Φάε παιδί μου πρωινό … στις άλλες χώρες του κόσμου!

Tι συνηθίζουν άραγε να τρώνε σε άλλες χώρες του κόσμου το πρωί;

Στην κοντινή μας Τουρκία ένα Σαββατιάτικο πρωινό είναι αρκετά πλούσιο. Περιλαμβάνει μέλι και πηχτή κρέμα, πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, πράσινες και μαύρες ελιές, τηγανητά αυγά με ένα πικάντικο λουκάνικο, βούτυρο, βραστά αυγά, σιρόπι από σταφύλι με ταχίνι στην κορυφή, μια ποικιλία τυριών του πρόβειου και αγελαδινού γάλακτος ,γάλα ,τυριά, κυδώνι και μαρμελάδα βατόμουρου. Επιπλέον δεν λείπουν το ψωμί, οι ντομάτες, τα αγγούρια, τα ραπανάκια και άλλα φρέσκα λαχανικά! Δεν τελειώνουμε όμως εδώ αφού σειρά έχει μια πάστα από κόκκινες πιπεριές στη σχάρα, χαλβάς με γεύση φουντουκιού και χυμός πορτοκαλιού.

Το βασικό πρωινό στην Ισλανδία είναι ο χυλός βρώμης και μαγειρεύεται σε νερό ή γάλα και συχνά σερβίρεται με μαύρη ζάχαρη, σιρόπι σφενδάμου, βούτυρο, φρούτα ή ξινόγαλα. Τα παιδάκια επίσης λαμβάνουν μια κουταλιά από μουρουνέλαιο, πλούσιο σε βιταμίνη D, για να αντισταθμίσει την έλλειψη του ηλιακού φωτός κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το ίδιο που θα πρέπει να κάνουν και τα παιδιά στην Ελλάδα, αν και το ηλιακό φως είναι πολύ.

Οι μικροί μας φίλοι στην Βραζιλία τρώνε φρυγανισμένο λευκό ψωμί με βούτυρο, με ζαμπόν και τυρί. Ωραία, μια χαρά ως εδώ! Το περίεργο (για εμάς) είναι ότι δεν λείπει από το πρωινό τους γεύμα το καφεδάκι..! Οι γονείς λοιπόν… στην χώρα του καφέ το έχουν ως παράδοση και πιστεύουν ότι ο καφές βοηθά το παιδί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και στο σχολείο και μια μικρή δόση δεν θα το βλάψει.. Άλλες επιλογές στα παιδάκια της Βραζιλίας θα μπορούσε να είναι δημητριακά με γάλα, κέικ μπανάνας και ένα γλυκό από λευκό ψωμί, το οποίο σερβίρεται με τυρί κρέμας.

Στο Μαλάουι τρώνε γλυκό ψωμάκι καλαμποκιού και το πρωινό τους επίσης περιλαμβάνει βραστές πατάτες. Επίσης κουάκερ καλαμποκάλευρου, τηγανίτες από καλαμποκάλευρο, κρεμμύδι, σκόρδο και τσίλι μαζί με βρασμένη γλυκοπατάτα και κολοκύθα καθώς και έναν σκούρο κόκκινο χυμό από αποξηραμένα λουλούδια ιβίσκου και ζάχαρη. Ένα ρόφημα που πίνουν όλα τα παιδιά του Μαλάουι, είναι το μαύρο τσάι με μια ή δύο κουταλιές ζάχαρης

Στην Ιαπωνία το πρωινό περιλαμβάνει πράσινες πιπεριές ανακατεμένες με μικροσκοπικά ψαράκια, σάλτσα σόγιας και σουσάμι, ωμό αυγό ανακατεμένο με σάλτσα σόγιας χυμένο πάνω από ζεστό ρύζι, καρότα σοταρισμένα με σπόρους σησαμέλαιο και ένα γλυκό κρασί από ρύζι που ονομάζεται mirin. Επιπροσθέτως θα μπορούσε να περιέχει και στοιχεία Μεσογείου όπως π.χ ντοματόσουπα, σταφύλια, αχλάδι και γάλα. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι τα παιδιά από την Ιαπωνία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα πιο υγιή παιδιά στον κόσμο. Ο λόγος οι μικρές μερίδες, η ποικιλία, δηλαδή τρώνε τα πάντα με μέτρο και ασφαλώς …η άσκηση, που αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς τους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από το 98% των μαθητών μετακινούνται με τα πόδια ή με το ποδήλατο στο σχολείο.

Στην Ολλανδία ένα τυπικό πρωινό είναι ένα ποτήρι γάλα με ψωμί, ανάλατο βούτυρο και γλυκιά τρούφα σοκολάτας, ενώ στο Παρίσι ένα ακτινίδιο, μια μπαγκέτα με βούτυρο και μαρμελάδα βατόμουρο, δημητριακά με κρύο γάλα και φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού.

Στην Πολωνία το μικρό σας θα έτρωγε τηγανητά. Δηλαδή, πατάτες τηγανητές, λουκάνικα, ομελέτα, …άντε στην καλύτερη περίπτωση και 1 φρούτο.

Κλείνοντας στην γειτονική μας Ιταλία οι μικροί μας φίλοι επιλέγουν τις γλυκές επιλογές (όπως η μαμά και ο μπαμπάς άλλωστε). Αγαπημένα τα μίνι κρουασάν, οι μαρμελάδες, η μερέντα και τα cookies. Ασφαλώς δεν λείπει το κλασσικό γάλα με δημητριακά. Αντιθέτως στην Γερμανία έχουμε περισσότερο αλμυρές επιλογές… το τυράκι και τα αλλαντικά δεν λείπουν από το γεύμα των μικρών φίλων μας.

   

Άφησε ένα σχόλιο

*