Για παιδιά σινεφίλ

Της Ελένης Φωτίου

Το 1ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας και οι παράλληλες δράσεις για όλη την οικογένεια στο Φουαγιέ

Οι σινεφίλ γονείς της Αθήνας έχουν κάθε λόγο να είναι ευτυχείς καθώς το πρώτο φεστιβάλ κινηματογράφου που θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν με τα παιδιά τους πλησιάζει. Από τις 7 ως τις 9 Δεκεμβρίου το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα πλημμυρίσει όχι μόνο μαγεία του σινεμά, αλλά και δράσεις για παιδιά από 3 έως 18 ετών και τις οικογένειές τους που θα πλαισιώσουν τη μεγάλη αυτή γιορτή χωρίς έξτρα κόστος συμμετοχής.

«Δεν είναι μόνο εμείς που το λέμε ότι οι ταινίες είναι εκπληκτικές, είναι οι ίδιες οι αντιδράσεις των παιδιών που τις έχουν ήδη παρακολουθήσει στα σχολεία», μου αφηγείται ενθουσιασμένη η Καλλιόπη Χαραλάμπους, Διευθύντρια και ιδρυτικό μέλος του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας και μία από τις πέντε κυρίες με τα «βαρβάτα» -όπως λέμε- βιογραφικά, που ηγούνται της διοργάνωσης.

«Σκοπός μας είναι να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία μιας κοινότητας των θεατών του μέλλοντος που αγαπούν το σινεμά», και πώς αλλιώς μπορεί να γίνει αυτό, παρά μόνο μέσα από την εκπαίδευση σε ταινίες ποιότητας. Όμως οι ιδέες της ομάδας δεν σταματούν σε μια απλή επιλογή ταινιών για παιδιά και νέους.

Καινοτομία η ζωντανή μεταγλώττιση. «Για τα παιδάκια που δεν διαβάζουν υπότιτλους, ηθοποιοί ζωντανά επί σκηνής θα μεταγλωττίζουν!», μου αποκαλύπτει. «Επίσης θα δοθούν βραβεία και τα παιδιά στα σχολεία έχουν κληθεί να αναλάβουν το δύσκολο ρόλο του κριτή κι αντιλαμβάνονται έτσι πώς ένας κριτής πρέπει να είναι αντικειμενικός και να μην παρασύρεται από το συναίσθημά του ή τις καταβολές του για να δώσει βαθμολογία. Και είναι αυστηροί κριτές τα παιδιά», συμπληρώνει η Κάτια Παπασπηλιοπούλου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σχολικών προβολών.

Το φεστιβάλ δεν θα «συμβαίνει» μόνο μέσα στις αίθουσες, αλλά και σε άλλους χώρους του Μεγάρου, όπου θα πραγματοποιούνται παράλληλες δράσεις. Στο φουαγιέ, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο έχει σχεδιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να «Μπεις κι εσύ στο πλάνο σου!», όπου τα παιδιά ζωγραφίζουν μια σκηνή από μια ταινία ή ιστορία, συνθέτουν το δικό τους μοναδικό πλάνο και με …μαγικό τρόπο γίνονται και αυτά ήρωες της ιστορίας τους.

 

Το βιβλιοεργαστήρι «Φως στην οθόνη… με τον φακό της Σάρλοτ!», αποκαλύπτει στα παιδιά την ιστορία του κινηματογράφου μέσα από την μπομπίνα και την τεχνική της κινούμενης εικόνας με οπτικά παιχνίδια. Τα παιδιά γίνονται μικροί κριτικοί, γνωρίζουν το ζωοτρόπιο, θαυματρόπιο, τα flip books κ.ά. μέσα από δείγματα και κατασκευάζουν ένα θαυματοτρόπιο με πρωταγωνίστρια τη Σάρλοτ και τον γάτο της.

Παράλληλα, στο εργαστήριο «Η μαγεία του σινεμά», τα παιδιά 5-7 ετών έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να βιώσουν τρία βασικά στάδια/τεχνικές της διαδικασίας γυρίσματος μίας ταινίας : οπτικά εφέ, ηχογράφηση, μοντάζ, ενώ στο εργαστήριο «Ανακαλύπτοντας τον κόσμο του Stop Motion Animation, τα παιδιά 8-12 ετών έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να βιώσουν τα βασικά στάδια/τεχνικές της διαδικασίας γυρίσματος μίας ταινίας stop motion animation.

Δείτε το trailer του Φεστιβάλ στο παρακάτω link:
https://vimeo.com/298035133

Info
Τιμές εισιτηρίων: 5 € (προπώληση), 6 € (πώληση κατά την είσοδο)
Eισιτήρια: 210 72.82.333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public

Για να δείτε το πρόγραμμα, τις ώρες προβολών και της διεξαγωγής των εργαστηρίων, επισκεφτείτε τη σελίδα athicff.com, ενώ για περισσότερες ιδέες για το πώς να αξιοποιήσετε το χρόνο σας δημιουργικά με τα παιδιά, επισκεφτείτε το mamakita.gr και ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook.

   

Άφησε ένα σχόλιο

*