυτική:

1. Ο ύπνος
Διακοπές: Ξυπνάς φυσιολογικά, θαυμάζεις τον ήλιο που λάμπει στον ουρανό και χαμογελάς νυσταγμένα στον σύντροφό σου. Περνάς το υπόλοιπο πρωινό σου ψάχνοντας τι θα κάνεις για να μη βαριέσαι.
ΟΧΙ διακοπές: Ξυπνάς, στην καλύτερη περίπτωση, κάθε τρεις ώρες να ταΐσεις ένα μωρό που σου ρουφάει ανελέητα το στήθος. Βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέπτη σε άθλια κατάσταση και σκέφτεσαι ότι αν δεν κοιμηθείς λίγο θα πεθάνεις σύντομα!

2. Το στήθος
Διακοπές: Το στήθος σου είναι…χαρούμενο στις διακοπές. Ένα τμήμα του βλέπει ίσως το φως του ήλιου όσο κάνεις ηλιοθεραπεία επάνω στην ζεστή άμμο, καθώς το αεράκι σου χαϊδεύει τα μαλλιά.
ΟΧΙ διακοπές: Το στήθος σου είναι πολύ, πολύ στενοχωρημένο κατά την άδεια μητρότητας, είτε αποφασίσεις να θηλάσεις είτε όχι. Είναι πρησμένο, ραγισμένο, τεράστιο και πονάει. Και πονάει!

3. Ποτά
Διακοπές: Πίνεις ό,τι θέλεις, όποτε θέλεις.
ΟΧΙ διακοπές: Τόνοι νερό κάθε μέρα, ώστε να μπορείς να παράγεις αρκετό γάλα για το μωρό. Έχεις φτάσει στο σημείο να μην θες να ξαναδείς νερό μπροστά σου.

4. Η παρέα
Διακοπές: Ο αγαπημένος σου σύντροφος ή φίλοι που χαίρονται εξίσου να βρίσκονται σε εκείνο το μέρος.
ΟΧΙ διακοπές: Ένα μικροσκοπικό μωρό που ακόμα δεν έχει καταλάβει τι του συμβαίνει.

5. Το σκηνικό
Διακοπές: Περπατάς γύρω λέγοντας «Δεν το πιστεύω ότι είμαι εδώ!»
ΟΧΙ διακοπές: Και σε αυτή την περίπτωση περπατάς γύρω λέγοντας «Δεν το πιστεύω ότι είμαι εδώ!». Αλλά πιθανώς κλαις, γιατί το «εδώ» είναι η κρεβατοκάμαρά σου, την οποία δεν έχεις αφήσει όλη μέρα και πεινάς και κρυώνεις και το μωρό ξύπνησε πάλι.

6. Οι λειτουργίες του σώματος
Διακοπές: Ασχολείσαι μόνο με τις δικές σου.
ΟΧΙ διακοπές: Ασχολείσαι κι εδώ με τις δικές σου, όμως ο εαυτός σου σου μοιάζει με κάποιον που δεν έχεις ξαναδεί. Επίσης, ασχολείσαι με το σώμα του μωρού, το οποίο δεν ξέρει πώς να φάει, να πέψει το φαγητό ή να κάνει κακά του το φαγητό χωρίς να το κάνει να φανεί σαν ένα τρομερό γεγονός.

7. Τα συναισθήματα
Διακοπές: Είσαι πολύ χαρούμενη και ίσως να δακρύσεις όταν φεύγεις.
ΟΧΙ διακοπές: Είναι αρκετά πιθανό να κλαις για τρεις ώρες ασταμάτητα όσο καθαρίζεις το σπίτι σε έξαλλη κατάσταση, ενώ ο σύντροφός σου σε κοιτάζει ανήμπορος, καθώς αναρωτιέται αν είσαι καλά και όχι, δεν είσαι καλά και τίποτα δεν πάει καλά και μπορεί να μην ξαναπάει ποτέ καλά.

8. Το φαγητό
Διακοπές: Καταπληκτικό φαγητό, που συνοδεύεται από καταπληκτικά ποτά.
ΟΧΙ διακοπές: Ούτε που ξέρεις κατά πού πέφτει η κουζίνα. Και φοβάσαι να φας φυσιολογικά πράγματα, όπως μπρόκολο ή σοκολάτα, επειδή το μωρό δεν τα έχει φάει ακόμα αυτά και αν το πιάσει πόνος στο στομάχι, θα ακολουθήσει ακόμα μια βραδιά αϋπνίας. Αν το μωρό αρχίσει να κλαίει, αναρωτιέσαι για τα πάντα: γαλακτοκομικά, καφεΐνη, λεμόνι, ξηροί καρποί, ψωμί. Είναι το ακριβώς αντίθετο της διασκέδασης.

9. Το σεξ
Διακοπές: Φυσικά και ναι!
ΟΧΙ διακοπές: Αν με πλησιάσεις, θα σε ευνουχίσω.

Τα μωρά είναι πανέμορφα και γλυκά όταν είναι νεογέννητα, όμως το να τα μεγαλώνεις δεν είναι διακοπές. Ας συμφωνήσουμε απλώς σε αυτό!

   

Άφησε ένα σχόλιο

*