«Το παιδί μου άρχισε τις εξόδους… Η στιγμή που φοβόμουν έφτασε!»

Η στιγμή που φοβόσασταν έφτασε! Το παιδί σας ζήτησε να βγει με τους φίλους του βόλτα! Οι φόβοι σας πολλοί… Μήπως καπνίσει; Πώς θα περάσει το δρόμο; Κι αν κάποιος από την παρέα μπλέξει το παιδί μου;

Αναρωτιέστε πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση; Η Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας συμβουλεύει:

• Καλό είναι να συμφωνήσετε με τον έφηβο σας σχετικά με τις εξόδους του.

• Στις πρώτες εξόδους του να επιδιώξετε να υπάρχει μια διακριτική επίβλεψη από εσάς ή άλλο γονέα εναλλάξ.

• Συμφωνήστε ώστε στις εξόδους του να έχει πάντα το κινητό του ενεργό. Το ίδιο ζητήστε να κάνει και ο καλύτερός του φίλος, ώστε σε ώρα ανάγκης να μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουν το κινητό του φίλου ή της φίλης τους.

• Αν ο έφηβος πρόκειται να πάει κάπου όπου υπάρχουν πιθανότητες να «ξεφύγει», για παράδειγμα να πιει, συζητήστε μαζί του για το θέμα του αλκοόλ και τον τρόπο που θα το διαχειριστεί. Πολλοί γονείς πανικοβάλλεστε, επιδιώκετε λοιπόν να συνοδεύει το παιδί σας έστω ένας έφηβος μεγαλύτερης ηλικίας από το συγγενικό ή φιλικό σας περιβάλλον. Ωστόσο, η λύση αυτή δεν αποτελεί πανάκεια, καθώς δεν μπορείτε να είστε βέβαιοι για την ωριμότητα και την υπευθυνότητά του. Καμιά φορά τα όρια και οι συμφωνίες είναι δύσκολο να τηρηθούν ακόμα και από πολύ υπεύθυνα παιδιά. Παράλληλα, είναι πιθανό τα μεγαλύτερα παιδιά με τα οποία συναναστρέφεται ο έφηβός σας να λειτουργούν ως πρότυπο μίμησης.

• Να θυμάστε ότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα από τα 12 μέχρι τα 15 έτη. Αυτή την τριετία νιώθουν μια έντονη ανάγκη να ανήκουν κάπου και είναι η φάση κατά την οποία μπορεί να «κολλήσουν» σε λάθος συντροφιές και συνήθειες.

• Τέλος, αν ο έφηβος ξεκινήσει να βγαίνει έξω, καλό είναι να γνωρίζετε όλα τα μέλη της συντροφιάς και όχι μόνο ένα ή δύο. Προτρέψτε τον να καλέσει τους φίλους στο σπίτι σας, ώστε να τους γνωρίσετε κάπως καλύτερα.

Πηγή: infokids.gr

 

   

Άφησε ένα σχόλιο

*