Πλέοντας με μια «Νεράιδα»

Στη Μαρίνα του Φλοίσβου επισκεπτόμαστε με παιδιά το μοναδικό πλωτό μουσείο στην Ελλάδα

Κατεβήκαμε στη Μαρίνα του Φλοίσβου με παιδιά, πατίνια και ποδήλατα. Ήταν μια όμορφη φθινοπωρινή μέρα και σκεφτήκαμε να δούμε λίγο θάλασσα. Με τους καφέδες οι μεγάλοι ανά χείρας, είπαμε να περπατήσουμε λίγο κατά μήκος της μαρίνας για να θαυμάσουμε τα πλεούμενα που ποτέ δεν θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε!

Το πλήρωμα του «Νεράιδα» στεκόταν μπροστά στο καλογυαλισμένο πλοίο με τα άσπρα πουκάμισα να αστράφτουν κυριολεκτικά. Η κόρη μου διάβασε «Νεράιδα» στην πλώρη. «Μαμά, μπαίνουμε μέσα; Μπορεί να έχει νεράιδες στο πλοίο». Η Ιωάννα άκουσε τη μικρή και μας προσκάλεσε σε ένα ταξίδι «εν πλω».

Από τη Laurana στη Νεράιδα

Η «Νεράιδα» είναι το τρίτο πλοίο που αγόρασε ο Γιάννης Λάτσης το 1949 από μια μαλτέζικη ακτοπλοϊκή εταιρεία. Μετά από μια ονομαστική ψηφοφορία στο λιμάνι της Ύδρας, προς τιμήν του τότε νέου πρωθυπουργού, το πλοίο «βαφτίστηκε» από το Νικόλαο Πλαστήρα «Νεράιδα», παρόλο που το συγκεκριμένο όνομα δεν πλειοψήφησε.

Η «Νεράιδα» ταξίδευε για 25 χρόνια στον Αργοσαρωνικό και το σύνηθες δρομολόγιο ήταν Πειραιάς-Αίγινα-Μέθανα-Πόρος-Ύδρα-Ερμιόνη-Σπέτσες, ενώ πολλές φορές έδενε στο Λεωνίδιο και τη Μονεμβασιά, αλλά και στην Επίδαυρο. Εκτός από τα τακτικά δρομολόγια, στο κατάστρωμα του «Νεράιδα» φιλοξενήθηκαν κοινωνικές εκδηλώσεις, νυχτερινές κρουαζιέρες και χοροεσπερίδες. Είχε την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει, τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, σε πλήθος ελληνικών ταινιών αλλά και το 1957 στη χολιγουντιανή παραγωγή «Το Παιδί και το Δελφίνι» του Jean Negulesco, με πρωταγωνιστές τη Sophia Loren, τον Alan Ladd και τον Clifton Webb.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στις ζωές μερικών απλών ανθρώπων. Στην επετειακή κρουαζιέρα που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Λάτση το 2013 αποκαλύφθηκαν στους εργαζομένους στο Ίδρυμα και στο πλήρωμα του «Νεράιδα» συγκινητικές ιστορίες από επιβάτες του, όπως η γέννηση ενός παιδιού, μια πρόταση γάμου και πολλές άλλες προσωπικές στιγμές ευτυχίας.

Η Νεράιδα γίνεται το πρώτο πλωτό μουσείο στην Ελλάδα

Η «Νεράιδα» ανακαινίστηκε, γιατί ο Γιάννης Λάτσης το αγαπούσε τόσο πολύ που με τίποτα δεν υπέγραφε την καταστροφή του. Το πλοίο παρέμεινε παροπλισμένο στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Ελευσίνας για 30 περίπου χρόνια. Το 2007, ελήφθη η απόφαση για τη μετατροπή του σε «πλωτό μουσείο» κι έτσι το πλοίο μεταφέρθηκε στην Κροατία, όπου έγινε η μετασκευή και μετατροπή του. Σήμερα, η «Νεράιδα» είναι το πρώτο και μοναδικό πλωτό μουσείο στην Ελλάδα και ανήκει στο Ίδρυμα Λάτση. Να σημειωθεί ότι χρειάστηκε νόμος για να αναγνωριστεί η έννοια του «πλωτού μουσείου», καθώς το πλοίο έχει μηχανή, μπορεί δηλαδή να πλεύσει σε συγκεκριμένες συνθήκες και δρομολόγιο, αλλά είναι και επισκέψιμο.

Επίσκεψη στη «Νεράιδα» με παιδιά

Μια επίσκεψη στη «Νεράιδα» δεν είναι μόνο ένα ταξίδι στην ιστορία του πλοίου και την ελληνική ακτοπλοΐα, αλλά αποτελεί και έμπνευση –ιδιαίτερα την εποχή που διανύουμε- για τα παιδιά και τους νέους, με έναυσμα την επιχειρηματική ιστορία του Γιάννη Λάτση που από παιδί μιας φτωχής πολύτεκνης οικογένειας από το Κατάκολο της Ηλείας κατάφερε να διεισδύσει σε νέες αγορές, να αποκτήσει πλούτο μετατρέποντας τις αποτυχίες του σε νέες ευκαιρίες και να χτίσει το δικό του όραμα για τη χώρα.

Κάθε Κυριακή στις 11:00-12:00 υλοποιείται στο Μουσείο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ταξιδεύοντας με το Νεράιδα. Ένα παιχνίδι εν πλω”, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο neraida@latsis-foundation.org με το ονοματεπώνυμο του γονέα και του παιδιού, την ηλικία, την ημερομηνία της επίσκεψης και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

Ωράριο Λειτουργίας
Παρασκευή: 17:00-20:30 (τελευταία προσέλευση 20:00)
Σάββατο: 11:00-18:00 (τελευταία προσέλευση 17:30)
Κυριακή: 12:00-18:00 (τελευταία προσέλευση 17:30)

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα neraida.org

Για περισσότερες βόλτες με παιδιά, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.mamakita.gr

Πηγή: protothema.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*