Πάτρα: 4χρονη κινδυνεύει από υπερβολική κατανάλωση DEPON

Πριν λίγη ώρα ένα 4χρονο παιδί μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο λόγω του ότι είχε καταπιεί μεγάλη ποσότητα γνωστού φαρμάκου που δίδεται σε άρρωστα παιδιά.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το patrastimes.gr, ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ Πάτρας κατόπιν τηλεφωνήματος ότι 4χρονη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ήπιε μεγάλη ποσότητα του γνωστού αντιπυρετικού και αναλγητικού σιροπιού Depon που δίνεται κατά κόρον στα παιδιά.

Πόσο επικίνδυνη είναι η υπέρβαση χορήγησης της παρακεταμόλης στο παιδί;

Σύμφωνα με την παιδίατρο κ. Άννα Παρδάλη, το πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η υπερκατανάλωση ενός φαρμάκου για ένα παιδί, έχει να κάνει με την ηλικία και το βάρος του, καθώς, βέβαια, και από τη δόση που θα λάβει.

Η παρακεταμόλη, συγκεκριμένα, είναι μία ιδιαίτερα τοξική ουσία σε περίπτωση υπερδοσολόγησης, από ό,τι π.χ. η ασπιρίνη ή ένα σιρόπι για το βήχα που θα προκαλέσουν λιγότερες βλάβες στο παιδί.

Οι ιατροί γνωρίζουν, ότι υπάρχει συγκεκριμένο γράφημα για τη δράση της στον οργανισμό από τη στιγμή της λήψης.

Ως προς τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει, αυτές ποικίλουν, π.χ. μπορεί να προκαλέσει στομαχικά και γαστρεντερικά προβλήματα, ωστόσο, επειδή μεταβολίζεται από το συκώτι, οι σοβαρότεροι κίνδυνοι είναι ηπατική βλάβη που μπορεί να αφήσει μόνιμη βλάβη στο συκώτι, αλλά και εγκεφαλοπάθεια που μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή ακόμα και στον θάνατο.

Η παιδίατρος λέει, ότι υπάρχει αντίδοτο που χορηγείται σε περίπτωση υπέρβασης κατανάλωσης παρακεταμόλης, όμως αυτό έχει ελπίδες να δράσει αν γίνει γρήγορα αντιληπτό από τους γονείς. Γι’αυτό τη στιγμή που θα αντιληφθούμε ότι μπορεί να έχει συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει άμεσα να μεταφέρουμε το παιδί στα επείγοντα.

Συμβουλεύει δε τους γονείς, να διατηρούν όλα τα φάρμακα σε δροσερό μέρος και οπωσδήποτε μακριά από τα παιδιά.

Πηγή: infokids.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*