Ξέρετε πόσες θερμίδες καίτε με τον θηλασμό σε μια μόνο ημέρα;

Η απόφαση για το εάν θα θηλάσει ή όχι το μωρό της είναι αυτή που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες μητέρες. Εκτός από τα πολλά οφέλη που έχει ο θηλασμός για το μικρό σας – συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων ποσοστών παχυσαρκίας και βελτιωμένων γνωστικών επιδόσεων – υπάρχουν και εκπληκτικά οφέλη για τη μητέρα.

Ένα ακόμη ιδιαίτερο όφελος του θηλασμού είναι το κάψιμο θερμίδων που συνεπάγεται. Δεδομένου ότι τα στήθη σας γίνονται ουσιαστικά εργοστάσια παραγωγής γάλακτος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετατρέπονται σε μαγαζί που δουλεύει 24 ωρες μετά τη γέννα, εργάζονται υπερωρίες. Κάθε γραμμάριο του μητρικού γάλακτος περιέχει λίγο περισσότερο από 20 θερμίδες και τα θηλάζοντα μωρά καταναλώνουν κατά μέσο όρο 750 ml την ημέρα κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής. Τι σημαίνει αυτό; Θα κάνω τα μαθηματικά για σας: μιλάμε για κατά μέσο όρο περίπου 500 θερμίδες που καίγονται την ημέρα! Αυτός ο αριθμός τροποποιείται ανάλογα με το πόσο τρώει το μωρό σας! Η Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης εκτιμά ότι οι νέες μητέρες καίνε 425 έως 700 θερμίδες την ημέρα στη διαδικασία του θηλασμού και μόνο.

Αυτό το κάψιμο επιπλέον θερμίδων μεταφράζεται συνήθως σε αισθητή βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Σε μια μελέτη, οι νέες μητέρες που θήλαζαν έχασαν το διπλάσιο βάρος κατά το πρώτο έτος μετά τον τοκετό σε σύγκριση με τις μητέρες που δεν θήλαζαν – 4.39 κιλά έναντι 2.17 κιλών, αντίστοιχα. Μια άλλη πιο πρόσφατη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περίπου 30.000 γυναίκες, διαπίστωσε ότι η αύξηση βάρους περίπου 12 κιλών κατά την εγκυμοσύνη μπορεί ουσιαστικά να αντιστραφεί μέσα σε έξι μήνες αποκλειστικού θηλασμού.

Αλλά υπάρχουν περισσότερα! Εκτός από το τεράστιο κάψιμο θερμίδων, ο θηλασμός μπορεί επίσης να αυξήσει την ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της γαλουχίας. Η ωκυτοκίνη προκαλεί συσπάσεις της μήτρας, οι οποίες κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι εξαιρετικά χρήσιμες (και εξαιρετικά επώδυνες). Αλλά μετά τον τοκετό, η χαμηλή αποδέσμευση της ωκυτοκίνης που συμβαίνει με τη γαλουχία μπορεί να βοηθήσει ώστε να συρρικνωθεί η μήτρα σας στο μέγεθος που είχε πριν την εγκυμοσύνη.

Και τα αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι γυναίκες που θηλάζουν φαίνεται να έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, γυναικολογικών καρκίνων και ακόμη και διαβήτη σε σύγκριση με μητέρες που δεν θηλάζουν. Το ηθικό δίδαγμα; Το μαγαζί είναι ανοιχτό!

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Πηγή: babyradio.gr

   

Άφησε ένα σχόλιο

*